Galaţi, oraşul milionarilor la Loto
După mai bine de opt luni de “secetă”, avem din nou un mare câştigător la loto. De duminică seara, gălăţenii se pot mândri că unul de-al lor e milionar în euro. Toată lumea se întreabă acum cine este norocosul a cărui viaţă s-a schimbat radical. În 2009, tot un gălăţean a luat premiul record de până atunci.
Ieri, o agenţie loto din cartierul gălăţean Micro 21, a devenit loc de pelerinaj pentru împătimiţii jocurilor de noroc. Zeci de oameni au trecut pe la agenţie, chiar dacă nu ei erau fericiţii posesori ai biletului câştigător.
Cu toţii spun că este o superstiţie, poate-poate se lipeşte norocul şi de ei. Un gălăţean care a venit la Agenţia din Micro 21 ne-a spus că el joacă de o viaţă, dar că de el încă nu s-a lipit norocul.
„Sunt unii oameni care joacă, de multe ori câştigă şi se repetă norocul. Nu ştiu cum se întâmplă la unii, la mine n-a fost să fie. Câştigătorului? Numai de bine şi să nu risipească banii pe prostii", ne-a spus domnul Catană.
Biletul câştigător a fost jucat, potrivit spuselor Manuelei Caraghiulea, una dintre casierele agenţiei în jurul orei 11.00. „Nici să fi vrut şi nu aveam cum să reţin atâtea feţe...
Au fost sute de persoane care au jucat duminică dimineaţă. Lumea venea de la biserică şi intra să joace şi un bilet la loto", povesteşte casiera.
Marele premiu la loterie nu s-a mai câştigat la această agenţie, în schimb s-au câştigat două autoturisme şi un apartament cu două camere.
„Să ştiţi că, în urmă cu ceva timp, un copilaş de doar câţiva ani a câştigat la loz în plic 10 milioane de lei (n.r. - 1.000 de lei noi), ceea ce ne întăreşte ideea că Galaţiul este un oraş câştigător!", ne-a spus Veta Trandafir, cealaltă casieră. În ciuda acestor premii destul de mari câştigate de-a lungul anilor, oamenii nu s-au dovedit prea mărinimoşi cu cele două vânzătoare. Ele spun contrariate că mai darnici au fost cei care au câştigat premii mici.
''Mulţi au venit, şi-au luat premiile şi au plecat, dar au fost şi câţiva care au venit cu flori sau cu câte-o ciocolată", povesteşte Manuela Caraghiulea. Când vine vorba despre câştigător, urările casierelor sunt la unison: „Să fie sănătos şi să ştie să-şi cheltuiască banii"!
Misteriosul câştigător a jucat un bilet cu trei variante simple şi o variantă Noroc, care a costat 16,9 lei. Culmea, pe lângă marele premiu, el a câştigat şi cu celelalte două variante jucate la 6/49. Un premiu de 800 de lei la categoria a III-a şi unul de 30 de lei la categoria a IV-a.
Vânzătoarele de la agenţia norocoasă spun că duminică au avut sute de jucători
După impozitarea câştigului, gălăţeanul va pleca acasă cu 8,25 milioane de euro (aproximativ 36 de milioane de lei). Şi asta pentru că legea în vigoare prevede că "veniturile din jocurile de noroc, se impun, prin reţinere la sursă, cu o cotă de 20% aplicată asupra venitului net, care nu depăşeşte cuantumul de 100 de milioane de lei şi cu o cotă de 25 % aplicată asupra venitului net care depăşeşte cuantumul de 100 de milioane de lei".
O bătrânică bănuieşte cine este câştigătorul, deoarece a jucat cu un sfert de oră inantea ei. „Cred că este un vecin de-al meu, pe care l-am văzut în agenţie cu un sfert de ceas înainte de a juca eu. L-am întrebat astăzi (n.r. - luni) dacă a câştigat, dar mi-a spus că nu. O să urmăresc să văd, dacă-i vin toţi copiii din Italia, atunci este clar, el a câştigat!", spune Paraschiva Dumitraşcu. Bătrâna are şi un sfat pentru câştigător, oricare ar fi acesta: „Să plece maică, din oraş, cât poate de repede, că-l mănâncă aştia de bani", spune ea. Bătrâna a refuzat însă să ne spună unde locuieşte, explicând că nu vrea să-i creeze probleme vecinului ei.
