Furtunile au făcut prăpăd în estul ţării. 19 localități au fost afectate
A fost dezastru în patru judeţe din estul ţării. După căldurile sufocante de luna trecută, miercuri seara au venit furtunile. În doar câteva ore, zeci de gospodării şi străzi au fost inundate, mai mulţi copaci rupţi de vânt au căzut peste case şi maşini, iar un bărbat a fost lovit de trăsnet.
19 localităţi din judeţele Brăila, Galaţi, Iaşi şi Vaslui au fost afectate de ploile şi furtunile care au avut loc în noaptea de miercuri spre joi. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din zeci de curţi, case şi beciuri, au acţionat pentru degajarea a 37 de copaci şi 3 stâlpi căzuţi pe carosabil, fiind afectate 16 maşini, 14 case şi un bloc de locuinţe, au anunţat ieri dimineaţa reprezentanţii IGSU. Traficul rutier a fost blocat temporar pe două drumuri naţionale din Galaţi şi Vaslui, din cauza copacilor rupţi şi a apei acumulate pe carosabil.
În Bârlad, judeţul Vaslui, în doar două ore s-au acumulat peste 100 de litri pe metrul pătrat. Străzile s-au transformat în râuri, apa ajungând la geamul maşinilor. „Doamne, n-am văzut în viaţa mea aşa ceva”, exclamă un bărbat, în timp ce „înoată” prin dreptul un tramvai blocat. Populaţia a primit trei mesaje RO-ALERT, fiind sfătuită să evite deplasările. „Am trăit cu o frică imensă că nu ştiam ce va fi. Ploaia părea că va acoperi tot oraşul”, a declarat pentru Vremea Nouă, plângând, o femeie a cărei gospodărie a fost inundată.
În Galaţi, acoperişul unui bloc de opt etaje a fost smuls şi proiectat pe maşinile din parcare, iar copertina unei terase a aterizat peste cablurile electrice. Iar în Brăila, peste 30 de copaci au fost doborâţi de vânt, după o furtună puternică. Şi în Iaşi a fost cod roşu de vijelie. Un bărbat de 44 de ani, care muncea pe câmp, a fost lovit de trăsnet şi a intrat în stop cardio-respirator. Medicii de pe ambulanţă l-au resuscitat şi l-au dus la spital.
Este cod portocaliu de viituri
Meteorologii nu au veşti bune nici pentru perioada următoare. De vineri şi până pe 7 august la ora 10.00, în estul, sud-estul ţării, dar şi în zonele montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 40 de litri pe metrul pătrat. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod portocaliu de viituri, valabilă până vineri dimineaţa, pe râuri din Transilvania, Muntenia, Maramureş şi Moldova.