Factura la curent ar putea arde la buzunar! Preţurile nu vor mai fi reglementate de stat

Ultima actualizare:

    Din 2021, preţul energiei electrice  nu va mai fi reglementat de stat
Din 2021, preţul energiei electrice nu va mai fi reglementat de stat

Atenţie! S-ar putea să plătiţi mai mult pentru curentul electric din gospodărie. Românii care nu negociază cu furnizorul contractul la energie electrică şi aleg o reînnoire automată a contractului actual vor plăti preţuri cu până la 25% mai mari de la 1 ianuarie. Din 2021, preţurile nu vor mai fi reglementate de stat.

Majoritatea consumatorilor vor plăti preţuri mai mari la curent, începând cu 1 ianuarie 2021, dacă nu îşi schimbă contractul cu furnizorul, după cum arată ofertele publicate până în prezent de furnizori. La începutul anului viitor, piaţa de energie electrică va fi liberalizată, ceea ce înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate de către stat.

Analizaţi ofertele de pe piaţă,  ca să nu plătiţi în plus pentru facturi!
Analizaţi ofertele de pe piaţă, ca să nu plătiţi în plus pentru facturi!

Clienţii au două opţiuni. Una este să nu facă nimic şi să lase actualul furnizor să le livreze în continuare curent, la un „preţ pentru serviciu universal”, însă această opţiune vine cu scumpiri substanţiale în facturi. Cealaltă variantă este să negocieze contractul cu actualul furnizor sau să aleagă un alt furnizor, la un „preţ concurenţial”. Majoritatea ofertelor publicate de furnizori arată că acei clienţi care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita facturi mai mari, potrivit profit.ro. 

9 lei mai mult la E.ON

De exemplu, consumatorii casnici din Moldova ai companiei E.ON care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita, începând din luna ianuarie a anului viitor, facturi mai mari cu 13,4% decât cele actuale. La o factură de 100 KWh, un consumator casnic în regim reglementat achită în prezent 67,97 lei, iar începând cu luna ianuarie va achita cu 13,4% (9 lei) mai mult, adică 77,07 lei. 

CEZ – 12 lei în plus

Consumatorii casnici din Oltenia ai companiei CEZ care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita, începând din ianuarie, facturi cu 17,5% mai mari decât cele actuale. La o factură de 100 KWh, rezultă că, dacă în prezent, un consumator casnic în regim reglementat achită 67,42 lei, începând cu luna ianuarie va achita cu 17,5% (12 lei) mai mult, adică 79,2 lei. 

Cu 9 – 11 lei mai scump la Electrica

Clienţii casnici ai companiei Electrica, din Transilvania şi din zona de Nord a Munteniei,  care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita facturi mai mari cu 13,9% - 16,5% mai mari decât cele actuale. La o factură de 100 de KWh, clienţii din zona Muntenia Nord vor achita cu 10 lei mai mult (75, în loc de 65 lei), cei din Transilvania Sud cu 11 lei mai mult (75, în loc de 64 lei), iar cei din Transilvania Nord - cu 9 lei mai mult (74, în loc de 65 lei). 

Enel, factură mai mare cu 12 - 16 lei

Clienţii Enel din Bucureşti care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita, începând din luna ianuarie a anului viitor, facturi mai mari cu 23,4%. Similar - şi în cazul consumatorilor Enel din Banat sau din Dobrogea, vor plăti cu 25,7%, respectiv 18% în plus faţă de cât plătesc în prezent. Practic, la o factură de 100 de KWh, bucureştenii, ilfovenii şi giurgiuvenii vor achita cu 14 lei mai mult (73, în loc de 59 lei), bănăţenii - cu 16 lei mai mult (80, în loc de 64 lei), iar dobrogenii - cu 12 lei mai mult (77, în loc de 65 lei). Consumatorii vor putea opta pentru una dintre cele două oferte, cea de serviciu universal şi cea concurenţială, până la data de 31 ianuarie 2021.

Folosiţi comparatorul de oferte pentru a face alegerea potrivită

Cum trebuie să procedăm ca să optăm pentru cea mai bună variantă? „Clienţii din toată ţara trebuie să analizeze cu atenţie care este cea mai potrivită ofertă din zona lor”, ne sfătuieşte un oficial de la una dintre cele mai mari companii de distribuţie şi de furnizare de energie electrică din România. „Trebuie să accesaţi site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei, anre.ro, unde o să găsiţi un comparator de oferte. Veţi opta pentru un furnizor în funcţie de preţul şi perioada oferite. Trebuie ţinut cont că, în medie, o gospodărie obişnuită consumă în jur de 100 KWh, energie activă, pe lună. După alegerea furnizorului, clientul face o cerere, de preferat online, din cauza contextului epidemiologic, pe site-ul companiei respective, ataşând câteva documente, între care actul de proprietate şi copia după ultima factură. Majoritatea furnizorilor notifică fosta companie despre mutarea clientului. Mai trebuie spus că, în orice moment, puteţi schimba furnizorul, printr-o procedură simplă, care durează maximum 21 de zile”, explică oficialul pentru click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
replica titanic jack moore profimedia (2) jpg
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net