Florica Ioni╚Ť─â, prima femeie para╚Öutist din Rom├ónia, de dup─â al Doilea R─âzboi Mondial. Ast─âzi ├«mpline╚Öte 90 de ani

image
Florica Ioni╚Ť─â a primit un tort din partea Alexandrei Dobre, directorul CSMB

A r─âmas singur─â pe lume, dar a avut norocul anul acesta s─â-╚Öi s─ârb─âtoreasc─â ziua de na╚Ötere al─âturi de mul╚Ťi oameni de suflet. Florica Ioni╚Ť─â a ├«mplinit 90 de ani ╚Öi a fost ├«nconjurat─â de oamenii pe care toat─â tinere╚Ťea i-a avut prin preajm─â: comanda╚Ťi din avia╚Ťie ╚Öi para╚Öuti╚Öti. Chiar ╚Öi astronautul Dumitru Prunariu a venit s─â o felicite pe cea care a fost prima femeie para╚Öutist din Rom├ónia, de dup─â al Doilea R─âzboi Mondial.

I-a pl─âcut s─â-╚Öi tr─âiasc─â via╚Ťa la intensitate maxim─â, iar adrenalina era parte din ea. Florica Ioni╚Ť─â este prima femeie para╚Öutist de dup─â al Doilea R─âzboi Mondial. ╚śi p├ón─â la urm─â a experimentat tot ce zboar─â.

Pe l├óng─â para╚Öut─â, aceasta a pilotat planorul, avionul ╚Öi, ├«n plus, le-a insuflat ╚Öi altora pofta de a fi liberi pe cerul albastru. 

image
Florica Ioni╚Ť─â ne-a ar─âtat albumul cu poze din tinere╚Ťe, pe c├ónd salturile cu para╚Öuta ╚Öi zborurile cu avionul erau la ordinea zilei

A fost instructor de zbor, dar ╚Öi controlor de trafic aerian, astfel c─â putem spune cu certitudine c─â Florica Ioni╚Ť─â este un exemplu pentru noi to╚Ťi. Din p─âcate, via╚Ťa a fost de multe ori nedreapt─â cu ea ├«ns─â asta nu a ├«mpiedicat-o s─â continue.

La 17 ani a fost respins─â de la ╚ścoala de Pilotaj ├«n urma unei erori medicale, iar la 83 de ani, c├ónd credea c─â va avea o b─âtr├óne╚Ťe lini╚Ötit─â, a fost executat─â silit, ╚Öi ╚Öi-a pierdut casa.

Acum, la cei 90 de ani, ├«mplini╚Ťi ast─âzi, 15 iulie, locuie╚Öte cu chirie ├«ntr-o garsonier─â. 1.000 de lei din pensia de 1.600 de lei pe care o are se duce c─âtre proprietar ╚Öi cu restul ├«ncearc─â s─â pl─âteasc─â utilit─â╚Ťile ╚Öi s─â supravie╚Ťuiasc─â.

image
Florica Ioni╚Ť─â a primit ├«n dar o plachet─â onorifc─â semnat─â de primarul Gabriela Firea

A r─âmas singur─â pe lume: to╚Ťi cei dragi au murit r├ónd de r├ónd. Dar a fost mereu o lupt─âtoare. Povestea primei femei para╚Öutist de dup─â al Doilea R─âzboi Mondial a fost descoperit─â de cei de la Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucure╚Öti (CSMB) ╚Öi au f─âcut ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót o ╚Ťar─â ├«ntreag─â s─â afle despre ea.

Alexandra Dobre, directorul CSMB: ÔÇŁFlorica Ioni╚Ť─â este o lup─âtoare prin defini╚ŤieÔÇŁ

ÔÇŁEste o bucurie pentru mine faptul c─â am reu╚Öit, al─âturi de colegii mei, s─â o s─ârb─âtorim ast─âzi pe doamna Florica Ioni╚Ť─â, ├«ntr-un cadru festiv, al─âturi de prietenii cei mai apropia╚Ťi. Ea a fost prima femeie para╚Öutist a Rom├óniei, o lupt─âtoare prin defini╚Ťie, greu ├«ncercat─â de via╚Ť─â, dar mereu o ├«nving─âtoare! Din p─âcate, doamna Ioni╚Ť─â se lupt─â cu cea mai crunt─â boal─â- singur─âtatea, des ├«nt├ólnit─â ├«n r├óndul v├órstincilor, motiv pentru care trebuie s─â-i aducem ├«n prim-plan povestea de via╚Ť─â ╚Öi s─â-i fim aproape c├ót mai mult posibilÔÇŁ, a declarat Alexandra Dobre, directorul CSMB.

Cu ochii ├«n lacrimi, Florica a primit un tort, multe flori ╚Öi o plachet─â onorific─â din partea primarului Capitalei, Gabriela Firea. De la ziua femeii, care a fost organizat─â la Mogo╚Öoaia Lake View, nu au lipsit prietenii, fo╚Öti pilo╚Ťi ╚Öi colegi.

Florica Ioni╚Ť─â, felicitat─â de Dumitru Prunariu

Chiar celebrul Dumitru Orunariu a ╚Ťinut s─â felicite pe prima femeie para╚Öutist de dup─â al Doilea R─âzboi Mondial. Florica s-a n─âscut pe 15 iulie 1930 la Cotmeana, ├«n jude┼úul Arge┼č, s-a mutat ├«mpreun─â cu p─ârin┼úii ┼či sora sa, viitoare stewardes─â, ├«n Cadrilater, mai ├«nt├ói la Bazargic, apoi la Kaliakra ┼či apoi la Bucure┼čti.

