Gardienii din pușcării și polițiștii au ieșit în stradă. Cer demisia lui Carmen Dan

simeon stalpnicul png
Gardienii din penitenciare și polițiștii cer demisia ministrului Carmen DanFOTO:INQUAM

De data aceasta, polițiștii nu mai strigă ”Ieși, afară, javră ordinară!”, ca acum câțiva ani, dar cer demisia ministrului de interne, carmen Dan. Ei sunt nemulțumiți de bugetul alocat pentru 2018.

Peste 100 de poliţişti şi angajaţi din penitenciare protestează astăzi, 20 decembrie, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, faţă de subfinanţarea din sistem, cerând demisia ministrului Carmen Dan, scrie news.ro. Conform organizatorilor, sunt aşteptaţi să vină la manifestaţie şi numeroşi poliţişti din ţară.

Manifestanţii au vuvuzele şi tobe şi poartă pancarte pe care scrie: ”Permiteţi să raportez: plouă în postul de poliţie” şi "Respectaţi drepturile poliţiştilor şi ale personalului contractual din MAI".

Sindicaliştii anunţau marţi, 19 decembrie, că revendicările lor privesc ”salarizarea precară a personalului, cu referire la Anexele 6 şi 8 din Legea cadru de salarizare nr. 153/2017, lege care se va aplica de la 1 ianuarie 2018 (cele două anexe reglementează familia ocupaţională ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională”, precum şi personalul contractual din acest sistem)”.

”Reacţia Guvernului este una de indiferenţă faţă de problema în cauză”, spun sindicaliştii. Citați de news.ro.

Ei mai invocă transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat , pe care îl consideră ”un experiment social ce afectează milioane de salariaţi, inclusiv poliţiştii”, ”promisiunile neonorate ale ministrului afacerilor interne, în sensul că va modifica Statutul poliţistului, rămase simple vorbe goale, după ce luni de zile s-a mimat negocierea”,  ”discriminările din Statutul poliţistului, în ceea ce priveşte funcţiile de conducere şi cele de execuţie,  plata chiriei, a drepturilor de transport şi a unor sporuri”, dar şi ”modificările pe ascuns ale legislaţiei de salarizare şi introducerea unor funcţii intermediare, pentru ca poliţiştii să nu fie promovaţi anual pe funcţia imediat superioară”.

simeon stalpnicul png

De asemenea, sindicatele din domeniul ordinii publice mai reclamă şi neplata miilor de ore suplimentare lucrate de poliţişti, pe motivul că nu sunt bani la buget, lipsa unei strategii la nivelul M.A.I. pentru întărirea autorităţii poliţistului şi pentru motivarea personalului de a lucra în mediul rural şi, în special, în zone izolate, dispariţia din legislaţie a sporului de frontieră, intenţia de modificare, de către guvernanţi, a Legii dialogului social, precum şi mimarea dialogului social de către ministrul Afacerilor Interne, precum şi subfinanţarea Sistemului de ordine / siguranţă publică, aceasta fiind cauza directă a lipsei de personal şi a logisticii deficitare; problema în cauză a fost adusă, în scris, la cunoştinţa tuturor autorităţilor responsabile din Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern şi MAI, însă soluţionarea propusă de factorii decizionali nu corespunde aşteptărilor noastre şi contextului social actual.

Ce spune MAI

Ministerul Afacerilor Interne şi-a exprimat miercuri dimineaţă (20 decembrie) disponibilitatea de a dialoga cu reprezentanţii poliţiştilor.

”Ministerul Afacerilor Interne a luat act de protestul pe care Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual intenţionează să-l organizeze astăzi, în Bucuresti, şi îşi exprimă disponibilitatea la dialog”, transmite ministerul, citat de news.ro.

De asemenea, precizează că, în situaţia în care reprezentanţii sindicali vor prezenta anumite revendicări, MAI le va prelua, urmând ca, după analizarea lor, acestea să fie discutate în cadrul unei întâlniri, propunând ca aceasta să aibă loc vineri.

”Ministerul Afacerilor Interne îşi exprimă preocuparea pentru menţinerea unui dialog sindical real, aspect dovedit cu ocazia întâlnirilor avute deja cu reprezentanţii altor 8 sindicate ale poliţiştilor, în zilele de vineri, 15 decembrie a.c. şi marţi, 19 decembrie a.c”, menţionează instituţia.

anamaria prodan si ionela prodan
kate middleton
Kate Middleton, Prințul William, Harry și Meghan Markle (sursa foto OKMag)
Alexandra Dinu Mario Mutu Adi Mutu (colaj Click!)
Melania şi Donald Trump
politia rutiera 0 jpeg
cub octavia geamanu marian ionescu png
image png
harta sud-est ucraina cu regiunea Donbas, lugansk, donețk și severodonețk shutterstock
Episcopul Tulcii, PS Sa Visarion
image
image
image
image
belly gdec03de07 1920 jpg
beach 1867017 1920 (1) jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
atac cinernetic hacker jpeg
Printesa Charlene de Monaco FOTO EPA-EFE
Anastasia Radzinskaya jpg