Explozie la Azomure╚Ö. Specialist: ÔÇ×Compu╚Öii chimici ar putea contamina solulÔÇŁ

7 iulie 2021
image
Explozia de la Combinatul Chimic Azomure╚Ö a avut loc mar╚Ťi noapte, la o or─â dup─â miezul nop╚Ťii

Explozia de la Combinatul Chimic Azomure╚Ö a aruncat ├«n aer compu╚Öi chimici care, spun pompierii ╚Öi reprezentan╚Ťii Protec╚Ťiei Mediului, nu ar afecta comunitatea. Potrivit autorit─â╚Ťilor, pentru popula╚Ťie nu ar exista nici un pericol. Spusele lor sunt ├«ns─â contrazise de profesorul Silviu Gurlui care a declarat la Digi24 c─â elementele chimice ar putea contamina, nu aerul, ci solul.

Care sunt efectele de mediu după explozia de la Azomureș

Dup─â explozia de ast─â noapte, care a avut loc pe platforma celui mai mare combinat chimic din ╚Ťar─â, Azomure╚Ö, pompierii ╚Öi reprezentan╚Ťii de la Protec╚Ťia Mediului au precizat c─â nu exist─â niciun pericol pentru popula╚Ťie. ├Än schimb, profesorul Silviu Gurlui, cercet─âtor ╚Öi profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Ia╚Öi, avertizeaz─â c─â au fost condi╚Ťii meteo favorabile ca to╚Ťi compu╚Öii chimici rezulta╚Ťi s─â r─âm├ón─â la sol. Recomandarea acestuia este efectuarea de m─âsur─âtori pe o suprafa╚Ťa de 30 de kilometri de la focar spre vest, direc╚Ťia ├«n care a b─âtut v├óntul, scrie Digi24.

image
Profesorul Silviu Gurlui recomand─â efectuarea de m─âsur─âtori pe o arie de 30 de km de la focarSursa foto: Silviu Gurlui/Facebook

Profesorul Silviu Gurlui: ÔÇ×Compu╚Öii chimici ar putea afecta solulÔÇŁ

"Cu datele pe care le am, la ora 1, la T├órgu Mure╚Ö se pare c─â a fost ╚Öi o inversiune termic─â, ceea ce face ca to╚Ťi poluan╚Ťii de la sol s─â r─âm├ón─â la sol. Apoi, v├óntul a b─âtut u╚Öor spre vest, a╚Öa c─â au fost condi╚Ťii favorabile ca ce a rezultat acolo s─â r─âm├ón─â ├«n vecin─âtatea solului. Dac─â au fost scurgeri de amoniac sau altceva, deocamdat─â nu sunt m─âsur─âtori directe, ace╚Öti compu╚Öi se pot combina cu vaporii de ap─â, pentru c─â a fost umiditate foarte mare la sol, de peste 80%, iar produ╚Öii de reac╚Ťie pot fi nocivi", a explicat Silviu Gurlui, cercet─âtor ╚Öi profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Ia╚Öi.

Sunt recomandate m─âsur─âtori pe o arie de 30 de km de la focar

Potrivit acestuia, Garda de Mediu ar trebui s─â fac─â m─âsur─âtori pe o arie de 30 km de la focar spre vest pentru a vedea ├«n timp real ╚Öi a informa popula╚Ťia dac─â e cazul.

Au fost condi╚Ťii meteo favorabile ca at├ót produ╚Öii primari sau secundari s─â stea mai mult ├«n vecin─âtatea solului ╚Öi posibil s─â rezulte alte fenomene, a avertizat profesorul.

"Consider c─â trebuie aten╚Ťie ╚Öi institu╚Ťiile statului s─â fac─â m─âsur─âtori minu╚Ťioase, ca s─â avertizeze popula╚Ťia ├«n cazul dep─â╚Öirii anumitor compu╚Öi chimici. Totodat─â, oamenii s─â ia m─âsuri de igien─â mai drastice", spune profesorul Silviu Gurlui.

image
Explozia dela Azomure╚Ö a aruncat ├«n atmosfer─â compu╚Öi chimici care, din cauza condi╚Ťiilor meteo, s-ar fi depus pe solSursa foto: Severe Weather Alert Romania

Evolu╚Ťia norului de fum

Potrivit Severe Weather Alert Rom├ónia, conform datelor din teren, ├«n zona de interes, la momentul producerii exploziei v├óntul sufla slab, cu viteze, ├«n general, de 5-15 km/h, din sector nordic-nord-estic, astfel ├«nc├ót norul de fum, cu posibile concentra╚Ťii importante de amoniac, nu se ├«ndreapta spre zona municipiului. ÔÇ×╚śi ├«n urm─âtoarele 4-6 ore, direc╚Ťia predominant─â a v├óntului se va men╚Ťine dinspre nord-nord-estÔÇŁ, au transmis speciali╚Ötii.  

CITE╚śTE ╚śI: Explozie la Rafin─âria Petromidia. B─ârbatul disp─ârut a fost g─âsit mort

bianca dragusanu
catalin eva maruta jpg
anda adam
BeFunky collage (10) jpg
Ce face si cum arata acum Liviu Arteni fostul sot al celebrei Israela Vodovoz 1024x576 webp
anda adam png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 18 mai sfantul mucenic teodot din ancira png
elon musk met gala 2022
1 pozitie somn jpg jpeg
1 menstruatie jpg jpeg
shutterstock 425022403 copy jpg
raceala covid alergie jpg