Încă un mare actor completează distribuția în Rai. Era prieten bun cu Amza Pellea, Mircea Albulescu și Marin Moraru

Ultima actualizare:

Cunoscutul actorul Costel Constantin a încetat din viață. Se retrăsese din lumea teatrului anul trecut după 60 de ani în care a fost prezent pe scenă în mii de roluri. Ultima sa reprezentație a fost la Teatrul Național în spectacolul „Omul care a văzut moartea”. Costel Constantin avea 81 de ani și nu era cunoscut cu probleme de sănătate.

A făcut parte dintr-o generație de actori de excepție

Actorul Costel Constantin a murit. Foto: Arhivă
Actorul Costel Constantin a murit. Foto: Arhivă

Costel Constantin a fost unul din cei mai importanți actori ai României. A făcut parte dintr-o generație de actori de excepție, fiind bun prieten cu regretatul Amza Pellea, Mircea Albulescu sau Marin Moraru. Talentul lui i-a fost remarcat de Radu Beligan, cel care l-a și adus în București, unde a completat echipa marilor actori.

„Eram o echipă formidabilă de prieteni cu care mergeam tot timpul la pescuit. Mergeam dis-de-dimineaţă, înainte de repetiţiile la teatru. Eu eram cel care pregătea momeala, apoi ne urcam în maşină şi plecam la baltă. Echipa era formată din Mircea Albulescu, Marin Moraru şi Amza Pellea. Eu îi dădeam ponturile lui Amza. Am prins un portbagaj întreg de peşte”, povestea odată actorul pentru adevărul.ro.

În urmă cu exact un an, în iunie 2023, marele actor se retrăsese de pe marea scenă, după 60 de ani de activitate.

Costel Constantin și Mircea Albulescu. Foto: Arhivă
Costel Constantin și Mircea Albulescu. Foto: Arhivă

Deși în putere, avea o vârstă înaintată și a decis să se bucure de pensie.

Ultima sa reprezentație a fost în spectacolul „Omul care a văzut moartea”, la Teatrul Național.

Costel Constantin va rămâne mereu în memoria colectivă a românilor drept unul dintre cei mai talentați actori de la noi din țară.

Admis din prima încercare la IATC

Actorul s-a născut pe 20 octombrie 1942. A absolvit Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Galați, unde a fost membru al trupei de teatru a școlii. Unchiul său, Damian Bozianu, un actor renumit în Galați, i-a fost un model inspirațional.

A plecat la București și a fost admis din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, pe care l-a absolvit în 1964. Evoluția sa a fost profund influențată de mentorul său din perioada studenției, marele actor Ion Finteșteanu.

A fost repartizat la Teatrul Național din Iași, unde a debutat cu rolul călugărului tânăr în piesa „Beckett” de Jean Anouilh.

A interpretat și roluri în piese precum „Vară și fum” de Tennessee Williams, „Săgetătorul” de Ion Omescu, „Există nervi” de Marin Sorescu și „Lotte la Weimar” de Thomas Mann.

În 1969, talentul său a fost remarcat de actorul Radu Beligan, care era atunci director al Teatrului Național din București, și l-a adus în capitală.

A debutat la Teatrul Național București în anul 1970

Costel Constantin a debutat pe scena Teatrului Național București în 1970, interpretând rolul lui Nick în piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.

De atunci, a continuat să slujească scena teatrului, jucând în numeroase piese, printre care „Săptămâna patimilor” de Paul Anghel, „Regele Lear” de William Shakespeare, „Năpasta” și „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, „Alexandru Lăpușneanu” de Virgil Stoenescu și multe altele.

În 1973, a avut primul său rol într-un film în pelicula „Porțile albastre ale orașului”, regizată de Mircea Mureșan, potrivit cinemagia.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
448542067 7833042643424770 2443193394384490631 n jpg
image
image
image
image
image
image
image png
canal subteran jpg
solstitiul de vara ce inseamna solstitiu jpeg
cuplu din Sri Lanka png
vise jpg
1 conjunctivita jpg jpeg
Pocahontas şi John Rolfe, căsătoria care a oprit războiul cu indienii jpeg
canicula
image
actualitate.net
image
actualitate.net