FOTO Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit. Fusese plantat de el, în anul 1929, la absolvirea liceului din Brad

Ultima actualizare:

    Stejarul lui Arsenie Bocafoto: bisericadinbrad.blogspot.com
Stejarul lui Arsenie Bocafoto: bisericadinbrad.blogspot.com

Stejarul vechi de aproape 100 de ani, plantat de Arsenie Boca în vremea în care era elev la Colegiul Naţional Avram Iancu din Brad, s-a prăbușit din senin. Gorunul, care a căzut la pământ vineri, 10 decembrie, avea o însemnătate aparte și devenise loc de reculegere pentru elevii şi vizitatorii liceului.

De câţiva ani, stejarul cu o vârstă de aproape un secol, se uscase. Autorităţile din Brad vor să îi dea lemnului o nouă întrebuinţare, care să amintească de călugărul Arsenie Boca, notează Adevarul.ro. „Intenţia conducerii liceului, a administraţiei publice locale în colaborare cu biserica şi a unui grup de credincioşi este de a se confecţiona din lemnul recuperat cel puţin doua troite, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop şi una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, pentru sursa citată. 

Vezi pe www.adevarul.ro cum arăta stejarul înainte de a se prăbuși


    Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit din seninfoto: Florin Cazacu/Facebook
Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit din seninfoto: Florin Cazacu/Facebook

Gorunul lui Zian, simbol al trăiniciei și al frumuseţii

Părintele Arsenie Boca a purtat numele de Zian, înainte de a fi hirotonit. S-a născut în 1910, în satul Vaţa de Sus şi a urmat cursurile liceului din Brad, în acea vreme unul dintre cele mai bune din Transilvania. A fost şef de promoţie, potrivit relatărilor foştilor săi colegi de liceu. Cea mai frumoasă amintire legată de viaţa de elev a viitorului duhovnic îi aparţine fostului coleg de bancă, Petru Boldor, devenit şi el preot. „Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român. Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul». M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele Gorunul lui Zian, şeful promoţiei de absolvenţi a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual şi moral pe care educatorii noştri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalităţi proeminente în slujba patriei şi neamului”, relata părintele Boldor pentru Adevărul.

Citește și:

Cele mai puternice 5 rugăciuni ale părintelui Arsenie Boca

Minune într-un sat din Vaslui! Se închină la lacrimile icoanei lui Arsenie Boca

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net