În pieptul unui copil român de 15 ani bate o inimă de neamț. Operația de transplat a avut succes


    Medicii operează un pacientFOTO: Pixabay.com
Medicii operează un pacientFOTO: Pixabay.com

Un copil român de 15 ani cu malformaţie cardiacă gravă a fost salvat printr-un transplant de homogrefă pulmonară donată de un bărbat de 47 de ani din Germania. Operația este o premieră în România, iar echipa de medici care au făcut intervenția chirurgicală a fost condusă de Prof Dr. Victor Costache.

Grefa a fost adusă joi noapte din Germania de către personalul Fundaţiei Germane pentru Transplant de Ţesuturi iar intervenţia cardiovasculară a fost realizată de către o echipă mixtă romano-germană vineri seara, potrivit BZI.ro. Donatorul a fost un bărbat de 47 de ani din Germania, decedat în urma unui accident vascular cerebral.

Premieră în medicina din România. Acum în pieptul unui copil român de 15 ani bate o inimă de neamț

Adolescentul fusese deja operat pe inimă la vârsta de 18 luni şi se afla în stare gravă necesitând această intervenţie pe cord deschis. Operaţia, deosebit de complexă, a constat în autotransplantul trunchiului valvei pulmonare în poziţie aortică şi implantarea la copil a grefei pulmonare venite din Germania. O astfel de operaţie îi va permite pacientului să trăiască o viaţă normală, fără insuficientă cardiacă sau fără nevoia unei operaţii viitoare.

Intervenţia a fost o premieră pentru medicină din România iar aceste proceduri se realizează numai în câteva centre specializate din întreaga lume. Operaţia pe cord deschis a durat şase ore a fost realizată de către echipa coordonată de către Prof dr Victor Costache în Braşov. Din echipa medicală au făcut parte dr Vladimir Voth (Stuttgart), dr Mihail Chiloflischi,dr Cristina Pitiş, dr Felix Fărcaş, Pavel Heighi (Stuttgart), Sebastian Oana. Centrul de boli cardiovasculare din Braşov a fost recent autorizat de către Agenţia Naţională de Transplant pentru realizarea operaţiilor de transplant cardiac.

Statisticile arată că, în România, peste 1000 de copii mor anual în lipsa operaţiilor cardiovasculare.

Citește și:Primul implant de inimă artificială din România a fost făcut la Târgu Mureș

A ajuns la 90 de ani cu inima unei fetiţe. El e cel mai bătrân om cu transplant de inimă din lume

zodia care consuma alcool jpg
cub Ramona Olaru și Cătălin Cazacu Natalia Mateuț și DJ Mahony png
andreea marin
cub lensa animat gif
cub Andreea Perju png
horoscop jpg
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
cub camelia șucu (1) png
image
image
image
image
image
image
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif
cub camelia șucu (1) png
baza urs profimedia jpg
Hubert și June au fost înmormântați împreună jpg
masina de spalat jpg