Iată ce trebuie să faci ca să ai mai mulți bani la bătrânețe!

Ultima actualizare:

    Ca să ai o pensie de 2.000 de lei, trebuie să pui de acum bani deoparte cel puțin 20 de ani
Ca să ai o pensie de 2.000 de lei, trebuie să pui de acum bani deoparte cel puțin 20 de ani

Bani albi pentru zile negre sau pentru o bătrânețe mai ușoară. Asta înseamnă economii la saltea sau o pensie privată facultativă, care să-ți asigure traiul. Uite ce trebuie să faci ca să poți contribui lunar!

Dacă vrei să primești mai mulţi bani atunci când ieși la pensie poți opta pentru o pensie facultativă. Poți alege să contribui la Pilonul III, care nu depinde absolut deloc de stat.

În plus, nu ți se impune câți bani să dai lună de lună, important este să cotizezi cu cel puțin 50 de lei, dar să nu depășești 15% din venitul tău.

Spre deosebire de Pilonul I (pensia de stat) şi Pilonul II (pensia privată obligatorie), unde merg automat câte 21,25% şi 3,7% din veniturile brute realizate lunar, aderarea la un fond de pensii facultative este o opţiune individuală.

Cum participi la Pilonul III

În sistemul pensiilor facultative poate deveni participant orice persoană care câştigă venituri dintr-o activitate profesională impozitată, indiferent de vârstă.

În plus, ai mai multe variante la dispoziție ca să plătești. Imediat ce-ți alegi fondul și te-ai înscris, fie plătești din mână suma la care te-ai angajat sau îl lași pe angajatorul tău să vireze lunar o contribuție de până la 15% din venit.

Avantajul este că patronul poate contribui suplimentar, în numele tău, la fondul de pensii facultative.

Ai deducere la impozitarea venitului

În ambele cazuri, legea stabileşte o deducere la impozitare de până la 400 euro pe an fiscal, atât pentru tine, cât și pentru angajator.

Odată banii ajunși în cont, aceștia se cumulează până când te apropii de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani în cazul bărbaților și de 63 de ani în cazul femeilor.

Legea spune că nu poți beneficia de pensia facultativă dacă nu ai împlinit cel puțin 60 de ani. Totodată, este necesar ca în contul tău să se fi strâns cel puțin 90 de contribuţii.

Contribuția pentru o pensie de 2.000 de lei

Dacă suma strânsă nu este suficientă pentru o pensie minimă, banii se dau toți o dată, nu lunar. Cu cât contribuţia la pensia facultativă e mai mare cu atât pensia este mai mare.

Spre exemplu, pentru a primi o pensie lunară de 2.000 de lei este obligatoriu să cotizezi timp de 20 de ani, de acum înainte, cu 538,9 lei, iar dacă ai la dispoziție 25 de ani, 434,2 lei.

În caz de deces, moştenitorii legali vor beneficia de banii din cont.

Te întrebi, probabil, dacă economiile tale sunt în siguranță. Legea spune că da, deoarece rata de rentabilitate a fiecărui fond de pensii se compară cu rata minimă de rentabilitate a fondurilor din piaţă.

Dacă un fond este sub rata minimă timp de patru trimestre consecutive, administratorul pierde autorizaţia de funcţionare, iar activele vor fi transferate altui fond.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net