Iei 12.500 de lei să munceşti departe de casă
Aproape 530.000 de persoane sunt înregistrate fără un loc de muncă, arată Institutul Naţional de Statistică. O soluţie ar fi ca şomerii să lucreze mai departe de casă, în altă localitate sau chiar în alt judeţ. Guvernul a promis că, de la 1 decembrie, vor plăti prime de instalare de 12.500 de lei. Click! vă spune cine şi cum poate încasa această sumă.
Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă care să ajute persoanele şomere, dar dornice să muncească. Astfel, de la 1 decembrie, cei interesaţi ar putea fi ajutaţi cu prime de activare, de instalare şi de încadrare, a anunţat ministrul muncii Dragoş Pîslaru. Banii provin din fonduri externe, nerambursabile, şi din fonduri publice naţionale. Măsurile vizează persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar şi pe românii din Diaspora.
- O persoană care doreşte să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 km pentru a se angaja va putea beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. O persoană care nu are loc de muncă şi nu primeşte indemnizaţie de şomaj, dar doreşte să se angajeze, va putea beneficia de o primă de activare de 500 lei. De asemenea, cei care fac naveta la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul vor beneficia de o primă de încadrare de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi. Vor fi acordate subvenţii şi pentru angajatori. Aceste măsuri ar trebui să încurajeze atât persoanele neocupate, cât şi pe angajatori.
- Cei interesaţi să accepte să muncească în altă localitate vor fi încadraţi în diverse categorii (niveluri) pe piaţa muncii: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil.
- Prima de activare în valoare de 500 lei este neimpozabilă şomerilor înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni. Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare şi prima de instalare.
- Prima de încadrare se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajator. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistraţi care se încadrează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa.
Subvenţii pentru angajatori
Şi firmele vor primi mai mulţi bani dacă angajează şomeri. Aceste subvenţii se vor da şi pentru încadrarea în muncă a unor categorii noi, respectiv şomerii de lungă durată şi tinerii NEET, adică tineri între 15 şi 24 de ani, care nu urmează nici o formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă.
- Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă de 900 lei;
- Firmele care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 900 lei pe o perioadă de 18 luni;
- Cei care angajează, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni;
- Angajatorii care încadrează în muncă şomeri care în termen de 5 ani de la data angajării pot solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă beneficiază lunar, pe perioada angajării, de suma de 900 lei;
- Subvenţiile se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevăzute anterior, precum şi pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă.
Cum se acordă prima de instalare
- 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul;
- 15.500 lei pentru persoanele care sunt însoţite de membrii familiei care îşi schimbă domiciliul;
- În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei;
- În situaţia în care persoanelor care îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autorităţile publice locale sau centrale, locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare între 3.500 şi 6.500 de lei.
- Prima de instalare se acordă în două tranşe: o tranşă de 50% din cuantumul stabilit la dată instalării şi o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Locuinţe pentru angajaţii la stat
Funcţionarii, medicii, cadrele didactice şi orice angajat în instituţii de stat vor putea locui în case de serviciu pentru care să plătească chirii rezonabile. Guvernul a decis ca ANL să le construiască. Există zeci de mii de cereri în acest sens. Vor putea beneficia angajaţii ”la stat” care nu deţin sau nu au deţinut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate, o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită acea locuinţă.