Idee de afacere sigură, în 2023. Românii pot împrumuta statul, cu o dobândă avantajoasă

Ultima actualizare:

Statul împrumută bani, cu dobândă, de la români! Nu este vreo premieră, ci un program de investiții, accesibil aproape oricui. Statul e gata să primească banii împrumutați de români încă din primele zile ale anului 2023, prin intermediul titlurilor de stat „Tezaur”, a anunțat joi, 29 decembrie, Ministerul Finanțelor, precizând și care sunt dobânzile pe care le oferă.

Titlurile de stat Tezaur, puse la dispoziția populației în primele zile din 2023
Titlurile de stat Tezaur, puse la dispoziția populației în primele zile din 2023

Astfel, pentru mulți români, acest tip de investiție se poate dovedi o veritabilă afacere. Bineînțeles, profitul este asigurat de suma împrumutată. Cu cât suma este mai mare, iar investiția se întinde pe o perioadă mai mare, cu atât banii returnați de stat vor fi mai mulți.

Maturitățile disponibile sunt de 1, 2 și 3 ani, cu dobânzile aferente de 7,35%, 7,60% și 8%. Cu alte cuvinte, dacă veți investi într-o maturitate de 3 ani, veți beneficia de dobânda de 8%, după această perioadă de timp. Condiția este să nu retrageți nici un leu din suma investită, în perioada vizată.

În anul 2022 românii au investit peste 12 miliarde lei prin 283 mii subscrieri în instrumente de 1,2,3 și 5 ani remunerate cu dobânzi situate între 4.5% și 9.15%, anunță Adevărul.ro. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu și sunt în forma dematerializatã.

Între 3 – 24 ianuarie 2023, titlurile de stat pot fi achiziționate online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV, adică în portalul ANAF, numit Spațiul Privat Virtual. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

De asemenea, titlurile de stat mai pot fi achiziționate între 3 – 25 ianuarie 2023 de la unitãțile Trezoreriei Statului sau între 3 – 24 ianuarie 2023 în mediul urban și 3 – 23 ianuarie 2023 în mediul rural, prin subunitãțile poștale ale C.N. Poșta Românã S.A..

Așa cum am mai menționat, anterior, dobânda oferită de stat este anuală, și poate fi colectată la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpãra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Pentru acest program de investiții sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansatã de Ministerul Finanțelor nu sunt impozitate. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificãri ale acestuia vor fi publicate la secțiunea „Datorie publicã”, de pe site-ul Poștei Române. Totodată, mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, unde a fost publicat un ghid, foarte util cetățenilor care au de gând să investească în aceast fond.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net