Experiment Click! Îngheţata s-a topit în 11 minute la 50 de grade
Căldură mare, mon cher! Ieri a fost cea mai caniculară zi de până acum, astfel că la soare s-au înregistrat peste 50 de grade Celsius. Aerul fierbinte i-a toropit înstantaneu pe cei care au ieşit în bătaia soarelui.
Pentru a arăta cât de cald a fost, reporterii Click! au făcut câteva experimente.
Au cumpărat o îngheţată la cornet şi au ţinut-o la soare până când s-a topit de tot.
Aşa arăta îngheţata după ce am cumpărat-o
Nu i-a trebuit decât 11 minute, ca să se transforme în lapte pe asfalt.
O găleată cu apă aruncată pe ciment s-a evaporat în mai puţin de nouă minute, iar oul s-a prăjit pe caldarăm în 20 de minute.
Din fericire, aceste de experimente nu se mai pot face începând de azi. Şi asta pentru că vremea se răcoreşte şi se vor înregistra temperaturi maxime între 23 şi 33 de grade, iar pe Litoral doar 21 de grade.
Temporar, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi înnorări şi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.
Oul s-a «prăjit» pe asfalt în 22 de minute
Cine ar fi crezut că putem „prăji” oul şi pe asfalt? Ei bine, ieri, a fost posibil. Asfaltul a fost atât de încins încât în doar 22 de minute, acesta era gata.
Albuşul căpătase culoarea albă, iar găbenuşul avea o pojghiţă consistentă deasupra.
Când îl prăjim îl tigaie, oul se face într-un minut, dar la 100 de grade.
O găleată de apă s-a evaporat în 9 minute
Ca să aducem o boare de aer mai rece aruncăm în curte cu găleţi de apă sau udăm cu furtunul. La fel am procedat şi noi ieri.
Degeaba însă! Imediat ce apa a ajuns pe asfalt, s-a evaporat imediat.
După 59 de secunde o poţiune era deja uscată, iar după nouă minute nu mai vedeai nici măcar o urmă de apă.