Fostul ministru al Sănătății: «Numărul real de cazuri zilnice ar putea fi deja de 50.000. Pandemia e prost gestionată»

Ultima actualizare:

    Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătățiifoto: Inquam Photos
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătățiifoto: Inquam Photos

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a declarat, la Digi24, că numărul real al cazurilor noi de îmbolnăviri nu este de 8.000, cum a fost raportat luni, ci mult mai mare. ”Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, a spus Nelu Tătaru.

Iată principalele declarații ale fostului ministru al Sănătății, la Digi24.

  • Cred că am luat-o mai ușor crezând că am scăpat. Acum ne dăm seama că avem o transmitere mult mai mare. Vedem în acest moment că avem de luptat cu un val în care virusul este mult mai contagios. Avem între 5-8 de persoane care pot fi infectate de cineva bolnav, avem o perioadă de incubație mai scurtă decât la celelate tulpini.
  • Nu trebuie restricții în plus, trebuie văzut dacă restricțiile se respectă. Nu suntem în situația din 2020 să închidem școli, să închidem tot și să stăm în casă.
  • În valul doi cel mai mare număr de cazuri era 10.000. Acum cred că am luat-o cam ușor. În condițiile în care avem teste, ne testăm acasă, uneori poate nu declarăm și avem cazurile care trecute printr-o primă fază din boală ajung la spital direct pe terapie intensivă.
  • Cei care se declară astăzi în raportările oficiale sunt mai puțini. Cifra oficială din România nu este de 8.000, cât a venit astăzi.
  • Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri. În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic.
  • Unitățile de primiri urgențe nu ne mint, secțiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. În acest moment terapiile intensive sunt pline. Trebuie să înțelegem că nu suntem singurii care vrem să beneficiem de aceste secții.
  • Nu mai închidem economia. Avem o transmitere în creștere, avem măsuri care nu se respectă, ar trebui mai bine verificate restricțiile, iar evenimentele ar trebui să fie pentru cei care își permite, mă refer la starea de sănătate. Nu vreau să mai închidem un teatru, o nuntă, dar acolo să meargă cei care au cel mai mic risc să transmite în comunitate.
  • Vaccinarea nu te ferește să nu te infectezi, vaccinarea te ferește să nu ajungi la ATI și să nu mori.
  • Au perfectă dreptate cei care spun că în terapiile intensive este „iadul”. Multă lume așteaptă până în ultimul moment până să meargă la spital. 
  • Pandemia nu este scăpată de sub control, dar cred că este prost gestionată în acest moment, pentru că am luat-o prea ușor. 
  • Oamenii nu mor pentru că nu sunt paturi ATI. Paturi în ATI sunt. Oamenii mor pentru că vin prea târziu, pentru că nu s-au vaccinat. Nu trebuie să venim în a 10-a zi de boală, când nu mai putem. 
  • Noi trebuie să înțelegem că secțiile ATI nu au ars din cauza oamenilor de acolo. Avem o infrastructură veche. După Piatra Neamț am solicitat un control. Au fost 320 de secții de ATI verificate împreună cu IGSU. Măsurile care trebuiau luate au apărut pe 27 ianuarie când eu nu mai eram ministru. Nu știu dacă au fost ignorate, că eu nu mai eram în minister.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 2253052159 jpg
Tumulii de la Apold   O posibilă necropolă celtică jpeg
raiffeisen
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
vlad ciurea digi24
catena jpg
plante jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net