Formularul pentru testarea COVID a copilului la școală a fost modificat

image
Sorin C├«mpeanu, ministrul Educa╚Ťieifoto: Facebook

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a modificat formularul pentru p─ârin╚Ťi, prin care ace╚Ötia ├«╚Öi pot exprima acordul de testare a copilului lor cu teste antigen rapide ├«n ╚Öcoal─â. Noul document a fost publicat duminic─â sear─â, cu pu╚Ťin timp ├«nainte de miezul nop╚Ťii, ╚Öi cu doar c├óteva ore ├«nainte de redeschiderea unit─â╚Ťilor de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt.

Documentul prevede faptul c─â p─ârintele ├«╚Öi exprim─â acordul ca elevul s─â fie testat ├«n prezen╚Ťa ori ├«n absen╚Ťa sa. De data aceasta, spre deosebire de precedentul formular retras din folosin╚Ť─â, pe acesta apare doar sigla Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii, nu ╚Öi cea a Ministerului Educa╚Ťiei. O modificare a fost f─âcut─â ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte declara╚Ťia de prelucrare a datelor, care ├«n formularul precedent era ata╚Öat─â acestuia, pe o foaie separat─â ╚Öi care acum a fost inclus─â ├«n aceea╚Öi pagin─â.

Cum arată noul formular pentru testarea COVID a copilul la școală

Principala modificare se refer─â ├«ns─â la dreptul, nu obliga╚Ťia de a fi de acord cu recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenic─â rapid─â COVID-19. "P─ârintele are dreptul, nu obliga╚Ťia de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenic─â rapid─â COVID-19. Recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenic─â rapid─â Covid 19 este un act medical ╚Öi este supus─â reglement─ârilor aferente ├«n vigoare", se arat─â ├«n comunicatul postat pe pagina de Facebook a Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii. 

Formularul poate fi desc─ârcat de aici.

image
Acesta este formularul modificat

Care e cadrul legal pentru acest formular

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii explic─â pe pagina de Facebook legisla╚Ťia pe care se bazeaz─â at├ót vechiul formular, c├ót ╚Öi noul:

ÔÇŁConsim╚Ť─âm├ónt informat: Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea ╚Öi completarea Ordinului ministrului S─ân─ât─â╚Ťii publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV ÔÇťR─âspunderea civil─â a personalului medical ╚Öi a furnizorului de produse ╚Öi servicii medicale, sanitare ╚Öi farmaceuticeÔÇŁ din Legea nr. 95/2006 privind reforma ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii

Art. 8. (3) ├Än cazul pacientului minor, acordul scris se va ob╚Ťine de la p─ârinte ori de la reprezentantul legal sau, ├«n lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiat─â. Prin rud─â cea mai apropiat─â ├«n sensul prezentului alineat se ├«n╚Ťelege rudele majore care ├«nso╚Ťesc pacientul minor, p├ón─â la al patrulea grad inclusiv. Av├ónd ├«n vedere riscurile epidemiologice existente ├«n contextul interna╚Ťional actual ╚Öi necesitatea respect─ârii Ordinului Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii 1410/ 2016 ÔÇô Norme metodologice de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, p─ârintele are dreptul, nu obliga╚Ťia, de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenic─â rapid─â COVID-19. Recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenica rapid─â Covid-19 este un act medical ╚Öi este supus─â reglement─ârilor aferente ├«n vigoareÔÇŁ.

Citește și:

Formularul pentru testarea elevilor se modific─â. Sorin C├«mpeanu: ÔÇ×Cineva s-a gr─âbitÔÇŁ

Elevii se ├«ntorc la ╚Öcoal─â. R─âzvan Chereche╚Ö, expert ├«n s─ân─âtate public─â, are ╚Öapte sfaturi pentru p─ârin╚Ťi

FotoJet jpg
marina melesacanu imre 1 jpg
daniel pancu andra teodorescu jpeg
Johnny Depp vs Amber Heard (1) jpg
image png
michael douglas catherine zeta jones gettyimages 1341340694 0 jpeg
FotoJet jpg
marian godina sotie georgiana 8 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
google chrome browser jpeg
alcool organism jpg
image png
ucraineanca png
FotoJet jpg