Facturile la gaze ar putea să scadă. Care este soluția pe care o face publică ministrul Energiei

Ministrul Energiei vine cu o nouă soluție pentru ca facturile la gaze și electricitate să fie mai mici. Sebastian Burduja spune că cele patru CET-uri din București ar putea fi racordate direct în rețeaua Transgaz, astfel eliminându-se costurile cu distribuitorul, care ar fi de 17 lei/Megawatt-oră. 

Vești noi cu privire la facturile la gaze Foto: Shutterstock
Vești noi cu privire la facturile la gaze Foto: Shutterstock

Ce a declarat ministrul Energiei

ECLCEN are nevoie de gaze pentru producţia agentului termic - apă caldă şi căldură. Aceste gaze sunt livrate în sistemul naţional de transport pe magistralele Transgaz şi vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN plăteşte către Transgaz 4 lei/Megawatt-oră, după care pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale mai sunt câţiva kilometri de ţeavă, care ţin de distribuţie. Pentru aceşti câţiva kilometri de ţeavă sau în cazul CET Vest - 400 de metri, ELCEN plăteşte 17 lei/Megawatt-oră distribuitorului", a explicat Sebastian Burduja, la CET Vest.

Care este soluția 

El a adăugat că o soluţie ar fi racordarea celor patru CET-uri din Capitală direct în reţeaua Transgaz. „Am găsit o soluţie împreună cu directorul general (ELCEN - n.r.) Claudiu Creţu, echipa ELCEN şi echipa de specialişti ai Ministerului Energiei, cu sprijinul Transgaz (...), pentru a racorda cele patru CET-uri direct în reţeaua Transgaz. Ca să vă daţi seama de dimensiunea acestei probleme, vă pot spune că în tot aceşti ani ELCEN a plătit şi bucureştenii au plătit din buzunarul lor undeva la 50 de milioane de euro pe an, în medie, către distribuitor. Aceştia sunt bani pe care, prin investiţia pe care o vom face, îi vom economisi de la fiecare bucureştean în parte", a declarat ministrul Energiei.

Când s-ar putea face lucrările

Sebastian Burduja a anunţat că studiul de fezabilitate pentru aceste lucrări a fost deja contractat. „Vreau să îi mulţumesc domului Creţu că s-a mişcat foarte repede, şi ELCEN şi Transgaz, şi deja au studiul de fezabilitate contractat pentru a face aceste prime lucrări. Ele trec în general pe sub căile ferate şi transportau păcura la cele patru CET-uri. Nu mai este cazul, ele nu mai funcţionează pe bază de păcură. Deci, lucrările se pot face într-un termen destul de rapid şi asta se va simţi într-un an, doi, trei, când se termină toate cele patru proiecte, în buzunarul fiecărui bucureştean", a spus ministrul Burduja.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net