Iată cu cât scad ratele la creditele noi!

Ultima actualizare:

Banca Naţională a României a anunţat joi noul indice de referinţă pentru creditele în lei. Pentru a vedea cu cât scad ratele, platforma financiară FinZoom a făcut o simulare de calcul.

Noul indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se va aplica doar creditelor noi acordate după data de 2 mai sau în cazul refinanţării celor vechi, în timp ce ROBOR va fi aplicat în continuare creditelor în lei aflate în derulare. Astfel, pentru creditele nou contractate şi pentru refinanţări se va aplica un IRCC de 2,36% pe an, iar pentru creditele aflate în derulare un ROBOR de 3,23% pe an. Fiecare dintre aceşti indici va fi actualizat trimestrial, deci există şanse ca ambii să crească.

IRCC este în prezent mai mic decât ROBOR pentru că vorbim despre un indice calculat în funcţie de dobânzile practicate în ultimul trimestru al anului trecut, în timp ce ROBOR este calculat la nivelul dobânzilor de la finalul lunii martie, drept urmare un diferenţial de 5 luni.Acest lucru nu garantează însă că IRCC va rămâne mai mic decât ROBOR. Spre exemplu, în februarie şi aprilie media dobânzilor la tranzacţiile efective realizate de bănci a fost mai mare sau apropiată de ROBOR.

Pentru a vedea cu cât scad ratele, platforma financiară FinZoom a făcut o simulare de calcul luând în considerare un credit ipotecar de 250.000 lei pe 30 de ani, un credit de nevoi personale de 20.000 de lei pe 5 ani, ROBOR de 3,32% (cea mai recentă cotaţie publicată de BNR) şi IRCC de 2,36%.

Rata unui credit ipotecar de 250.000 lei este de 1.575 lei, calculată pe baza ROBOR. Calculată pe baza noului IRCC, rata creditului se reduce cu peste 150 lei.

Rata unui credit de nevoi personale de 20.000 de lei este de 428 lei, calculată pe baza ROBOR. Calculată pe baza noului IRCC, rata creditului se reduce cu numai 9 lei, la 419 lei.

Calculele prezentate mai sus rămân valabile în cazul în care banca păstrează aceleaşi costuri (marjă fixă şi comisioane). În cazul în care banca va majora costurile creditului (marje şi comisioane mai mari), atunci şi ratele vor fi mai mari.

Click! spune

Ministerul Finanţelor Publice anunţă că rata creditelor garantate de stat, precum Prima Casă, Prima Maşină şi Investeşte în tine se calculează cu noul indice de referinţă la creditele în lei. Noul indice de referinţă se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanţarea creditelor aflate în derulare cât şi contractelor aflate în derulare cu acordul părţilor formalizat prin act adiţional la contractul de credit.

image
image
image
image
image
image
virus ebola foto shutterstock
Soare FOTO ESA
judecator
Tineri care se muta intr-un apartament in chirie FOTO Shutterstock
statie stb ratb bucuresti foto shutterstock
pestele vampir (mirror co uk) jpg