FOTO Slujba de Înviere 2015. Cum au serbat românii

Ultima actualizare:

    Credincioşii au cântat "Hristos a înviat" şi au luat anafură după slujbăFoto: Sever Gheorghe
Credincioşii au cântat "Hristos a înviat" şi au luat anafură după slujbăFoto: Sever Gheorghe

Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală, unde, la miezul nopţii, patriarhul Daniel a oferit clerului şi credincioşilor Lumina Sfântă adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, ca şi în anii trecuţi. Românii au asistat în număr record la slujba de Înviere 2015 şi în ţară. Click îşi prezintă imagini de la Constanţa, Cluj, Timişoara şi Iaşi, centrele locale teritoriale ale Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală a început la miezul nopţii şi este oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi. "Fiecare dintre noi suntem chemaţi să fim în jurul nostru martori şi slujitori ai păcii şi bucuriei lui Hristos Cel înviat, mai ales în spitale, orfelinate, închisori, azile de bătrâni şi case în care se află oameni în suferinţă şi sărăcie, întristare şi singurătate. Să arătăm în jurul nostru lumină din lumina Învierii lui Hristos; să privim faţa fiecărui om în lumina Învierii lui Hristos, ca pe o sfântă lumânare de Paşti aprinsă în lume de iubirea lui Hristos pentru oameni. Să înălţăm rugăciuni şi pentru toţi românii care se află departe de ţară, printre străini, ca să păstreze credinţa creştină ortodoxă strămoşească şi să cultive iubirea faţă de valorile noastre spirituale şi culturale româneşti", a spus PF Daniel, în Pastorala intitulată "Învierea lui Hristos -Lumina Bucuriei Veşnice".

Peste 5.000 de credincioși ortodocși participă la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, ceremonia fiind oficiată de mai mulți preoți, în frunte cu mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan. Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim și a sosit la Timișoara cu o cursă aeriană specială, în jurul orei 23.00.

Slujba de Înviere 2015: Constanţa, mii de credincioşi la Catedrala Arhiepiscopală

Slujba de Înviere la Timişoara
Slujba de Înviere la Timişoara

Mii de credincioși au participat la slujba de Înviere oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, lumina fiind adusă de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Acesta a adus Lumina Sfântă din largul Mării Negre, cu o barcă pneumatică, în jurul orei 23.30. "Iată-ne şi anul acesta, în 2015, aducând lumina de la Ierusalim, dar venind şi pe mare, pentru că din apă şi din duh ne renaştem noi. Lumina aceasta este lumina în care s-a îmbrăcat Hristos după Înviere, este lumina cea nematerială prin care s-a făcut lumina cea materială, prin care s-a făcut şi materia, prin care şi noi înşine am fost făcuţi. A primi această lumină însemnează a ne înnoi, a fi din nou puternici, pentru că lumina lui Hristos ne îmbracă în putere, înţelepciune şi în sfinţenie. Cu toţii, după felul în care primim lumina şi o păstrăm, aşa vom petrece timpul de acum înainte pentru că noi suntem făcuţi pentru a fi fii ai luminii, să rămânem cu această bucurie a luminii în suflet căci lumina însemnează pace, armonie, dragoste, bucurie şi binecuvântare", a transmis IPS Teodosie, credincioşilor prezenţi la slujbă.

Slujba de Înviere 2015: Iaşi, 2000 de credincioşi la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană

La Constanţa, lumina a fost adusă de IPS Teodosie din largul Mării Negre
La Constanţa, lumina a fost adusă de IPS Teodosie din largul Mării Negre

Aproximativ 2.000 de persoane au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, alături de alţi preoţi. Slujba a avut loc pe un podium special amenajat la intrarea în Catedrala Mitropolitană. Lumina Sfântă adusă în România de la Ierusalim a ajuns la Iaşi în cursul serii de sâmbătă, fiind preluată cu maşinile de preoţii ieşeni de pe Aeroportul Bacău. Aceasta a fost împărţită credincioşilor atât de către IPS Teofan, cât şi de alţi preoţi din cadrul catedralei ieşene. La slujba de Înviere au asistat, potrivit estimărilor Jandarmeriei, citate de mediafax.ro, aproximativ 2.000 de persoane.

Slujba de Înviere 2015: Cluj, 5000 de credincioşi la slujba de Înviere oficiată la Catedrala Mitropolitană

IPS Teofan a împărţit lumina credincioşilor prezenţi
IPS Teofan a împărţit lumina credincioşilor prezenţi

Peste 5.000 de persoane au asistat la slujba de Înviere oficiată în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, de către un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț. Credincioșii au venit înainte de miezul nopții și au asistat la slujba de Înviere oficiată în aer liber, în fața lăcașului de cult. În pofida temperaturilor scăzute, peste 5.000 de persoane au participat la slujbă, potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Clujului. Printre cei prezenţi s-au numărat principele Nicolae şi autorităţi locale. IPS Andrei Andreicuţ a împărțit credincioșilor lumină adusă de la Ierusalim și le-a transmis "Hristos a Înviat", după care a citit Pastorala transmisă credincioşilor cu ocazia Paştelui. Apoi, credincioșii și preoții au înconjurat o singură dată catedrala, deşi tradiția spune că lăcaşul de cult se înconjoară de trei ori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net