Executarea silită, încuviințată de instanțe
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului de procedură civilă. Potrivit corespondentului Mediafax, documentul prevede că executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești, ci doar de instanța judecătorească.
"Executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești. Competența de a încuviința cererea de executare silită va reveni instanței judecătorești, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Până în prezent, competența de încuviințare a cererii de executare silită a aparținut executorilor judecătorești. Această atribuție le-a fost acordată începând cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.138/2014.
"S-a revenit la vechea formulă prin care erau declanșate executările judecătorești prin decizia instanței", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Curtea Constituțională a constatat, recent, că declanșarea executării silite fără un controlul judecătoresc prealabil încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență specifice numai instanțelor judecătorești. Totodată, Curtea Constituțională a reținut că încuviințarea executării silite nu poate fi delegată executorului judecătoresc, acesta nefăcând parte din autoritatea judecătorească