EXCLUSIV Am aflat cine l-a acuzat pe Bendeac de discriminare! Ce riscă în scandalul CNCD

Ultima actualizare:

Amendă între 2.000 și 100.000 de lei. Este sancțiunea pe care o riscă Mihai Bendeac și realizatorii unei reclame la vin, în dosarul în care au fost reclamați la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru violență împotriva femeilor. Sesizarea a fost făcută de Centrul FILIA, o organizație non-profit care apără drepturile femeilor 

Mihai Bendeac este unul dintre cei mai controversați actori români
Mihai Bendeac este unul dintre cei mai controversați actori români

Mihai Bendeac a filmat în 2021 o reclamă în care promova un brand de vin roşu, dar scenariul a scandalizat o parte din audienţă, potrivit Adevarul.ro.  

Ce conținea reclama la vin cu Bendeac 

Reclama îl înfăţişează pe Mihai Bendeac care mimează o scenă de amor, iar la momentul decisiv, actorul începe să strige „Vin! Vin". Referirea este către licoare, dar partenera înțelege că bărbatul este pe un drum de pe care nu există ”întoarcere” și este derutată, ba chiar contrariată. 

Partenera înţelege că „partida” e pe cale să se termine, iar personajul lui Bendeac pare „iritat” că ea nu-şi dă seama la ce se referă. În acel moment, intervine reacția care a stârnit controverse, pentru că Bendeac îi dă o palmă peste faţă tinerei. 

Andreea Rusu vrea sancționarea lui Mihai Bendeac. Foto: centrulfilia.ro
Andreea Rusu vrea sancționarea lui Mihai Bendeac. Foto: centrulfilia.ro

”Rechizitoriul” împotriva lui Mihai Bendeac și a clipului  

”Clipul publicitar a fost promovat atât de Mihai Bendeac (protagonist), dar și de alte persoane publice prin intermediul rețelelor de socializare pe 20 iulie 2021 și a reușit să însumeze în 24 de ore mai mult de 10 mii de reacții, peste 70 de mii de vizualizări și peste 500 de comentarii. 

Printre comentarii se regăsesc și comentarii denigratoare la adresa protagonistei și a femeilor: 

”Mieiță, ești bandit. După sticla aia dă vin, trebuia să dai în ea ca surdu-n clopot. Cred că Ancuța a băut sticluța” 

”Reclama,reclama dar l.ai scapat in ea😂😂” 

”Palma aia face tot!” 

”Curve virgine” 

”Berbecule dai calumea la noda” 

Atât spotul publicitar în sine, cât și reacțiile din comentarii sau ale altor persoane publice care au distribuit clipul denotă o atitudine misogină și încurajează discriminarea împotriva femeilor.  

Clipul ilustrează un raport inegal de putere între cei doi protagonisti prin atitudinea pe care Mihai Bendeac o afișează în timpul spotului față de partenera sa, lovind-o pe aceasta peste cap în timpului actului sexual pentru că aceasta nu înțelege că i-a cerut de fapt sticla de vin.  

Rolul actriței prezintă o femeie care, după ce este lovită peste cap în timpul actului sexual, nu reacționează în niciun fel, se uită contrariată la Mihai Bendeac și îi dă sticla de vin solicitată” este pledoaria susținută în fața CNCD de Andreea Rusu, reprezentanta Centrului FILIA, obținută în exclusivitate de Click!

De ce este clipul periculos în viziunea Centrului FILIA 

Centrul FILIA a avut până acum 20 de ”lupte” pentru a apăra drepturile femeilor la CNCD și le-a câștigat ”aproape pe toate”, se mândrește Andreea Rusu. De ce au făcut sesizarea? ”În România una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener. În primele 6 luni ale anului 2021, polițiștii români au intervenit în 28.477 cazuri de violență în familie, iar 36 de persoane au fost ucise ca urmare a violenței domestice (IGPR, 2021).  

Astfel de comportamente discriminatorii ca cele din clipul publicitar menționat, promovate în spațiul public de formatori de imagine, nu fac decât să normalizeze violența de gen și violența sexuală și să îi încurajeze pe agresori și să le descurajeze pe victimele violenței domestice”, ne-a declarat în exclusivitate Andreea Rusu. 

Csaba Asztalos spune că actul artistic nu poate duce la discriminare. Foto: facebook Csaba Asztalos
Csaba Asztalos spune că actul artistic nu poate duce la discriminare. Foto: facebook Csaba Asztalos

Ce spune președintele CNCD că riscă Mihai Bendeac 

”Mihai Bendeac a fost reprezentat de o doamnă avocată care a depus în scris reacția la acuzații. Se va face un raport de către titularul de dosar (nr. persoana care instrumentează dosarul) iar documentul va fi supus Consiliului Director care va lua decizia și sunt trei variante: este gestul o incitare la ură, o discriminare sau nu și în sfârșit se pot cere clarificări în plus, audiere de noi martori, documente.  

Cert este că speța nu este simplă. Din ce îmi aduc aminte acum, în alte două cazuri aproape similare am dat amenzi de 10.000 de lei. Dacă decidem că este discriminare atunci se dă amendă conform OG 137/2000 între 2.000 de lei și 100.000 de lei.  

Trebuie analizate circumstanțele cazului, care sunt limitele libertății de exprimare, până unde se poate merge pentru un act artistic. Există foarte clar o lege, 148/2000 care spune clar că nu poți merge oricât de departe sub pretextul că faci un act artistic, iar reclama poate fi considerată așa ceva”, ne-a declarat în exclusivitate Csaba Astzalos 

Ce a spus Mihai Bendeac la lansarea vinului 

”Vinul acesta nu-mi aparţine. E doar ales de mine, dar cu ajutorul vostru fiecare sticlă devine unică. Vă încurajez să daţi frâu liber imaginaţiei voastre. Vă pup, vă iubesc şi vă respect!”, a afirmat actorul când a lansat vinul roşu, în colaborare cu Domeniile Urlaţi, conform adevărul.ro 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net