├Äntr-o diminea┼ú─â, ├«n autobuzul care o ducea la ┼čcoal─â, a v─âzut o fat─â ├«mbr─âcat─â ├«n uniform─â de avia┼úie ┼či, din acel moment a ┼čtiut ce vrea s─â fac─â ├«n via┼ú─â.

Florina Ioni╚Ť─â: ÔÇŁLa 17 ani ╚Ötiam c─â vreau s─â m─â fac aviatorÔÇŁ

Primul pas ├«n avia╚Ťie l-am f─âcut la 17 ani. Am v─âzut o doamn─â cu uniform─â frumoas─â ╚Öi avea o po╚Öet─â de la avia╚Ťia sanitar─â. Am v─âzut-o ├«n ma╚Öina 37. Ea f─âcea parte din escadrila alb─â. ╚śi atunci mi-am dat seama c─â vreau s─â devin pilot. Am ├«nceput dintr-o dat─â s─â le spun profesoarelor mele c─â vreau s─â m─â fac aviatorÔÇŁ, poveste╚Öte Florica Ioni╚Ť─â. ├Än 1948, s-a ├«nscris la ┼×coala de Pilotaj pentru avioane cu motor, a absolvit cursurile teoretice cu instructorul Dumitru Domni╚Öan, care spunea c─â este o ÔÇŁa doua Smaranda Br─âescuÔÇŁ, dar nu a fost admis─â la zbor.

Tensiunea arterială a Floricăi era prea mică pentru cei 17 ani ai ei și pentru o așa meserie. A fost de fapt un imens ghinion: s-a dovedit că medicul avea tensiometrul stricat, dar era prea târziu.

image
Florica Ioni╚Ť─â a fost ├«nconjuratr─â la ceas aniversar de prieteni , fo╚Öti aviatori, dar ╚Öi de astronautul Dumitru Prunariu ╚Öi de Alexandra Dobre

Nu s-a l─âsat ╚Öi s-a ├«nscris la ┼×coala de Para┼čutism Sportiv, pe care a absolvit-o ├«n 1950 ca ╚Öef─â de promo╚Ťie. ├Än acela╚Öi an, Florica ╚Öi-a luat ╚Öi brevetul de pilot de planor la Ia╚Öi ╚Öi toate categoriile aferente, iar doi ani mai t├órziu devenea instructor de zbor.

A absolvit ╚ścoala de Zbor cu Motor, ob╚Ťin├ónd brevetul ├«n 1951. ├Än 1952 a revenit la Bucure╚Öti ╚Öi a fost admis─â la ╚ścoala de Instructor de Zbor de la Giule╚Öti, reu╚Öind apoi s─â se angajeze ├«n serviciul de trafic al avia╚Ťiei sportive pe Aerodromul Chitila-Giule╚Öti ÔÇŁRomeo PopescuÔÇŁ.

Florica Ioni╚Ť─â a f─âcut acroba╚Ťii cu avianele ╚Öi a s─ârit cu para╚Öuta

Cinci ani mai t├órziu, dup─â ce a reu╚Öit s─â execute ├«ntreaga gam─â de acroba╚Ťie aeriene ├«n simpl─â comand─â, Florica Ioni┼ú─â a participat ├«n premier─â la un miting de avia╚Ťie, la Constan╚Ťa: s-a aflat la man╚Öa unui ZLIN-22 ├«ntr-o forma╚Ťie exclusiv feminin─â, cu pilo╚Ťii Florica B─ânciulescu-Slone╚Ťchi ╚Öi Elisabeta Simu.

În același an, a executat singură un raid cu multe schimbări cap-compas pe ruta București-Bilciu-București-Mizil-Râmnicu Sărat-Buzău-Mizil-Ploiești-Titu-Bolintin-București.

Aceast─â performan╚Ť─â i-a asigurat locul mult-visat, acela de a se num─âra printre aviatoarele Rom├óniei. ├Än februarie 1957, Florica Ioni╚Ť─â a mai realizat o performan╚Ť─â: a zburat cu un avion la care, ├«n locul ro╚Ťilor de la trenul de aterizare s-au montat schiuri!

Antrenamentul cu schiuri era foarte important pentru ca pilo╚Ťii s─â se poat─â orienta de sus ╚Öi pe timp de iarn─â ╚Öi s─â ├«nve╚Ťe s─â aterizeze pe solul cu z─âpad─â ╚Öi ghea╚Ť─â.

Toate performan╚Ťele ╚Öi rezultatele ob╚Ťinute  au f─âcut ca ├«n doi ani s─â devin─â posesoare a brevetelor de para╚Öutist, planorist ╚Öi pilot de avion.

Determinarea, pasiunea, inteligen╚Ťa aveau s─â o recomande pentru un post-cheie, p├ón─â atunci rezervat doar b─ârba╚Ťilor: controlor de trafic aerian. A╚Öa a putut s─â fie mereu l├óng─â avioanele ei dragi ╚Öi s─â se dedice pasiunii de-o via╚Ť─â.

david webp
276138604 516868496470142 2126568927628978572 n jpg
4 mircea badea e1569317764158 jpg jpeg
FotoJet (5) jpg
BeFunky collage (35) jpg
teodora alex insula iubirii3 png
5 front bac toata clasa jpg
lavinia parva4 png
image
image
image
image
5 front bac toata clasa jpg
telefoane jpeg
social media 6557345 1280 jpg
regina elisabeta a II-a
soldati ucraina nato rusia jpg
289898121 323144353365295 687051346363203618 n jpg