Hei, Greta! Hai la o țuică și-un Piocianic!
Autorităţile române vor să le arate străinilor că avem „o ţară ca afară”. Oficialii din Sănătate şi din Turism lucrează la un proiect care vizează atragerea turiştilor străini către serviciile medicale din clinicile de stat şi private. Între timp, spitalele publice nu sunt în stare să asigure condiţii decente de găzduire a bolnavilor.
Dacă n-ai fi român ai putea fi tentat să dai crezare declaraţiilor făcute de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, vineri, la o conferinţă privind turismul medical din România. Acolo, demnitarul a promovat o altă faţă a României, pe care o cataloga pregătită să trateze pacienţi străni în spitalele de stat. „Dacă vorbim de turism medical, vreau să vă spun că în România sunt mulţi pacienţi care beneficiază de serviciile medicale româneşti. Medicii români sunt foarte buni specialişti, noi avem spitale care pot oferi condiţii foarte bune pentru tratament şi, în acelaşi timp, cabinete private care oferă servicii competitive la preţuri accesibile pentru orice pacient”. Proiectul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Turismului prevede realizarea unor pachete de servicii medicale pentru străini, care să cuprindă şi servicii de transport, cazare, masă şi de vizitare a unor obiective turistice. Însă spitalele de stat au mari probleme în a asigura un mediu sigur şi igienic pentru recuperarea celor internaţi. Un raport al Ministerului Sănătăţii, pus la dispoziţia ziarului nostru în acest an, arată cât de riscant e să fii pacient într-un spital public din România. Infecţiile nosocomiale, cu bacterii precum Piocianic, Stafilococul auriu sau Klebsiella, au făcut ravagii în 2016, an în care s-au semnalat nu mai puţin de 16.175 de cazuri. „Mi se pare imposibil să aduci un pacient străin să se trateze într-un spital de stat din România. Va lua primul avion înapoi spre casă. Nu suntem pregătiţi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Turism Medical, Alexandru Constantin.
Ce servicii medicale caută străinii la noi
România este o destinaţie pentru europeni când vine vorba de servicii medicale profesionale şi la preţuri mici. Străinii ne caută pentru tratamente stomatologice, chirurgie estetică, oftalmologie şi cure balneare. Acest lucru se întâmplă de ani buni în România, însă toţi străinii care vin în ţară pentru tratamente (circa 12.000 pe an) aleg exclusiv clinicile private. Cei mai mulţi se tratează pe banii lor, spre deosebire de români care se bazează de decontări din partea CNAS. Cheltuielile statului român cu decontarea operaţiilor realizate în afară sunt uriaşe. În acelaşi timp, din tratarea străinilor au de câştigat doar clinicile private. „Dacă ar fi să ne uitam în ultimii 8 ani, statele UE au trimis României facturi pentru decont de servicii medicale în valoare de peste o jumătate de miliard de euro, în timp ce, în aceeaşi perioadă, facturile trimise de România către alte state pentru serviciile medicale acordate pe teritoriul ţării noastre cetăţenilor altor state sunt de 5,6 milioane de euro”, a declarat Răzvan Vulcănescu, vicepreşedintele CNAS, pentru sanatateabuzioana.ro.