Iulian Constandachi şi-a făcut pensiune şi restaurant la 2 Mai
Banii nu i-au luat minţile pompierului din Galaţi, care, în anul 2009, pe când avea 50 de ani, a câştigat 11 milioane de euro la Loto. În acelaşi an în care a câştigat potul cel mare, Iulian Constandachi a şi cumpărat un teren în localitatea 2 Mai, judeţul Constanţa, pentru a-şi deschide o pensiune.
Mai exact, el a achiziţionat o parcelă de 1.800 de metri, pe care a dat 65.000 de euro. Apoi, a ridicat o pensiune cu parter şi două etaje, având circa 15 camere, şi a numit-o sugestiv "Casa Victoria". În afară de pensiune, Constantachi şi-a mai cumpărat o maşină de teren. În rest, şi-a ajutat rudele şi prietenii cu bani şi le-a luat apartamente celor 11 nepoţi, el nefiind căsătorit şi neavând copii.
S-au îmbogăţit peste noapte, dar nu au ştiut să profite de banii picaţi din „cer". Majoritatea celor care au bifat potul cel mare la Loto au pierdut câştigurile printre degete şi au avut parte numai de ghinioane. Iată ce greşeli au făcut milionarii la Loto, din care poate învăţa acum norocosul din Galaţi
A dat faliment şi a ajuns şomer
În anul 1998, siderurgistul Costică Giurgea, din Galaţi, a câştigat 500 de milioane de lei vechi. Imediat ce s-a văzut cu banii în mână, bărbatul a început să-i cheltuiască. Şi-a cumpărat o casă şi o maşină, iar restul banilor i-a băgat într-o afacere care s-a dovedit a fi proastă. Mai mult, copiii i-au plecat în străinătate, iar soţia s-a îmbolnăvit grav. El a rămas şomer şi cu greu şi-a găsit un loc de muncă, pe un post de şofer.
Şi-a «îngropat» rudele în bani şi cadouri
În 2003, un adolescent de 17 ani, din Suceava, a câştigat potul cel mare: 1,3 milioane de dolari. Din păcate, banii s-au dus la fel cum au venit. Dan Amariei a fost mână largă şi le-a cumpărat celor patru fraţi câte o garsonieră şi maşini. În plus, le-a mai dat şi bani. Apoi, a intrat în afaceri. A cumpărat o fermă de păsări, care nu a fost profitabilă, a încercat să-şi facă o firmă de transport, cumpărând câteva TIR-uri, însă, tot la faliment a ajuns.
A investit în fotbal şi a finanţat o campanie electorală
La fel de ghinionist a fost şi poliţistul comunitar, Cristian Constantin, din Călăraşi, care, în 2007, a câştigat 10 milioane de euro. În doi ani, banii au fost făcuţi praf, după ce milionarul a cumpărat mai multe maşini de lux, a investit în fotbal, a finanţat o campanie electorală, a făcut donaţii şi a împrumutat diverse persoane. De restul banilor a deschis o discotecă. Aceasta a luat, însă, foc. Acum, din cele şapte maşini, i-a mai rămas doar una.
A împrumutat 200.000 €, dar nu i-a mai văzut înapoi
În 2008, Mihai Cazacu din Iaşi, a câştigat 3,8 milioane de lei. Banii i-a investit în firma sa de construcţii, dar şi într-o colecţie de maşini de lux. Marea lui greşeală a fost că a început să dea bani cu împrumut, în stanga şi în dreapta. "Au venit la mine mai multe persoane pe care nici măcar nu le cunoşteam foarte bine, să mă roage să le împrumut bani pentru diverse afaceri. Pe mulţi i-am ajutat atunci", a spus Cazacu. Cei în care a avut încredere nu au mai reuşit însă să-i înapoieze banii, aproximativ 200.000 de euro, iar milionarul a fost nevoit să apeleze la justiţie.