Explozie la Azomureș. Specialist: „Compușii chimici ar putea contamina solul”

7 iulie 2021
article img
Explozia de la Combinatul Chimic Azomureș a avut loc marți noapte, la o oră după miezul nopții

Explozia de la Combinatul Chimic Azomureș a aruncat în aer compuși chimici care, spun pompierii și reprezentanții Protecției Mediului, nu ar afecta comunitatea. Potrivit autorităților, pentru populație nu ar exista nici un pericol. Spusele lor sunt însă contrazise de profesorul Silviu Gurlui care a declarat la Digi24 că elementele chimice ar putea contamina, nu aerul, ci solul.

Care sunt efectele de mediu după explozia de la Azomureș

După explozia de astă noapte, care a avut loc pe platforma celui mai mare combinat chimic din țară, Azomureș, pompierii și reprezentanții de la Protecția Mediului au precizat că nu există niciun pericol pentru populație. În schimb, profesorul Silviu Gurlui, cercetător și profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași, avertizează că au fost condiții meteo favorabile ca toți compușii chimici rezultați să rămână la sol. Recomandarea acestuia este efectuarea de măsurători pe o suprafața de 30 de kilometri de la focar spre vest, direcția în care a bătut vântul, scrie Digi24.

article img
Profesorul Silviu Gurlui recomandă efectuarea de măsurători pe o arie de 30 de km de la focarSursa foto: Silviu Gurlui/Facebook

Profesorul Silviu Gurlui: „Compușii chimici ar putea afecta solul”

"Cu datele pe care le am, la ora 1, la Târgu Mureș se pare că a fost și o inversiune termică, ceea ce face ca toți poluanții de la sol să rămână la sol. Apoi, vântul a bătut ușor spre vest, așa că au fost condiții favorabile ca ce a rezultat acolo să rămână în vecinătatea solului. Dacă au fost scurgeri de amoniac sau altceva, deocamdată nu sunt măsurători directe, acești compuși se pot combina cu vaporii de apă, pentru că a fost umiditate foarte mare la sol, de peste 80%, iar produșii de reacție pot fi nocivi", a explicat Silviu Gurlui, cercetător și profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

Sunt recomandate măsurători pe o arie de 30 de km de la focar

Potrivit acestuia, Garda de Mediu ar trebui să facă măsurători pe o arie de 30 km de la focar spre vest pentru a vedea în timp real și a informa populația dacă e cazul.

Au fost condiții meteo favorabile ca atât produșii primari sau secundari să stea mai mult în vecinătatea solului și posibil să rezulte alte fenomene, a avertizat profesorul.

"Consider că trebuie atenție și instituțiile statului să facă măsurători minuțioase, ca să avertizeze populația în cazul depășirii anumitor compuși chimici. Totodată, oamenii să ia măsuri de igienă mai drastice", spune profesorul Silviu Gurlui.

article img
Explozia dela Azomureș a aruncat în atmosferă compuși chimici care, din cauza condițiilor meteo, s-ar fi depus pe solSursa foto: Severe Weather Alert Romania

Evoluția norului de fum

Potrivit Severe Weather Alert România, conform datelor din teren, în zona de interes, la momentul producerii exploziei vântul sufla slab, cu viteze, în general, de 5-15 km/h, din sector nordic-nord-estic, astfel încât norul de fum, cu posibile concentrații importante de amoniac, nu se îndreapta spre zona municipiului. „Și în următoarele 4-6 ore, direcția predominantă a vântului se va menține dinspre nord-nord-est”, au transmis specialiștii.  

CITEȘTE ȘI: Explozie la Rafinăria Petromidia. Bărbatul dispărut a fost găsit mort