Încearcă ceva nou la grătar
Revista britanică „MadeMan" i-a provocat pe câţiva bucătari de la restaurante prestigioase să creeze reţete pentru un picnic de vis. Evident, maeştrii au recomandat ca pe lângă tradiţionalul grătar să avem undeva în portbagaj şi un ceaun. Nu de alta, dar nimic nu se compară cu o fiertură în aer liber. Iată ce a ieşit.
Reţeta chinezească
Pui chinezesc la grătar
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente: sos de soia, miere, ulei de măsline, praf de usturoi, sare, suc de lămâie, piept de pui dezosat 1,3 kilograme
Preparare: amestecă sosul de soia, cu mierea, uleiul de măsline şi 100 de ml de apă. Taie pieptul de pui în fâşii lungi de 5 centimetri şi late de 2 cm.
Pune toate fâşiile într-o tavă peste care torni baiţul şi o acoperi. Lasă tava în frigider pentru 3 ore. Pune puiul pe grătar şi presară pe el praf de usturoi, sare şi suc de lămâie. Lasă carnea 8-10 minute pe fiecare parte.
Reţeta englezească
Coaste de porc la grătar
Timp de preparare: o oră jumătate
Ingrediente: coaste de porc (1 kg), sos de soia, suc de lămâie, zahăr, usturoi praf. Atenţie: coastele trebuie să fie groase de cel mult 1,5 centimetri
Preparare: Baiţul pentru coaste: amestecă sucul de lămâie cu zahăr, pune praful de usturoi. Bagă-le la frigider într-o tavă acoperită.
După o oră pune în tavă coastele şi ai grijă să fie acoperite în baiţ. Lasă-le 3 ore. Aruncă-le pe grătar la foc mediu. Lasă-le acolo până când culoarea cărnii se deschide. Dacă e roşie, încă nu e făcută. Lasă-le cam 6-8 minute pe fiecare parte. Nu mai mult că se usucă!
Reţeta americană
Hamburgeri, hotdogi şi fasole
Timp de preparare: două ore jumătate
Ingrediente: carne de vită, cremvurşti, chifle, baghete scurte, fasole boabe, sare, piper, usturoi
Preparare: Tăiaţi carnea pe dimensiunile chiflelor, ungeţi-o cu ulei, piper, sare şi mirodenii. Aruncaţi-o pe grătarul încins, la foc mocnit. Lăsaţi-o 3 minute pe fiecare parte. Tăiaţi chiflele pe jumătate.
Puneţi câte două felii de roşii şi două de ceapă pe carne. După gust puneţi ketchup. Cremvurştii pot fi prăjiţi la fel, câte două minute pe fiecare parte, la jar. Serviţi-i cu muştar. Montaţi ţăruşii şi prindeţi ceaunul cu 1,2 litri de apă.
Puneţi fasolea. După ce dă în fiert, mai adăugaţi un pahar de apă. Adăugaţi pastă de tomate, o lingură de zahăr, ceapă, muştar negru şi, eventual, sos de soia. Lăsaţi-o pe foc până la 20 de minute.