Fumătorii români, alungaţi din parcuri

Ultima actualizare:

    Nu vom mai putea  fuma nici în taxi
Nu vom mai putea fuma nici în taxi

Politicienii au grijă de sănătatea noastră. De aceea, vor interzice fumătorilor să aprindă vreo ţigară în parcurile unde se joacă cei mici, în taxiuri, în maşina de serviciu, în universităţi.

Până acum, nu era voie să fumezi în spaţiile închise, dar din 2013 nu mai este voie nici în aer liber.

Aproape 5 milioane de fumători, câţi sunt în România, vor fi prigoniţi din parcuri, restaurante, taxiuri, dacă vor să tragă din ţigară.

Ar putea plăti amenzi uriaşe dacă fac gestul reflex, de la 100 de lei, până la 500 de lei. De la 1 ianuarie, va fi interzis fumatul în taxiuri, maşini de serviciu, parcurile şi locurile de joacă pentru cei mici, universităţi.

Noua lege adaugă pe listă orice spaţiu închis folosit în comun: mall-uri, cofetării, expoziţii, plus toate mijloacele de transport în comun, maşinile de serviciu, taxiuri şi ambulanţe, informează stirileprotv.ro.

De asemenea, patronii de restaurante, care vor să aşeze scrumiere pe mese, vor fi nevoiţi să interzică accesul minorilor în local. Pentru ei va fi amenda mai mare, 1.000 de lei.

Excepţie de la aceste interdicţii fac unele spatii publice închise destinate distracţiei: cluburi, baruri, discoteci, cantine şi restaurante, cu condiţia să nu permită accesul minorilor sub 18 ani. Aceste reglementări au fost recomandate de Comisia Europeană în 2009, iar parlamentarii români le-au aprobat anul trecut, cu valabilitate din 2013.

Fumatul pasiv te poate ucide

Specialiştii spun că fumatul pasiv provoacă ­decese premature şi pierderi economice, este o încălcare a principiilor constituţionale privind sănătatea şi un loc de muncă sănătos.

4,84 milioane de români fumau în mod curent în România anul trecut, potrivit Studiului Global asupra Tutunului la Adulţi (GATS).

 În Irlanda, Marea Britanie, Grecia, fumatul este deja strict interzis în toate locurile publice, în baruri si restaurante, iar în alte opt ţări -Italia, Malta, Franţa, Suedia, Finlanda, Letonia, Slovenia, Olanda- se poate fuma în zone special amenajate, în baruri şi restaurante.

«O să mai răresc ţigările»

Anton Avram (55 de ani), lăcătuş: „La serviciu e interzis, acasă am copii şi nu mă lasă soţia...Atunci eu unde pot să fumez? O fi viciu, dar e şi o plăcere. Cred că era suficient faptul că era interzis în spaţiile închise."

Vasile Iacob (20 de ani), operator IT: „E foarte bine! Deşi sunt fumător, nu am nimic împotrivă. O să fumez acasă şi la muncă în spaţiile special amenajate. Aşa o să mai şi răresc ţigările."

Gheorghe Plugaru (57 de ani), taximetrist: „Sunt un fost fumător, iar iniţiativa aceasta ar fi bună doar dacă statisticile ar arăta că e benefică. Să vedem dacă aşa numărul fumătorilor va scădea în 2013."

Maricica Chirilă (23 de ani), masterand: „Minunat! Era şi timpul, mai ales că atunci când urci ­într-un taxi, şoferii nici nu te ­întreabă dacă e ok să fumeze sau nu. Şi la universităţi la fel, pe holuri sunt nori de fum."

Adina Păduraru (18 ani), elevă: „Din ­fericire nu fumez şi îmi pare bine că acum o să văd tot mai rar ­fumători. Cel mai mult mă bucur că le-au interzis fumatul în parcuri."

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net