Fabrica de Bere Timișoreana şi-a deschis în premieră porţile pentru oaspeţi!

Ultima actualizare:

    La acest eveniment au venit sute de timișoreni, dar și oameni din alte locuri: Brașov, Constanța sau București
La acest eveniment au venit sute de timișoreni, dar și oameni din alte locuri: Brașov, Constanța sau București

Peste 600 de timișoreni au vizitat pe 13 și 14 octombrie Fabrica de Bere Timișoreana. A fost pentru prima dată în istoria fabricii fondate la 1718 când consumatorii au fost invitați să parcurgă un tur complet alături de Maestrul Berar în rolul de gazdă primitoare.

Încă de la primele ore ale zilei de sâmbătă, vizitatorii au fost întâmpinați la poarta Fabricii de Bere Timișoreana de către Maestrul Berar, iar ghizii (reprezentați de angajații curenți ai fabricii) i-au însoțit într-o călătorie fascinantă prin istoria de aproape 300 de ani a berii Timișoreana.

Și cum fabrica este încărcată la tot pasul cu dovezi ale tradiției acestei beri, vizitatorii s-au arătat foarte interesați și curioși să afle cât mai multe lucruri, iar ghizii Timișoreana au răspuns cu răbdare și pricepere la toate întrebările. Fiecare tur a durat în jur de o oră, timp în care timișorenii au avut ocazia să afle pe lângă istoria fabricii și tainele preparării berii limpezi și aurii Timișoreana.

Știați că în clădirea în care se află acum birourile, a fost odată Vama de Vest a Cetății? Apăi numa’ imaginați-vă dumneavoastră ce vânzoleală se întâmpla aici: sus, la etaj, oamenii își făceau actele pentru vamă, iar jos, la parter, poposeau la o halbă de bere proaspătă. Era numa’ bună să le potolească setea și să le dea avânt de drum pe mai departe”, acestea au fost cuvintele cu care ghizii Timișoreana și-au început poveștile despre prima fabrica de bere din România.

simeon stalpnicul png

Astfel am aflat ca in interiorul fabricii, la inceputul secolului trecut, existau șine de tren pe care circulau vagoanele pline cu butoaie de bere. Astăzi în curte se poate vedea Muchi, locomotiva care ducea vagoanele în cetatea Timișoarei și la gara, dar și urme din linia ferată ce trecea direct prin curtea fabricii.  

Vizitatorii au putut admira echipamentele utilizate acum sute de ani la fabricarea berii, dar și clădirile cu însemnătate istorică pentru fabrică, cum ar fi: clădirea fierberii, o premieră la nivel național, fiind a doua secție semi automatizată din lume la vremea sa (1962) sau fabrica de gheață, menționată într-un anuar în Statele Unite în anul 1924.   

Pe lângă poveștile despre istoria fabricii de bere, timișorenii au avut ocazia să afle etapele procesul de fabricație: începând de la fierbere – locul în care ia naștere orice bere, trecând prin fermentare – locul în care berea este maturată, filtrare – locul în care berea capătă limpezime și până la îmbuteliere – locul în care fiecare sticla este îmbrăcată și pregătită de drum. 

După terminarea turului, oaspeții au fost invitați să-și tragă sufletul și să savureze o bere cu tradiție în restaurantul fabricii. Acolo au fost întâmpinați de către Prințul Eugeniu de Savoia, cel din al cărui ordin a fost construită fabrica. Acesta și-a onorat oaspeții cu brevetul de Vizitator Calificat și multe alte suveniruri printre care broșura Primei Fabrici de Bere, unde se găsesc multe alte povești ale fabricii.

Turul s-a încheiat la o halbă de bere, ciocnită cu Maestrul Berar și Prințul de Savoia, alături multe poze, zâmbete și amintiri plăcute. “O rugăminte mai am, dragii mei: când ciocniți câte-o halbă de Timișoreana, să vă aduceți aminte și de poveștile auzite aici. Și să le duceți mai departe, mușterii dragi”, a încheiat cu voioșenie Prințul Eugeniu de Savoia.

simeon stalpnicul png

La acest eveniment au venit sute de timișoreni, dar și oameni din alte locuri: Brașov, Constanța sau București. Vestea s-a răspândit repede în oraș și ne-am bucurat și de prezența  turiștilor străini, acest lucru fiind o dovada că fabrica reprezintă deja un punct de atracție turistică importantă a orașului.

Berea Timișoreana nu ar fi fost niciodată berea care este astăzi fără oamenii care au lucrat în Fabrică. Timp de aproape 300 de ani, aceștia au avut același scop: să ofere românilor o bere de calitate, numai bună de ciocnit cu cei dragi. Este o bucurie pentru noi că am putut să oferim timișorenilor Zilele Porților Deschise, pentru a vedea adevărata poveste a berii Timișoreana. A fost un weekend dedicat în totalitate iubitorilor acestei beri”, a declarat Dragoș Hopulele, directorul fabricii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net