În casa asta cu două camere «locuiesc» 3.000 de oameni!


    Casa buclucaşă e situată în cartierul Vadul Ungurului din GalaţiFoto: adevarul.ro
Casa buclucaşă e situată în cartierul Vadul Ungurului din GalaţiFoto: adevarul.ro

Aglomeraţie mare pe metrul pătrat! 2.919 cetăţeni de peste Prut „locuiesc” într-un imobil modest din cartierul gălăţean Vadul Ungurului. „Chiriaşii” n-au locuit însă niciodată la Galaţi, ci au avut nevoie de această locuinţă pentru a dobândi carte de identitate în România, document cu ajutorul căreia să umble nestingheriţi în Uniunea Europeană.

O casă cu numai două camere din nordul oraşului Galaţi nu are nimic neobişnuit. În clădirea de nici 100 de metri pătraţi funcţionează şi două firme, dar îşi au domiciliul, potrivit datelor înregistrate la Serviciul de Evidenţa Persoanei Galaţi, nu mai puţin de 2.919 persoane. În imobilul de pe strada Tudor Vladimirescu, la numărul 174, s-au mutat în ultimii doi ani  mulţi moldoveni, marea majoritate cu dublă cetăţenie, scrie adevarul.ro. 

Mai mult, s-a ajuns chiar la situaţia absurdă că pentru 2.000 dintre aceştia să se înfiinţeze, o secţie specială de votare, la o şcoală gimnazială din zonă, încă nici măcar unul dintre moldoveni nu s-a prezentat vreodată la urne. Motivul este simplu: de fapt, reşedinţa în Galaţi a cetăţenilor respectivi este una fictivă, după cum recunoaşte chiar şeful Serviciului de Evidenţa Persoanei din Galaţi, Silviu Bacalum.

„Acolo este o situaţie specială, care porneşte de la o fisură în lege”, explică Bacalum. “Practic, legea nu interzice ca la o adresă să-şi stabilească reşedinţa oricât de mulţi oameni. Însă acei oameni nu stau acolo, după cum s-a demonstrat deja în urma verificărilor făcute de Poliţie. Cheltuim degeaba bani pentru organizarea de secţii de votare pentru ei, întrucât aceşti oameni sunt plecaţi de mult în ţările din Vest şi sunt gălăţeni doar în acte”, mai spune şeful de la Evidenţa Persoanei.

Motivul pentru care cetăţenii din Republica Moldova vor să obţină (de regulă contra a 40 - 80 de euro plătiţi persoanelor care îi iau în “gazdă”) reşedinţă în România şi carte de identitate românescă este şi el foarte simplu. „Eliberarea unei cărţi de identitate durează şi costă mai puţin decât cea a paşaportului. În plus, rezidenţa în România şi cetăţenia oferă posesorului toate drepturile legale de cetăţean UE”, adaugă Silviu Bacalum.

Click! spune

Laurenţiu Maxim (43 de ani)
Laurenţiu Maxim (43 de ani)

Proprietarul imobilului, Laurenţiu Maxim (43 de ani), profesor de istorie, a fost reclamat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Potrivit rechizitoriului, Maxim ar fi obţinut venituri consistente de la „chiriaşii” fictivi. Procurorii au dovedit circa 3.000 de euro, însă suma totală s-ar apropia de 100.000 de euro.

Şi aici «stau» 4.800 de persoane

Cu ocazia referendumului, am aflat că toţi cei 4.800 de alegători înscrişi la Secţiile electorale nr. 382 şi 379 din Capitală au domiciliul la aceeaşi adresă: str. Vasile Lucaciu, nr. 5. Majoritatea au nume de ruşi şi moldoveni. Reporterii Click! s-au dus să cunoască măcar o parte dintre aceşti locatari, dar au găsit casa pustie. Vecinii ştiau doar că pe proprietară o cheamă Elena şi că locuieşte împreună cu soţul de peste 30 de ani la această adresă.

bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
george burcea in rolul lui lurch jpg
anisia gafton jpg
cub anamaria prodan reghecampf png
culita sterp daniela iliescu jpg
cub brigitte pastramă png
Potrivit declaraţiei de  avere, Niculae Bădălău  are aur şi diamante evaluate  la 25 de mii de euro jpeg
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg
1 somn jpg jpeg
image
image
image
image
rebeca pascu jpg
cub liviu dragnea png
Brasov 1 jpg
dan negru mihaela tatu jpg
cub niculae bădălău png
Supermarket FOTO Shutterstock jpg