Fără telefoane mobile la ore!
Părinţii au insistat ca elevii să nu mai aibă voie cu telefoanele mobile în timpul orelor. Ministrul educaţiei i-a ascultat şi a interzis folosirea mobilelor. La rândul lor, elevii nu au mai vrut să poarte uniforme.
Luni, 15 ianuarie, elevii se întorc în bănci, după o lungă vacanţă de iarnă. Înainte cu doar câteva zile de la reînceperea cursurilor, au fost luate decizii importante pentru cei 3,2 milioane de elevi. Multe dintre acestea existau ”pe hârtie” şi până acum, dar foarte puţine şcoli le-au respectat. Ministrul educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că a luat mai multe decizii importante pentru elevi, profesori şi părinţi, valabile din semestrul al II-lea, care va începe la data de 12 februarie.
Noul regulament prevede că pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate în sala de clasă: ”În timpul orelor de curs este interzisă utilizarea telefoanelor mobile. Prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.” Această propunere a venit din partea asociaţiilor de părinţi.
A fost interzis serviciul elevilor pe şcoală.
Părinţii, elevii şi profesorii pot decide dacă uniforma este sau nu obligatorie. Este o propunere a elevilor.
Notele nu pot fi folosite ca mijloc de coerciţie: ”Rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj, nu poate fi folosit ca mijloc de coerciţie, acesta reflectând strict rezultatele învăţării.” Cu alte cuvinte, elevul poate lua notă mică dacă nu a învăţat şi nu după alte criterii.
Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor. Aşadar, este interzis profesorilor să strângă bani de la elevi, sub orice motiv.
Elevii scutiţi medical în timpul orei de Educaţie fizică şi sport nu vor mai pierde timpul prin clasă. Ei vor primi sarcini organizatorice, cum ar fi arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ţinerea scorului.
Părintele care nu are grijă ca elevul să meargă la cursuri în perioada învăţământului obligatoriu (clasele 0-X) este sancţionat cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 de lei sau este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii.
Părintele preşcolarului sau elevului din învăţământul primar (clasele 0-IV) are obligaţia să îl însoţească până la intrarea în unitatea de învăţământ, iar la terminarea activităţilor educative sau orelor de curs să îl preia. În cazul în care acesta nu poate să facă aşa ceva, împuterniceşte o altă persoană.
Culegeri şi ghiduri, doar cu aprobarea Ministerului Educaţiei. Culegerile şi ghidurile care circulau prin şcoli până anul trecut au fost interzise întrucât nu aveau aprobarea Ministerului Educaţiei. Au fost realizate alte auxiliare didactice, verificate la conţinut, iar acestea vor fi alese de profesori, cu aprobarea părinţilor.