Facultatea din România care renunță la lucrarea de licență! Schimbarea a fost făcută la cererea studenților

Facultatea de Drept din cadrul UBB a decis! Absolvenții nu vor mai fi nevoiți să pregătească lucrări de licențe pentru a absolvi. Schimbarea va intra în vigoare începând cu sesiunea din iulie a anului academic 2024-2025. Examenul de tip grilă rămâne singura probă pe care studenții trebuie să o promoveze.

Schimbări cu privire la lucrările de licență de la Drept Foto: Shutterstock
Schimbări cu privire la lucrările de licență de la Drept Foto: Shutterstock

S-a cerut eliminarea lucrărilor de licență la Drept 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a decis, la cererea studenților, eliminarea lucrărilor de licență la Drept. „Ei au inițiat acest demers, nu noi. Au făcut un sondaj. Peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru. Acesta a fost motivul pentru care am optat pentru varianta conferită de lege și care, de altfel, se aplică și la Universitatea din București încă din 2017", a explicat decanul facultății Șerban Diaconescu. 

Acesta spune că a fost luată în considerare și incapacitatea programelor anti-plagiat de a detecta furtul literar. „Decizia a fost luată de Consiliul profesoral după ce peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru", a explicat Șerban Diaconescu.

Care este singura probă pe care studenții trebuie să o treacă

Examenul de tip grilă rămâne singura probă pe care studenții trebuie să o promoveze. „Am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului.

Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens", a mai subliniat acesta.

Ce a declarat decanul facultății 

Problema depistării plagiatului ridica probleme atât pentru studenți, cât și pentru profesori, a spus Șerban Diaconescu: „Punea și studentul, și cadrul didactic în posturi extrem de delicate de a face, dincolo de munca firească, pe care o ai pentru elaborarea unei lucrări de licență, o imensă muncă de documentare și de justificare și să arăți de ce nu e vorba de plagiat și că peste 90% din ceea ce programele prezintă acolo nu au nicio legătură cu noțiunea de plagiat”, potrivit edupedu.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
caius covrig jpg
Nutu Camataru FOTO Captură video
accident masina tramvai Bucuresti, foto facebook jpg
planseul de la unirii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net