În București nu mai sunt locuri la Terapie intensivă. Pacienții Covid, transferați în țară

19 noiembrie 2020
article img
În București nu mai sunt locuri la Terapie intensivă pentru pacienții Covidfoto: Inquam Photos

În spitalele din București nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru pacienți infectați cu noul coronavirus. În aceste condiții, Ministerul Apărării a anunțat că este pregătit să transporte, joi, 15 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflați în stare gravă, din București la spitale din regiunea Moldovei.

"Astfel, într-un prim zbor, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, transportă, în regim de urgență, pe ruta Otopeni - Bacău - Iași, cinci pacienți bolnavi de COVID 19.

Următoarele zboruri vor fi planificate în perioada imediat următoare. Transportul pacienților de la unitățile spitalicești către aeroport se realizează cu trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București", se arată într-un comunicat de presă citat de Digi24.

Managerul de la ”Victor Babeș”: ”Acești pacienți pot sta până la 3 săptămâni la ATI”

Managerul Institutului Victor Babeș din București, Emilian Imbri, a precizat la Digi24 că la institutul pe care îl coordonează sunt ocupate toate cele nouă paturi de la ATI, situație care era previzibilă și referitor la care s-au tras de luni de zile semnale de alarmă.

"Acum două zile, a trebuit să cerem și am obținut transferul unei paciente pentru care nu era loc liber în Babeș, a ajuns la ATI Craiova în stare bună, în prezent, starea ei este echilibrată. 

Nu avem foarte des astfel de situații, până acum nu avut probleme pe care să nu le rezolvăm în București", a explicat Imbri.

Imbri a precizat că de 2-3 săptămâni au fost mai multe cazuri care s-au agravat și au avut nevoie de mai multe zile de spitalizare. "Din aceste cazuri, un procent ajunge la ATI, nu mai putem face rulajul ca acum câteva săptămâni, când știam că după câteva zile se puteau externa pacienții. Din acest motiv s-a aglomerat ATI și este dificil, deoarece acești pacienți pot sta până la trei săptămâni".

Imbri a adăugat că sunt mai mulți pacienți cu vârste peste 60 de ani decât erau la începutul pandemiei și că aceștia sunt cei care de cele mai multe ori pierd lupta cu virusul.

Citește și:

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 10.108 de cazuri noi. 167 de decese în ultimele 24 de ore