Guvernul vrea să schimbe regulile în domeniul contribuțiilor pentru asigurările sociale
Guvernul pregătește o revoluție în domeniul contribuțiilor la asigurările sociale și mărește cuantumul acestora pentru salariați și PFA. Conform unui document pregătit de specialiștii Executivului angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro. Proiectul este atacat de PSD, pe motiv că trebuie adoptat după alegerile parlamentare din decembrie.
În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.
Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuși, atâta timp cât contribuțiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimțit asupra salariilor negociate la valoarea brută.
În prezent, contribuțiile sunt defalcate între angajat și angajator, astfel:
Angajatul datorează 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - șomajAngajatorul datorează 15,8% - CAS în condiții normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiții deosebite și 10 pp pentru condiții speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - șomaj.
Prin proiect, contribuțiile vor fi:
Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS
Angajatorul va datora 4,2% pentru condiții deosebite și 8,2% pentru condiții speciale de muncă - CAS, 0,8% - șomaj