Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial drept premier de Klaus Iohannis

Ultima actualizare:

    Președintele României, Klaus Iohannis a pus la conducerea guvernului României pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, singurul militar din UE aflat într-o astfel de funcțieFoto: captură stirileprotv.ro
Președintele României, Klaus Iohannis a pus la conducerea guvernului României pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, singurul militar din UE aflat într-o astfel de funcțieFoto: captură stirileprotv.ro

România dă ”milităria jos din pod”. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost propus luni de președintele Klaus Iohannis drept premier al României. Audierile miniștrilor urmează să fie miercuri iar votul Parlamentului pentru aprobarea guvernului Ciucă va fi cel mai probabil joi.

Prin desemnarea lui Nicolae Ciucă pe post de premier, președintele încheie practic criza politică începută pe 1 septembrie 2021, când Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Acet lucru a atras retragerea din Guvernul Cîțu a reprezentanților USR. A urmat pe 5 octombrie, demiterea prin moțiune de cenzură a Guvernului Cîțu, cu 281 de voturi, cea mai mare majoritate din Parlament care a dat jos vreodată un Executiv.  

Declarația președintelui Klaus Iohannis 

”S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi Grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru şi, în acest format, am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecinţă, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului României pentru votul de încredere. Domnule prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes şi vă dau cuvântul!”, a declarat preşedintele. 

Declarația generalului în rezervă Nicolae Ciucă, premierul desemnat 

”Vă mulţumesc, domnule preşedinte! Bună ziua! În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un Guvern care să asigure stabilitatea ţării. Practic, cetăţenii români aşteaptă de la noi stabilitate şi soluţii, pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia de COVID-19, criza energetică şi, de asemenea, să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR. Este cât se poate de evident că este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru tot ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiţii solide şi foarte bine aplicate în România, precum şi un program de măsuri sociale, astfel încât să poate să fie acoperite toate problemele create de situaţia de criză în care ne găsim. Vă mulţumesc foarte mult şi sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale!”, a afirmat premierul desemnat. 

Consultările de la Cotroceni au fost simbolice 

Niciodată în ultimii 30 de ani consultările unui președinte cu partidele politice nu au fost atât de scurte și formale ca luni, 22 noiembrie. Președintele Klaus Iohannis a stat în jur de 20 de minute cu reprezentanții coaliției care va da guvernul: PNL-PSD-UDMR-Minoritățile. USR nu a venit la negocieri iar delegația AUR a atacat modul cum s-a comportat președintele României, Klaus Iohannis la negocieri. ”Nu a spus nici trei cuvinte”, l-a acuzat copreședintele AUR, Geroge Simion pe cel mai important om din statul român.   

Citiți și

Cine este Nicolae Ciucă, premierul interimar al României, supranumit și Generalul Deșertului

Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, în ședința PNL

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net