În România cresc găini care fac ouă albastre. Unul singur costă chiar și 8 lei!

De câţiva ani, în România s-a adaptat foarte bine o rasă rară de păsări de curte. Originare din Chile, găinile Araucana diferă de celelalte prin aspect, respectiv prin culoarea şi calitatea ouălor, informează adevarul.ro.

Găinile sunt mai mici  decât rasele noastre. FOTOGRAFII: Adevarul
Găinile sunt mai mici decât rasele noastre. FOTOGRAFII: Adevarul

Reporterii ”Adevărul” l-au descoperit la Sebeş pe Iosif Pienariu, unul dintre crescătorii de găini Araucana din România. După cum a recunoscut, el creşte găinile doar pentru familie şi expoziţii, nu pentru a obţine profit. Alte persoane cresc acest tip de găini pentru a vinde ouăle, care sunt mai scumpe decât cele ale raselor obişnuite, datorită coloritului spectaculos, de la verde-turcoaz spre albastru.

„A fost descoperită în America de Sud, Chile, fiind, la origine, o rasă sălbatică, ulterior domesticită. Face ouă de culoare verde-albăstrui, fiind o rasă mult mai mică decât rasele specializate pentru producţia de ouă. Păsările se disting şi prin faptul că nu au coadă, iar partea din spate este perfect dreaptă. Din cauza asta nu au cum să-i crească pene, adică să formeze o coadă, asemănătoare altor rase de păsări”, spune crescătorul de păsări din judeţul Alba.

Ouăle albastre sunt  specifice rasei
Ouăle albastre sunt specifice rasei

Ouăle se vând şi cu 8 lei bucata

Găinile au dimensiuni corporale mici spre medii, iar greutatea lor nu depăşeşte 2-2,5 kilograme la cocoşi. Conform specialiştilor, există în prezent 12 varietăţi de culoare în standardele rasei, de la alb-crem până la negru cu nuanţe de smarald, precum şi combinaţii din două sau trei culori. Un alt semn distinctiv al rasei sunt penele de pe cap care pot forma un fel de barbă, moţ sau perciuni. Crescătorul din Sebeş susţine însă că o caracteristică importantă a acestor găini este numărul de ouă pe care le depun în fiecare an.

Citește și - EXCLUSIV! Florin Călinescu, izolare la moșia din Băbana, Argeș: «Am 83 de găini, 5 porci şi 42 de bibilici»

„Încep de la vârsta de 6 luni şi depun chiar şi 180 de ouă anual. Ouăle sunt colorate, foarte gustoase şi mult mai sănătoase decât cele pe care le consumăm în mod obişnuit. Au mai multe lipide, mai puţin colesterol, un raport mai mare între gălbenuş şi albuş şi un raport mai bun între acizii graşi Omega 6 şi Omega 3”, a declarat Iosif Pienariu pentru adevarul.ro. Toate aceste caracteristici fac ca ouăle de Araucana să fie printre cele mai scumpe de pe piaţă, ele ajungând să fie vândute cu preţuri cuprinse între 5 şi 8 lei bucata.

Iosif Pienariu
Iosif Pienariu

Adaptarea găinilor din Chile în România a fost făcută foarte uşor, chiar dacă între cele două ţări sunt peste 13.000 de kilometri. Acest lucru a fost posibil deoarece păsările nu au nevoie de condiţii de întreţinere diferite faţă de cele obişnuite. Este o rasă rezistentă la condiţiile de mediu şi poate creşte în orice gospodărie din România. Crescătorii recomandă totuşi ca găinile din rasa Araucana să nu fie ţinute alături de alte păsări din gospodărie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net