Guvern nou, măsuri noi! Promisiunile lui Florin Cîțu pentru anul 2021

Ultima actualizare:
Sindicaliştii au protestat ieri în Bucureşti la adresa Executivului
Sindicaliştii au protestat ieri în Bucureşti la adresa Executivului

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, şi premierul Florin Cîţu au pregătit măsurile fiscal-bugetare pentru anul viitor. Printre altele, se doreşte majorarea salariului minim de la 1 ianuarie cu 40 de lei, însă suma îi nemulţumeşte pe sindicalişti, care au ieşit în stradă să protesteze.

Ministerul Finanţelor a publicat, luni seară, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care urmează să fie adoptat de Guvern.

Proiectul prevede mai multe măsuri fiscal-bugetare, printre care plafonarea veniturilor în cazul bugetarilor, menţinerea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei şi amânarea până în anul 2022 a pensiilor speciale ale primarilor.

”Neadoptarea acestor măsuri ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 1,55% din Produsul Intern Brut în 2021, afectând sustenabilitatea finanţelor publice”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă. 

Vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei

Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, în 2021 vor fi plafonate indemnizaţiile, sporurile, primele sau alte compensaţii, indemnizaţiile de hrană, precum şi indemnizaţiile de merit, la valoarea din decembrie 2020.

Leafa minimă nu va fi mărită substanţial
Leafa minimă nu va fi mărită substanţial

La fel şi pensiile parlamentarilor, ale magistraţilor, cele militare, ale funcţionarilor parlamentari sau de la Curtea de Conturi, precum şi cele ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.

Mai exact, acestea nu vor fi indexate cu rata inflaţiei. De asemenea, Guvernul a decis să acorde vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 şi să majoreze salariul minim pe economie cu 40 de lei net.

«Creşterea nu acoperă nici cheltuiala cu măştile»

Sindicaliştii se declară însă nemulţumiţi de această creştere şi au ieşit ieri să protesteze în faţa Ministerului Muncii. ”Suntem deza­măgiţi de această decizie şi considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate, care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor şi a celor săraci. Ştim că este criză şi multe companii se află în dificultate, dar salariul minim din România nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent. Preţurile au crescut şi vor continua să crească. În 2020, productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi majorarea de anul trecut a fost estimată la 3,9%. O creştere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală”, au transmis reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.


    Sindicaliştii au protestat ieri în Bucureşti la adresa ExecutivuluiFoto: Inquam Photos
Sindicaliştii au protestat ieri în Bucureşti la adresa ExecutivuluiFoto: Inquam Photos

Livrarea de vaccinuri, scutită de TVA

În prezent, salariul minim este de 1.346 de lei şi va ajunge la 1.386 de lei, de la 1 ianuarie. Pe de altă parte, finanţiştii ţării au în vedere prelungirea mai multor măsuri luate în contextul pandemiei.

Este vorba despre scutirea de TVA, până la 31 decembrie 2022, pentru livrarea de vaccinuri şi de dispozitive medicale pentru diagnostic în vitro (kituri de  testare) COVID-19, precum şi pentru serviciile strâns legate de livrările de astfel de vaccinuri şi dispozitive.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, după şedinţa de guvern de luni, că în 2021 ţinta Executivului este să se încadreze într-un deficit bugetar de 7%.Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, dar şi celelalte măsuri fiscale vor fi adoptate într-o şedinţă de guvern programată astăzi.

Estimare: 86 de  kilometri de autostradă în următorul an

În 2020 au fost dați în trafic puțin peste 60 km de autostradă, cel mai mare număr din ultimii șapte ani. Astfel, România a trecut peste borna de 900 de kilometri de autostradă aflați în exploatare. De asemenea, în 2020 s-au semnat și contracte noi pentru circa 155 km de autostradă și de drum expres. În total, sunt contractați (și o bună parte în lucru) circa 313 km de autostradă și drum expres, iar în 2021 ar putea fi dați în trafic alți 86 km de drum de mare viteză. Mariana Ioniță, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a estimat, pentru hotnews.ro, ce tronsoane ar putea fi deschise traficului în 2021.

  • A10 Sebeș - Turda, Lot 2 - 24,2 km
  • A10 Sebeș - Turda, Lot 1 (rămas de finalizat) - 2 km
  • A3 Chețani - Câmpia Turzii - 15,7 km
  • A3 Târgu Mureș - Ungheni - 4,5 km (+ 4,7 km drum de legătură)
  • DX12 Craiova - Pitești, lotul 2 - 40 km

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fresh oyster 4917758 1280 jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928316244 jpg
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net