Eu sunt Niza, spaima fugarilor!


    Agentul Tiberiu Olaru  şi Niza, coechipierul  necuvântător, pe faleza  Dunării, la OrşovaFoto: adevarul.ro
Agentul Tiberiu Olaru şi Niza, coechipierul necuvântător, pe faleza Dunării, la OrşovaFoto: adevarul.ro

Mai rar un aşa angajat! Munceşte fără să ceară salariu, se antrenează zilnic, iar când merge pe teren e cu ochii-n patru! Niza este o femelă din rasa Rottweiller şi apără frontiera de sud-vest a României, la Orşova.

Niza e singurul Rottweiller de la Poliţia de Frontieră Mehedinţi, unde vedetă a fost dintotdeauna ciobănescul german. În ultimii ani, în rândul „angajaţilor” canini şi-au făcut loc şi alte rase, cum ar fi labradorul ori ciobănescul belgian malinois. De aproape şapte ani, Niza execută misiuni de patrulare şi de intervenţie.

“Misiunile devin mult mai uşoare, în primul rând datorită devotamentului unui câine faţă de coechipierul său. Să nu uităm de alte calităţi ale Nizei: inteligenţă şi simţuri foarte dezvoltate”, explică Valeriu Pera, comisar-şef la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

Partenerul câinelui, agentul şef adjunct Tiberiu Olaru, îşi aminteşte cu plăcere momentul în care Niza i-a fost adusă de la Centrul Chinologic de la Sibiu. Deşi lucrase doar cu câini din rasa ciobănesc german, lui Olaru nu i-a fost greu să se familiarizeze cu Rottweiller-ul. În timpul antrenamentelor, agentul e copleşit de loialitatea acestui câine, scrie adevarul.ro. 

“E adevărat, sunt mai încăpăţânaţi şi când sunt mici. La un moment dat, încearcă să te domine, de aceea trebuie să ai un caracter puternic. Mă înţeleg cu Niza din priviri”, zâmbeşte Olaru. La vederea Nizei, infractorii se sperie şi intră în panică. De curând, femela a participat alături de agent la misiuni pe frontiera de vest a României, unde a ajutat la reţinerea unui grup de migranţi. Când au văzut-o, aceştia s-au predat fără să riposteze. 

Click! spune

Pentru că Niza are şapte ani şi se apropie momentul pensionării, poliţistul de frontieră se gândeşte de pe acum că va trebui să găsească o familie căreia să i-o încredinţeze. Condiţia? Să iubească mult această rasă de câini, cu o personalitate puternică, dar foarte devotaţi.

Petre Roman, Mioara si Oana jpg
cub botez reghecampf caciuc png
gabriel mardale jpg
maxresdefault jpg
Lia Bugnar Marius Manole FOTO Pro TV jpeg
3 anastasia soare png png
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
serban huidu si mihai gainusa
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
gabriel mardale jpg
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
case ieftine ungaria jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg