Fiicele Regelui Mihai, împreună după 4 ani la înmormântarea tatălui

Ultima actualizare:

    Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost adus ieri în țară
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost adus ieri în țară

Izgonit de mai multe ori din ţara sa, miercuri, Regele Mihai s-a întors pentru totdeauna acasă. Cele cinci fiice ale Majestăţii Sale s-au reunit la căpătâiul tatălui, pe care l-au condus în locul în care a copilărit, la Castelul Peleş. De ieri seară, sicriul cu trupul neînsufleţit se află în Sala Tronului a Palatului Regal din Bucureşti, unde oamenii îi pot aduce un ultim omagiu.

O linişte apăsătoare s-a aşternut, miercuri, înainte de prânz, pe pista Salonului Oficial de la Aeroportul Otopeni. Membrii Familiei Regale, angajaţi ai Casei Regale, oficialităţi ale statului şi bisericii, militarii Gărzii 30 „Mihai Viteazul” şi zeci de jurnalişti au aşteptat ca sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai să fie adus în ţară. 

simeon stalpnicul png

La 11 fix, aeronava a aterizat, iar militarii au preluat sicriul pe care l-au purtat pe umeri până la catafalc. Aici, cu capetele plecate l-au aşteptat pe Rege trei dintre fiice, respectiv Principesa Moştenitoare Margareta, alături de soţul său Principele Radu, Irina Walker, Principesa Maria, dar şi nepotul Regelui, Nicolae, alături de logodnica sa, Alina Maria Binder, şi de sora sa, Elisabeta Karina.


    Militarii Gărzii 30 „Mihai Viteazul” au  așezat o coroniță din flori albe pe sicriu
Militarii Gărzii 30 „Mihai Viteazul” au așezat o coroniță din flori albe pe sicriu

Din aeronava care a adus din Elveţia sicriul, au coborât şi celelalte două fiice ale Majestăţii Sale, respectiv Principesa Sofia şi Principesa Elena, împreună cu soţul său.

Pentru prima oară după mult timp, cele cinci fete ale Regelui Mihai au apărut în public împreună, acestea fiind vizibil afectate de pierderea tatălui. Îmbrăcate elegant, complet în negru şi având capetele acoperite cu pălării sau eşarfe, fiicele Majestăţii Sale au avut mereu ochii în lacrimi. La un moment dat, Principesele Maria şi Sofia au izbucnit în hohote de plâns, consolându-se reciproc.


    Se pare că  Principesa Margareta  are probleme cu spatele
Se pare că Principesa Margareta are probleme cu spatele

La rândul său, Principesa Moştenitoare Margareta a simţit nevoia să se aşeze, în timpul slujbei religioase. Se pare că fiica cea mare a Regelui avea dureri de spate care nu-i permiteau să stea în picioare, ea fiind ajutată de soţ să se ridice de pe scaun. Principesa Moştenitoare a ieşit în evidenţă şi datorită ţinutei foarte elegante şi discrete. „Haina este  foarte elegantă, lucrată din caşmir. În funcţie de firma de unde a fost achiziţionată, poate ajunge şi la peste 3.000 de euro. Iar pălăria este cel mai probabil din astrahan, poate valora şi peste 1.000 de euro, dacă este cumpărată dintr-un magazin scump”, ne-a declarat un vestit designer de blănuri. 

S-a stins din viaţă la 96 de ani

Foarte afectat de pierderea bunicului, pe care n-a fost lăsat să-l vadă în ultimele zile de viaţă, a fost şi Nicolae, aşezat chiar în spatele mamei sale, Principesa Elena.


    Nicolae și Alina Maria Binder, la plecarea  de la aeroport
Nicolae și Alina Maria Binder, la plecarea de la aeroport

Mereu cu ochii înlăcrimaţi, Nicolae a fost împietrit de durere pe tot parcursul ceremoniei. De remarcat că nepotul Regelui şi mama sa, Principesa Elena, cea care de curând s-a întors împotriva lui, nu şi-au vorbit deloc şi nici măcar nu s-au privit. Fostul principe are, însă, susţinerea logodnicei sale, Alina Maria Binder, care i-a stat în dreapta pe parcursul slujbei, remarcându-se şi datorită ţinutei extrem de elegante: palton negru de stofă, botine cu toc înalt şi tocă neagră pe cap.


    Cortegiul funerar pleacă spre Sinaia
Cortegiul funerar pleacă spre Sinaia

La finalul ceremoniei de la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui a fost urcat în maşina mortuară şi apoi convoiul a plecat spre Castelul Peleş din Sinaia, locul copilăriei Majestăţii Sale.

Când își pot lua oamenii rămas-bun de la Majestatea Sa

Cine dorește să-și ia rămas-bun de la Regele Mihai, decedat în 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, o poate face în aceste zile. Sicriul cu trupul neînsuflețit se află în Sala Tronului de la Palatul Regal, iar publicul are acces joi între orele 8.00 și 22.00 și mâine între aceleași ore. Sâmbătă, la ora 11.00, sicriul va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. La 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, care va merge pe jos până la Patriarhie. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. La ora 14.00, cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa, de unde, la ora 14.40, sicriul va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală.

Flash


    Susținători ai Regelui  au venit ieri la aeroport
Susținători ai Regelui au venit ieri la aeroport

Miecuri, la aeroport, deși știau că nu li se permite accesul pe pista Salonului Oficial, au fost și câțiva regaliști. Cu însemnele regalității române în piept, fluturând steagul Casei Regale și purtând un portret al Regelui Mihai, aceștia ne-au mărturisit că au venit „să-l întâmpine pe Majestatea Sa la întoarcerea acasă”.

„Vom merge în aceste zile la Palatul Regal. Am fost și în 1992 în stradă, când Regele a fost primit de oameni. Am văzut cum i-a fost purtată mașina pe brațe, am văzut cât de fericit era”, ne-a spus una dintre susținătoarele Regelui, în vârstă de 68 de ani.

La rândul său, Cristian Șeimaru (44 de ani) ne-a declarat, cu lacrimi în ochi, că a venit la aeroport ca să onoreze amintirea Regelui. Pe de altă parte, au fost oameni de pe stradă care ne-au spus că nu sunt la curent cu știrile despre Rege, că nu sunt interesați de acest subiect sau că n-au trăit în acele vremuri și nu știu mare lucru despre ce a făcut Regele pentru România.

Didin Florea, de 79 de ani, ne-a mărturisit, însă, că pe „vremea Regelui se trăia mai bine. Erau bani, era de mâncare. Acum, nu mai e nimic bun. Copiii ne pleacă afară”.

CASTELUL PELEŞ

Klaus Iohannis a venit cu o jerbă de trandafiri


    Şeful statului, la Sinaia, pentru  un ultim omagiu
Şeful statului, la Sinaia, pentru un ultim omagiu

Oamenii au ieşit miercuri după-amiază, cu steaguri tricolore, pe marginea Drumului Naţional 1, pentru a asista la trecerea cortegiului funerar. La Câmpina, ei au salutat tăcuţi maşina în care se afla trupul neînsufleţit al ultimului Suveran al României.

Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Peleş din Sinaia la ora 13.30. Un ceas mai târziu, Klaus Iohannis, preşedintele României, a adus o coroană de trandafiri. Şeful statului a aprins o candelă pe care a aşezat-o în faţa intrării în castel, s-a recules câteva clipe, apoi a intrat în holul de onoare, unde era catafalcul. Iohannis a stat înăuntru cinci minute, după care a părăsit Castelul Peleş.

Premierul Mihai Tudose a venit la Peleş însoţit de membri ai Guvernului, în jurul orei 15.00. În momentul în care Liviu Dragnea a ieşit din holul de onoare, Tudose a intrat, dar cei doi s-au ignorat. 

Principesa Margareta şi Principele Radu Duda au ieşit din când în când din castel pentru a le mulţumi oamenilor care au venit să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai. La ora 15.20, Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, a venit să-şi ia rămas-bun. 

La 18.00, cortegiul funerar a pornit spre Bucureşti, ajungând la Palatul Regal din Calea Victoriei în jurul orei 20.30. Sicriul Regelui Mihai a fost depus în Sala Tronului. 

PALATUL REGAL

Aproape 3.000 de oameni simpli au așteptat în fața Palatului Regal cortegiul funerar, ca mai apoi să intre unul câte unul în palat ca să-și ia adio de la cel care a fost ultimul rege al României. Toți l-au prețuit pe rege și au împărtășit multe cuvinte de admirație pentru memoria fostului suveran. ”Aștept de o viață să-l văd, am crezut că trec anii mei și zilele și nu mai apuc, și pentru că sunt sărbătorile, nu am venit cu mâna goală. Am steagul regal și un brăduț pentru Măria Sa. Doamne, apără-i pe români, și fie ca cei care au rămas din familia regală să aibă grijă de țară!”, ne-a declarat Ana Gheorghe (57 de ani). 

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 101 ani, s-a aflat de asemenea la coada care a întregit mulțimea venită să-și adio de la ultimul nostru rege.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net