Faci zgomot în bloc, la școală sau în spital? Amendă 1.500 de lei!

Ultima actualizare:

    Cei deranjați de zgomotul făcut de vecini pot suna la 112
Cei deranjați de zgomotul făcut de vecini pot suna la 112

Scandalagiii de la bloc vor fi aspru pedepsiți! Senatorii au adoptat o propunere prin care legea să le permită polițiștilor să-i amendeze cu până la 1.500 de lei. Totodată, au fost stabilite și limitele de zgomot maxim admise în locuințe și instituții publice.

Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice prin care se stabilesc limite de zgomot maxim.

Astfel, actul normativ, iniţiat de parlamentari USR, prevede introducerea în sarcina agentului constatator a obligaţiei de a măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat şi verificat metrologic.

Orele în care nu ai voie să faci zgomot mare

”Constituie contravenţie tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7.00-14.00 şi 16.00-23.00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 decibeli, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical”, se arată în proiectul care a trecut de plenul Senatului.

Tot contravenţie constituie și depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14.00- 16.00 şi 23.00- 7.00, măsurat în condiţii similare.

Iată câți decibeli trebuie să respecți în instituțiile publice

În cazul instituțiilor publice, spitale, școli, biserici, intanțe de judecată, regii autonome, societăți comerciale, formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României nu trebuie ca decibelii să depășească 45, respectiv 35.

Un alt amendament stabileşte că, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator.

Și primarii îi pot amenda pe scandalagii

Pe lângă polițiști, amenzi pot da și primari, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră.

Actul normativ stabileşte amenzi de până la 1.500 de lei şi prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net