Furau p─âs─âri din ┬źdelta┬╗ Capitalei. ├Änaripatele capturate, protejate de lege, urmau s─â fie v├óndute pe pia┼úa neagr─â

simeon stalpnicul png

Intru┼či ├«n paradisul p─âs─ârilor din Capital─â. Balta V─âc─âre┼čti, care g─âzduie┼čte peste o sut─â de specii de animale, a devenit ┼úinta braconierilor de p─âs─âri rare. ├Än weekend, reprezentan┼úii Societ─â┼úii Ornitologice Rom├óne (SOR) au descoperit trei persoane care au capturat mai multe ├«naripate, ├«n vederea v├ónz─ârii lor.

Duminic─â, balta V─âc─âre┼čti. Zi de prim─âvar─â perfect─â pentru monitorizarea ├«naripatelor, ├«n viziunea lui Emil Todorov, pasionat de p─âs─âri ┼či ornitolog la SOR.

┼×i-a luat binoclul ┼či aparatul de fotografiat ┼či a plecat ├«n ÔÇ×misiune" pe balta V─âc─âre┼čti, unde aflase c─â tr─âiesc peste o sut─â de specii de p─âs─âri, mamifere ┼či reptile. Locul, situat la 15 minute de centrul ora┼čului, a devenit un rai al animalelor s─âlbatice dup─â anii '80. Datorit─â izvoarelor sale nesecate, balta V─âc─âre┼čti s-a transformat ├«ntr-un loc de o frumuse┼úe rar─â, cu vegeta┼úie bogat─â, care a primit numele de ÔÇ×Delta Bucure┼čtiului".

├Än loc de p─âs─âri care zboar─â liber ├«n v─âzduh, Todorov a fost surprins s─â vad─â nenum─ârate cu┼čti din care r─âzb─âtea ┼úip─âtul disperat al unor c├ónt─âtoare.

├Än cu┼čti se aflau sticle┼úi, cinteze ┼či alte p─âs─âri protejate, capturate ├«n vederea comercializ─ârii

simeon stalpnicul png

Cei trei braconieri foloseau plase de pescuit pentru a prinde p─âs─ârile

simeon stalpnicul png

"M-am apropiat s─â m─â conving c─â e vorba despre echipament de braconaj. Am experien┼ú─â ├«n astfel de ac┼úiuni, din Bulgaria, unde se folosesc astfel de metode, tot pentru a bracona p─âs─âri. Erau sticle┼úi, o cintez─â ┼či un florinte. Nu sunt p─âs─âri pe cale de dispari┼úie, dar sunt protejate de lege ┼či eu ┼čtiam acest lucru. Dup─â cinci minute de supraveghere, m-am retras ┼či am sunat la 112", ne-a povestit Todorov.

Trei persoane, dintre care un minor, au fost surprinse de ornitologul bulgar în timp ce prindeau păsări sălbatice. Metoda de braconaj folosită e numită "la chemătoare".

P─âs─ârile d├ęj├á capturate erau ├«nchise ├«n cu┼čti, de unde c├óntau, iar un sticlete era legat l├óng─â o "p─âl─ârie" de floarea soarelui cu semin┼úe, pentru a atrage alte p─âs─âri. Acestea erau apoi prinse ├«n plase, folosite de regul─â la pescuit.

Cei trei au reu┼čit s─â-┼či str├óng─â echipamentele ┼či s─â fug─â, dar poli┼úi┼čtii sunt pe urmele lor fiindc─â furtul ┼či comer┼úul cu p─âs─âri s─âlbatice e interzis prin lege. Pe pia┼úa neagr─â, sticle┼úii se v├ónd cu circa 10-12 lei bucata, cintezele ajung p├ón─â la 30 de lei, iar un florinte cost─â p├ón─â la 15 lei.

Bulgarul care iube┼čte Rom├ónia

Emil Todorov lucreaz─â din octombrie 2012 la Societatea Ornitologic─â Rom├ón─â. Pasiunea lui pentru animale ┼či colaborarea anterioar─â cu institu┼úia rom├ón─â l-au adus ├«n ┼úara noastr─â, despre care are doar cuvinte de laud─â. "Eu sunt n─âscut ┼či crescut la Dunare, vizavi de ora┼čul Zimnicea. Eram mic, aveam 12 ani, ┼či eram fascinat de Rom├ónia. Visam s─â o v─âd. Am v─âzut deja Carpa┼úii, mi-am ├«ndeplinit un vis, ┼či am fost ├«n Delta Dun─ârii ┼či cred c─â a┼č sta acolo dou─â s─âpt─âm├óni ├«n fiecare lun─â a anului", sus┼úine cel pe care colegii ├«l numesc "Emo".

simeon stalpnicul png

Click!spune

"Delta" Capitalei se ├«ntinde pe 190 ha. Balta V─âc─âre┼čti ad─âposte┼čte acum peste o sut─â de specii de animale, unele rare. O echip─â de la National Geographic a urm─ârit timp de un an evolu┼úia ecosistemului format aici ┼či a ajuns la concluzia c─â acest loc poate fi comparat cu o rezerva┼úie na┼úional─â urban─â, care ar atrage mul┼úi turi┼čti.

valetina pelinel borcea copii jpg
zavoranu bogdan furtuna jpg
oana zavoranu
brooklyn beckham nicola peltz jpg
anamaria ferentz jpeg
ioana si ilie nastase renunta divortjpg jpg
jojo vacanta culinara jpeg
BeFunky collage (38) jpg
image
image
image
image
Elon Musk la inaugurarea fabricii Tesla din Germania FOTO EPA-EFE
criptomonede- bitcoin-ethereum-litecoin-xrp-crypto.jpg
subway alba iulia
ludovic orban jpeg
iphone usb c
image png