Iată ce faci cu copilul după ce termină orele de şcoală!
Programul after school se adresează copiilor claselor I-IV şi presupune ca elevii, după încheierea cursurilor, în loc să meargă acasă, să rămână într-o unitate de învăţământ, supravegheaţi fiind de cadre didactice. Aici, copiii iau masa, îşi fac temele pentru a doua zi, participă la diferite activităţi educaţionale sau învaţă o limbă străină.
After school la stat, 400 de lei
Directorul şcolii generale 156 din Bucureşti, prof. Puşcaş Ionel, ne-a spus în ce constă şi cum se desfăşoară programul after school în cadrul şcolilor de stat.
„Şcoala noastră va demara programul after school numai dacă Asociaţia Părinţilor ne va solicita acest lucru. La începutul anului, se va organiza o şedinţă în care părinţii îşi vor spune punctul de vedere. În cazul în care se va dori înfiinţarea unor clase de acest gen atunci acestea vor fi organizate ca şi în anii trecuţi".
Masa de prânz,asigurată de firme de catering
Şcoala de stat pune la dispoziţie gratuit spaţiul unde copiii îşi vor desfăşura activităţile: diferite clase sau laboratoare. Însă, celelalte servicii sunt contra cost: 10 lei pe zi pentru masa de prânz şi 10 lei pe zi pentru personalul de supraveghere.
Sumele pot creşte în funcţie de activităţile optionale: înot, teatru, cursuri de limbi străine etc. Astfel, dacă optezi pentru o unitate de învăţământ de stat, pe lună vei plăti aproximativ 400 de lei. Dar nu toate şcolile se înscriu în acest program.
Totul depinde de solicitările care vin din partea părinţilor.
Particularii cer între 500 şi 1000 de lei
În ceea ce priveşte grădiniţele particulare, preţurile variază în funcţie de pachetele de bază dar şi de activităţile opţionale pe care le alegi.
Dacă vrei ca micuţul tău pe lângă teme să facă pictură, balet, înot sau să înveţe o limbă străină, atunci vei scoate şi mai mult din buzunar. Practic, preţurile se încadrează între 600-1000 lei sau chiar mai mult.
La grădiniţa „Căsuţa Piticilor" din Bucureşti programul after school te costă 900 de lei pe lună. La grădiniţa „Don Castor" vei da doar 700 de lei în timp ce la „Conil Kindergarten" preţul urcă şi până la 1000 de lei pe lună.
Grădiniţele din provincie practică preţuri mai mici cu două, trei sute de lei, preţul pe lună pentru programul after school fiind şi de 500 de lei.
Mâncarea copiilor se pregăteşte la cantina unităţii
Cristina Cojocaru, directoarea grădiniţei „Căsuţa Piticilor" din Bucureşti ne-a spus care sunt avantajele unei instituţii de învăţământ particulare.
„În primul rând, oferim un spaţiu special destinat claselor after school dotat cu un mobilier adecvat copiilor claselor I-IV. Avem spaţiu de joacă, iar mâncarea se prepară în cantina proprie. Nu folosim servicii de catering".
Ana Maria Cozma, învăţătoare în cadrul aceleiaşi grădiniţe ne-a explicat în ce constă oferta. „Pachetul de bază pe care îl oferim este transport de la şcoală la grădiniţă, masa de prânz, gustarea de după amiază, două ore de limba engleză pe săptămână şi efectuarea, împreună cu învăţătorul, a temelor pentru a doua zi. Există şi activităţi opţionale precum teatru, baschet, balet, tenis, înot care costă suplimentar".
O bonă te poate costa între 600 şi 1500 lei
Dacă nu doreşti să-l înscrii pe cel mic la after school dar nici nu ai cu cine să-l laşi acasă va trebui să optezi pentru o bonă. Salariul acesteia, în medie, variază între 600 şi 1500 de lei, asta în funcţie de experienţa acesteia, de pregătirea ei profesională, de studiile pe care le are, de numărul de ore pe care le petrece cu copilul etc.
Pentru acest salariu, bona ia copilul de la şcoală, se ocupă cu menajul în locuinţă, pegăteşte mâncarea celui mic, îl ajută la teme, iese cu el în parc, îl duce la teatru, film etc.