Google pune portul tradițional românesc pe harta lumii
Cea mai mare expoziție virtuală dedicată modei și stilului este disponibilă, de joi, pe Google. Aceasta reunește 3000 de ani de cultură vestimentară.
Proiectul „Purtăm cultură” („We wear culture”), lansat de Google Arts & Culture este rezultatul colaborării cu Muzeul Național al Țăranului Român, la care se adaugă peste 180 de instituții de cultură din New York, Paris, Londra, Tokio și multe alte locuri de pe mapamond.
Cu ajutorul tehnologiei, vizitatorii pot explora milenii de evoluție a stilului, de la mătasea care dă numele bine-cunoscutei rute comerciale Drumul Mătăsii, la moda de la Versailles și până la punk-ul britanic și povestea blugilor.
Piese de vestimentație care au influențat generații întregi, precum tocurile lui Marilyn Monroe sau rochia neagră a lui Coco Chanel sunt readuse în prim-plan prin realitatea virtuală.
Expozițiile cuprind tendințele care au schimbat moda de-a lungul timpului, momente de cotitură și personaje care au și-au pus amprenta decisiv: Alexander McQueen, Marilyn Monroe, Cristóbal Balenciaga, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Christian Dior, Helmut Newton, Irving Penn, Yves Saint Laurent, Manolo Blahnik, Gianni Versace , Oscar de la Renta, Pierre Balmain, Vivienne Westwood, Miyake Issey și mulți alții.
Colecția „Haina țărănească” prezentată de Ministerul Țăranului Român în cadrul proiectului „We wear culture” este dedicată portului tradițional din zona României. Expoziția virtuală cuprinde 27 de artefacte vestimentare, care se adaugă colecțiilor Muzeului Țăranului Român deja existente pe platforma Google Arts & Culture.
Piesele prezentate în expozția Muzeului Țăranului Român sunt însoțite de o coloană sonoră din colecția „Ethnophonie” a muzeului: doine, hore, învârtite, brâuri.
Pentru expunerea colecțiilor a fost utilizată cea mai recentă tehnologie Google, inclusiv realitate virtuală, video-uri la 360° și imagini de rezoluție foarte înaltă, care permit zoom pe detalii imperceptibile ochiului liber.
Expoziția „We wear culture” este accesibilă la g.co/wewearculture și prin aplicația Google Arts & Culture, disponibilă pentru iOS și Android.
Iată câteva cifre legate de expoziție!
# Peste 180 de parteneri (culturali și designeri) din 42 de țări
# Peste 400 de expoziții virtuale, adunând 30.000 de imagini, video-uri și alte documente
# 40 de țări implicate