Ferește-ți casa de hoți când pleci în vacanță! Sfaturi de la Poliția Română

Ultima actualizare:

Ți-ai făcut bagajele, ai luat acte, bani, sendvișuri de drum? Apa, gazele și lumina sunt închise, gunoiul dus? În goana plecării în vacanța de sărbători, nu uita să-ți asiguri și locuința pe care o lași în urmă. Hoții sunt foarte activi în perioada aceasta și, mai nou, își racolează victimele de pe Facebook. Poliția Română are un set de recomandări de care e bine să ții cont!

image

Nu anunța pe Facebook unde ești!

Conform statisticilor, numărul spargerilor de locuințe crește cu 50% în perioada sărbătorilor, precizează Observator. Iar rețelele de socializare sunt, mai nou, sursa de informare a hoților de locuințe. În goana după like-uri, mulți își pun viața pe Facebook/Instagram, unde anunță când pleacă în vacanță, unde sunt și cât stau. E o greșeală care poate fi fatală, susțin polițiștii. „Conturile trebuie să fie inaccesibile pentru publicul larg și nu dezvăluiți informații persoanelor pe care le cunoașteți doar online. Nu anunţaţi public faptul că petreceţi Revelionul în altă localitate, sau cu prietenii la un restaurant. Casa rămâne nesupravegheată şi cine ştie cine poate profita. În orice caz, nu păstraţi sume mari de bani în casă”, recomandă Poliția Română.

Așa derutezi infractorii

·        Montează-ţi un sistem de alarmă care se declanşează la pătrunderea prin efracţie sau la mişcare în interiorul locuinţei. Dacă nu ai bani pentru aşa ceva, încearcă pur şi simplu să amplasezi în faţa uşii de la intrare un bec cu senzor. Aprinderea lui va descuraja orice persoană venită cu gânduri ascunse.

·        Montează la vedere plăcuțe de atenționare cu privire la existența unui sistem de securitate. O sirenă de exterior sperie hoții.

·        Nu lăsa cheia sub preşul de la uşă şi nici în alte locuri „numai de tine ştiute”.

·        Nu lăsa impresia că eşti plecat de acasă trăgând toate jaluzelele şi draperiile. Păstrează aparenţele unei zile normale.

·        Tot pentru descurajarea hoţilor, poţi seta televizorul şi radioul să pornească la anumite ore şi să se oprească singure după un timp. Există și întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind și sting automat lumina.

image

·        Chiar și dacă pleci pentru o singură noapte, cea de Revelion, lasă o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcțiune.

Securizează-ți ușa!

·        Montează un sistem de alarmă și o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces. „Nu sunt un moft, sunt o necesitate”, spun polițiștii.

·        Dacă stai la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră țin hoții la distanță.

·        Dacă stai la casă, evită depozitarea în curte, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.

image

·        Montează la exterior un sistem video care să înregistreze orice activitate. Poți urmări totul de pe telefon.

Colaborează cu vecinii

·        Lasă vecinilor datele tale de contact şi, eventual, o cheie de rezervă unei persoane apropiate. În caz de urgenţă, să se poate intra în locuinţă. Dacă ai vecini de încredere, anunţă-i că vei fi plecat o perioadă şi roagă-i să mai tragă cu ochiul la locuinţa ta.

·        De asemenea, roagă o persoană de încredere să-ţi preia corespondenţa. O cutie poştală plină atrage atenţia asupra faptului că proprietarul nu-i acasă.

·        Pe lângă furtul din locuinţe, hoţii pot sustrage şi bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, Poliţia recomandă să nu deschideţi oricui uşa de la intrarea în bloc. De multe ori, infractorii se dau drept lucrători de la societatea de energie electrică sau de gaz pentru a putea intra bloc.

În perioada în care sunteți acasă, acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşă. Uneori, infractorii se dau drept colindători, persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii etc. Și învăţaţi copiii să nu deschidă nimănui uşa în lipsa voastră, ca să nu trădeze că sunt singuri acasă.

image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net