Fapte bune pentru copii: tablouri în spitale, donații de ghetuțe și mișcare în scop umanitar
Nici copiii nu trec prin momente tocmai fericite acum, în pandemie. Mai ales dacă sunt bolnavi sau provin din familii sărmane. Orice mic ajutor, orice gest frumos contează, astfel că oamenii cu suflet mare s-au mobilizat și au inițiat campanii care să le aducă zâmbetul pe buze. Și tu poți contribui!
Arta dă speranță, în spitale
Peste 20 dintre cei mai buni artiști ai momentului vor transforma etajul 6 al Institutului Clinic Fundeni, în galerie de artă pentru copiii bolnavi de leucemie, cancere si alte boli grave, internați aici sau în Centrul de spitalizare nou înființat în curtea unității medicale. Proiectul „Arta dă speranță” a fost inițiat de omul de afaceri Eduard Uzunov, Galeria Rotenberg- Uzunov, „Asociația pentru Sprijinirea Artelor Frumoase” (ASAF) și Asociația „Aripi spre viață” și va consta în donarea de tablouri, către spitalul cu cea mai mare adresabilitate din România, unde sunt internați anual chiar și 5.000 de copii. Picturile vor fi realizate în atelierele proprii ale artiștilor, care vor dona una sau mai multe lucrări, în funcție de viziunea personală. Ulterior, lucrările realizate vor fi evaluate de către specialiștii ASAF și donate Institutului Clinic Fundeni, în baza unor documente de donație detaliate, semnate de fiecare artist în parte și vor intra în patrimoniul instituţiei.
Înainte de a ajunge însă, în saloanele şi rezervele etajului 6 al Institutului Clinic Fundeni sau în Centrul de spitalizare nou înființat în curtea unității medicale, lucrările vor fi reunite în cadrul unui vernisaj, care va avea loc, la începutul lunii decembrie, la Galeria Rotenberg-Uzunov. „Este un proiect de suflet, prin care încercăm să aducem o rază de lumină în viețile acestor copii aflați în suferință, a părinților lor, care le sunt permanent alături în spital și, nu în ultimul rând, cadrelor medicale care au grijă de ei. Pentru că, se spune, arta vindecă și alină, arta e perfecțiune, e vis, e poveste, e panaceu pentru minte și suflet, iar atunci când este îndreptată către oameni aflați în grea suferință, poate deveni o rază de speranță”, a declarat Eduard Uzunov, inițiatorul proiectului.
Mișcarea ta zilnică se poate transforma în premii pentru tine și în ajutor pentru copiii cu dizabilități
Cei 10.000 de pași recomandați zilnic poți să-i transformi în premii pentru tine, dar și într-un mare ajutor pentru copiii cu dizabilități. În perioada 21 noiembrie – 6 decembrie are loc Crosul Conil, care vine cu beneficii atât pentru participanți, cât și pentru copii. Cei care vor să facă mișcare (mers pe jos sau alergare) trebuie să se înscrie pe https://ro.runningheroes.com, să descarce în telefon aplicația, pe care trebuie să o pornească de câte ori știu că vor porni în călătoria pentru strângere de kilometri. În funcție de distanța parcursă, poți câștiga unul din zecile de premii în bani sau vouchere de cumpărături la mai multe lanțuri mari de magazine. Singura condiție pentru a te putea înscrie în cursă este să faci o donație de 30, 50 sau 70 de lei către Asociația Conil, care se ocupă de copiii cu dizabilități. Banii strânși se transformă în ore de terapie pentru micuții cu autism și alte afectări neuro-psiho-motorii.
Mirela Retegan adună ghetuțe pentru copiii desculți ai României
Înainte de Moș Nicolae și în pragul sărbătorilor de iarnă, Mirela Retegan, „mama” Găștii Zurli, revine cu proiectul „Încalță un copil de iarnă”. „Ne-am propus, și anul acesta, să strângem 10.000 de perechi de ghetuțe, cu care să încălțăm copiii desculți ai României. În satele noastre, în căminele în care stau copii părăsiți, în centre unde ei se mai adună pentru câte o masă caldă, e mare nevoie de multe lucruri, de la alimente la haine. Dar eu țin minte că dacă ești încălțat cum trebuie, restul lucrurilor le duci mai ușor”, explică Mirela Retegan care a publicat, pe blogul ei, lista centrelor din țară unde puteți merge să donați ghetuțe.