Florin Cîțu rămâne premierul României, dar va conduce guvernul după ”reguli colegiale”

image
Florin Cîțu va trebui să se sfătuiască săptămânal cu liderii USR-PLUS și UDMR iar dacă vrea să schimbe un ministru al acestor partide, trebuie să lase un ”termen rezonabil” partidului din care provine acesta

La aproape o săptămână de la criza apărută după demiterea lui Vlad Voiculescu, coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR a găsit soluția continuării guvernării, cu Florin Cîțu premier. Liderii celor trei formațiuni au semnat „un act adițional” la protocolul Coaliției și au anunțat că noul ministru al Sănătății va fi anunțat miercuri. Florin Cîțu va trebui să conducă guvernul după ”reguli colegiale”.

Discuțiile între delegațiile PNL-USR-PLUS-UDMR au început la ora 16.00, și au durat până la ora 21.50, cu o pauză la 18.45, care a durat aproape o oră. La ora 18.10, premierul Florin Cîțu a plecat de la ședința coaliției PNL-UDMR-PLUS-UDMR pentru că avea programată la Guvern o întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. El a plecat de la ședință și a revenit printr-o o intrare separată.

Ce cuprinde actul adițional semnat de PNL și UDMR la cererea USR-PLUS

A fost semnat, la cererea USR-PLUS un act adițional la programul de guvernare în care se stabilesc reguli mai precise pentru funcționarea coaliției și se fixează noi limite pentru puterea premierului. Florin Cîțu va trebui să conducă guvernul ”după reguli colegiale” iar documentul detaliază ce înseamnă acest lucru. Cîțu va trebui să se consulte cu partenerii de Coaliție în ceea ce privește deciziile privind miniștrii și va acorda un timp ”rezonabil” formațiunii din care provine acesta în cazul unei schimbări. Performanța miniștriilor va fi evaluată periodic, după reguli clare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic de liderii PNL-USR-PLUS-UDMR. Au fost trecute termene până la sfârșitul anului pentru anumite reforme: discuțiile pe codul electoral, descentralizare, eliminarea pensiilor speciale, adoptarea legiilor justiție.

Principalele declarații ale membrilor coaliției

”Cei care au pariat pe faptul că nu ne vorm înțelege și-au făcut iluzii”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL

”Coaliția a depășit o situație delicată”, a rezumat situația Dan Barna, copreședintele USR-PLUS

”Mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății”, a fost anunțul lui Dragoș Tudorache, cel care i-a ținut locul lui Dacian Cioloș aflat în izolare.

”Sper să fie ultimul act adițional pe care să fim nevoiți să îl semnăm împreună”, s-a amuzat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Ioana Mihăilă este nominalizarea USR - PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății

USR-PLUS s-a decis cu privire la propunerea pentru Ministerul Sănătății. Potrivit surselor politice citate de digi24.ro, secretarul de stat Ioana Mihăilă (președinta PLUS Bihor) îi va lua locul lui Vlad Voiculescu la cârma ministerului, în timp ce Wiener ar fi fost propunerea USR pentru această funcție. Propunerea nu a fost formalizată marți seară, în ședința coaliției, dintr-un motiv foarte simplu. Mai întâi, Ioana Mihăilă trebuie să fie votată de forurile statutare ale alianței și de comitetul Național USR - PLUS și asta se va întâmpla în cursul zilei de miercuri. Vlad Voiculescu își dorește să rămână implicat în Ministerul Sănătății ca și consilier onorific, urmând să aibă discuții cu Ioana Mihăilă.

Citiți și

Premierul Florin Cîțu, prima reacție după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Culisele deciziei

Vlad Voiculescu, prima reacție după demitere, atac la Florin Cîțu: Premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării

FotoJet jpg
marina melesacanu imre 1 jpg
Johnny Depp vs Amber Heard (1) jpg
michael douglas catherine zeta jones gettyimages 1341340694 0 jpeg
marian godina sotie georgiana 8 jpg
image png
litoral romania jpeg
cristina insula iubirii jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
google chrome browser jpeg
alcool organism jpg
image png
ucraineanca png
FotoJet jpg