Executarea silită, încuviințată de instanțe


    Guvernul Cioloș a modificat Codul de Procedură Civilă în urma mai multor decizii ale Curții Constituționale
Guvernul Cioloș a modificat Codul de Procedură Civilă în urma mai multor decizii ale Curții Constituționale

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului de procedură civilă. Potrivit corespondentului Mediafax, documentul prevede că executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești, ci doar de instanța judecătorească.

"Executarea silită nu va mai putea fi încuviințată de executorii judecătorești. Competența de a încuviința cererea de executare silită va reveni instanței judecătorești, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Până în prezent, competența de încuviințare a cererii de executare silită a aparținut executorilor judecătorești. Această atribuție le-a fost acordată începând cu anul 2014, în urma unei modificări aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.138/2014.

"S-a revenit la vechea formulă prin care erau declanșate executările judecătorești prin decizia instanței", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Curtea Constituțională a constatat, recent, că declanșarea executării silite fără un controlul judecătoresc prealabil încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență specifice numai instanțelor judecătorești. Totodată, Curtea Constituțională a reținut că încuviințarea executării silite nu poate fi delegată executorului judecătoresc, acesta nefăcând parte din autoritatea judecătorească

cub theo rose anghel damian png
Mihaela Borcea 9 jpg
8 boca arsenie  jpeg
cub ioana ilie nastase png
mihai voropchievici jpg
cub mircea baniciu png
FotoJet jpg
Lui Niculae Bădălău i s au furat bunuri din casă în valoare de 80 000 de euro jpeg
Senatorul PSD Niculae Badalau la sediul Directiei Nationale Anticoruptie foto Marian Iliescu
Catalin Botezatu png
image
image
image
image
printul harry profimedia 0685156749 jpg
efecte busuioc 0 jpeg
autostrada jpg
Lui Niculae Bădălău i s au furat bunuri din casă în valoare de 80 000 de euro jpeg
FotoJet (2) jpg
shutterstock 1833215881 jpg