Gâlceava relaxărilor! Autoritățile au anunțat mai puține restricții, experții în sănătate avertizează

Ultima actualizare:

    Restaurantele pot avea un grad de ocupare de 50%
Restaurantele pot avea un grad de ocupare de 50%

În plin sezon rece, cu o tulpină-mutant care ameninţă Europa, cu un val cinci care bate la uşă, România se relaxează.Guvernul a aprobat miercuri o serie de măsuri mai permisive care au intrat în vigoare joi, 9 decembrie. Dacă unii se bucură, alţii, experţi în sănătate publică şi medici, critică populismul autorităţilor şi avertizează că în ianuarie vom plăti cu vârf şi îndesat.Începând de joi, 9 decembrie, românii pot renunţa la masca în aer liber, pe stradă, au fost eliminate restricţiile de circulaţie pe timp de noapte, la mall şi la pensiuni/hoteluri pot merge şi nevaccinaţii, cu test COVID, iar în nopţile de Crăciun şi de Revelion se dă liber la petreceri, fără limită de participanţi sau oră de închidere. 


    În noaptea de Revelion, se vor putea organiza petreceri în aer liber, fără limită de participanțiFoto: Inquam Photos
În noaptea de Revelion, se vor putea organiza petreceri în aer liber, fără limită de participanțiFoto: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, motivează că aceste măsuri s-au luat pe fondul unui trend descendent al pandemiei: „Ceea ce trebuie să înţeleagă toată lumea este că încercăm o întoarcere la normalitate şi la un parteneriat cu populaţia. Sigur că există îngrijorare. Măsurile de relaxare din perioada verii au fost luate pe un trend crescător constant, acum ne aflăm pe un trend descendent şi sperăm să îl menţinem aşa, dar pentru aceasta trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile. Aceste reguli care par puţin mai relaxate, trebuie respectate. Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, e mai bine să avem o anumită relaxare şi cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli”.

AUR ar vrea şi mai multe libertăţi

Primii care s-au grăbit să critice măsurile au fost cei de la AUR. În opinia lor, relaxarea e insuficientă şi nu rezolvă nimic pentru cei nevaccinaţi, care în continuare vor avea nevoie de certificat verde pentru a intra în mall, restaurant sau hotel. 

„Sunt jignitoare la adresa românilor cinstiţi şi muncitori, a căror vină este că nu s-au vaccinat”, spun reprezentanţii AUR, citaţi de Digi24.


    Și nevaccinații sunt primiți acum la mall, dar cu test negativ COVID
Și nevaccinații sunt primiți acum la mall, dar cu test negativ COVID

Cherecheş: cazurile vor creşte accelerat, după Sărbători

De partea cealaltă a baricadei, sunt experţii în sănătate publică şi medicii care susţin că nu e deloc momentul să lăsăm garda jos. 

„Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acum, din timp, deşi nu avem nici un motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe nici un fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi”, a declarat Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la universitatea „Babeş-Bolyai”. 


    Ministrul Alexandru RafilaFoto: Mediafax
Ministrul Alexandru RafilaFoto: Mediafax

Expertul consideră că vinovate de miile de morţi din valul 4 sunt autorităţile care nu au gestionat corect situaţia. Tot ele vor fi vinovate de vieţile pe care le vom pierde de luna viitoare: „Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”, a mai spus el.


    Dr. Octavian Jurma
Dr. Octavian Jurma

Petrecerile de Revelion, cele mai periculoase

De aceeaşi părere este şi medicul Octavian Jurma, care se uită cu îngrijorare spre petrecerile de Crăciun şi de Revelion

„Între măsurile de relaxare, cea mai periculoasă este eliberarea petrecerilor de sărbători, care vin cu un întreg pachet de vacanţă”, a declarat Jurma într-o intervenţie la Profit TV. Asta deoarece varianta Omicron a migrat în zona tânără a populaţiei şi se răspândeşte cu o viteză uluitoare.


    Prof. Răzvan Cherecheș
Prof. Răzvan Cherecheș

„Actualele măsuri ar fi fost justificate de ieşirea din valul Delta, dar nu mai sunt justificate de iminenţa valului Omicron, care cel mai probabil va debuta la jumătatea lui ianuarie”.

Cîţu: «Eu am fost criticat în vară»

Şi preşedintele PNL, Florin Cîţu, a lansat mai multe săgeţi către premierul Ciucă şi ministrul Rafila, criticând măsurile de relaxare şi tergiversarea introducerii certificatului verde. 

„În vară, când am relaxat condiţiile, oameni care astăzi susţin această relaxare atunci o criticau, deşi atunci erau câteva zeci de cazuri pe zi. Privesc cu atenţie ce se întâmplă şi cu îngrijorare, sper să nu am dreptate. Nu ştiu dacă e momentul să ne relaxăm. Introducerea certificatului verde oferea posibilitatea să menţinem economia deschisă şi de a avea o rată de vaccinare în creştere”.


    Florin Cîţu, preşedintele PNL
Florin Cîţu, preşedintele PNL

Se va merge pe informare şi prevenţie

Guvernul, împreună cu autoritățile locale, promit să deruleze o campanie de informare, în perioada Sărbătorilor de iarnă, care să mizeze pe un comportament preventiv al populației. Concret, respectarea măsurilor de protecție sanitară de către fiecare în parte trebuie să devină regulă, a anunțat Alexandru Rafila. Pe lângă cetățeni, face un apel către operatorii economici ca în primul rând ei să asigure respectarea măsurilor. Toate acestea, alături de vaccinare și testare, sunt „cheia ieșirii din pandemie”.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net