Guvernul Orban a primit votul de învestitură în Parlament. «Vă mulțumesc și aveți încredere în noi»
Plenul Parlamentului se reuneşte, luni, pentru votul de învestire a Guvernului Orban. Executivul propus de premierul desemnat este compus din trei femei şi 13 bărbaţi, mulţi dintre ei fiind parlamentari. Orban propune 15 miniştri şi un vicepremier.
UPDATE 17.05 Guvernul Orban a primit 240 de voturi în Parlament, în condițiile în care avea nevoie de minimum 233 pentru învestire. „Vă mulțumesc și aveți încredere în noi”, a spus Ludovic Orban, după ce a fost anunțat rezultatul votului.
UPDATE 16.50 Votul s-a încheiat. Au votat mai mult de 233 de parlamentari.
UPDATE 15.50 Votul a început. Guvernul Orban are nevoie de 233 de voturi pentru. În acest moment, în sală se află 236 de parlamentari.
UPDATE 15.20 ”Noi nu așteptăm minuni de la noul guvern. Așteptăm o guvernare responsabilă, respect pentru fiecare om și comunitate”, a declarat Kelemen Hunor, subliniind că își dorește un procent de 6% din PIB pentru Educație.
”Ne așteptăm ca măsurile pe care le-am agreat să devină obiective clare și asumate de guvernul dvs. Sunteți în fața unei mari provocări. Pornim să reparăm România în urma unei guvernări, nu cred că de la Cuza încoace a fost una mai incompetentă”, a declarat Dan Barna, de la tribuna Parlamentului.
UPDATE 14.35 Ludovic Orban și-a început discursul în fața parlamentarilor. ”Felicit parlamentarii prezenţi. Felicit în mod special parlamentarii Pro România şi fiecare parlamentar individual care a decis să voteze Guvernul. Mulţumiri speciale faţă de grupul minorităţilor naţionale. Venim după o guvernare care a făcut mult rău României. Trebuie să începem un drum nou. Acesta este un guvern cu un mandat limitat: durata maximă este un an de zile. Avem de luat măsuri urgente, care nu pot fi luate decât de un guvern legitim”, a spus Ludovic Orban, asigurându-i pe partenerii cu care a negociat votul pentru învestirea guvernului că tot ce au vorbit ”rămâne bătut în cuie”.
UPDATE 14.20 Ședința Parlamentului pentru votul de învestitură a Guvernului Orban a început. Alina Gorghiu anunță că și-au înregistrat prezența 235 de parlamentari, ceea ce înseamnă că cvorumul e întrunit. Mai mulți parlamentari au însă probleme cu cartela de vot, printre ei și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Florin Roman anunță că este vorba de 11 parlamentari care au probleme cu cartelele.
UPDATE 14.00 Liderul deputataților PSD, Alfred Simonis, l-a acuzat pe premierul desemnat că încearcă să convingă social-democrați să se dezică de linia formațiunii, oferindu-le funcții. "Nu, ședința nu va fi condusă de PSD. E foarte simplu, noi nu asigurăm prezența în sală. Cele 6 partide care au dărâmat Guvernul Dăncilă au obligația de a asigura cvorum. PSD rămâne consecvent. Nu votează. Ar fi fost absurd ca Guvernul demis să asigurea învestirea viitorului Guvern. trebuie să știe foarte clar că responsabili pentru învestirea Guvernului Orban sunt cele 6 partide - PNL, USR, ALDE, PRO România, UDMR...", a spus Alfrred Simonis înaintea ședinței Parlamentului.
UPDATE 13.18 Vicepreședintele Senatului, liberala Alina Gorghiu, va conduce ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului în care se va da votul de încredere asupra Cabinetului Orban, în condițiile în care PSD boicotează plenul. Ședința este programată să înceapă la ora 14.00. ”E fără precedent în ultimii 30 de ani ca de la ședința de învestire a unui guvern sa lipsească deliberat, sfidând obligațiile de serviciu și pe cele constituționale, președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților. Astăzi voi conduce eu ședința de plen reunit! Sper să port noroc cabinetului Orban și să dăm încrederea Guvernului de astăzi!”, a scris Gorghiu, pe Facebook.
Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL, ar urma să ocupe funcţia de de vicepremier. Guvernul Orban este format din profesori, economişti, ingineri, jurişti şi medici. Ludovic Orban a cooptat în echipa sa un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu, care lucrează în MAE din 1996, dar şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, unul dintre cei mai succes ofiţeri ai Armatei române. Trei dintre persoanele propuse au fost avizate negativ - Florin Cîţu - Finanţe, Violeta Alexandru - Muncă şi Ion Ştefan - Dezvoltare. Ludovic Orban a refuzat, însă, să schimbe nominalizările pentru aceste ministere. Şedinţa plenului Parlamentului este programată să înceapă la ora 14.00.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, va prezenta Programul de Guvernare şi lista cu persoanele propuse pentru a face parte din Guvern.
Ludovic Orban, preşedintele PNL, premier desemnat
Ludovic Orban, al optulea preşedinte post-decembrist al Partidului Naţional Liberal, membru PNL de mai bine de 25 de ani, este pe cale să devină premier după ce a deţinut o serie de funcţii atât alese, cât şi numite din partea partidului.
Ludovic Orban, în vârstă de 56 de ani, a absolvit Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988), este membru PNL din 1992 şi are o experienţă de 15 ani în administraţia locală, fiind, pe rând, consilier local la sectoarele 1 şi 3, dar şi viceprimar al Capitalei. În perioada 2000 - 2010, a fost preşedintele PNL Bucureşti.
În 2007, el a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, după eliminarea PDL de la guvernare.
La alegerile parlamentare din 2008 a fost ales deputat de Bucureşti, mandat pe care şi l-a reînnoit în 2012.