Înscrieri la clasa pregătitoare 2020. Ce este evaluarea psihosomatică și ce copii trebuie testați

Ultima actualizare:

    Evaluarea psihosomatică îți spune dacă cel mic este cu adevărat pregătit pentru școlarizare
Evaluarea psihosomatică îți spune dacă cel mic este cu adevărat pregătit pentru școlarizare

Înscrierile la clasa pregătitoare 2020 au început pe 4 martie, iar prima etapă se va încheia pe 23 martie. Înscrierile în clasa zero sunt obligatorii pentru toți copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv. Cei care împlinesc această vârstă între 1 septembrie și 31 decembrie trebuie testați psihosomatic și abia apoi se va decide dacă sunt sau nu apți pentru școlarizare. Iată ce trebuie să știi!

Părinții care au copii ce împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2020, îi vor putea înscrie pe cei mici la școală doar în urma unei evaluări psihosomatice. Cu alte cuvinte, dacă cel mic, în momentul începerii școlii are încă 5 ani sau 6 abia împliniți, el va fi primit în rândurile elevilor doar dacă a trecut un „mini examen”. Este vorba despre o evaluare în urma căreia specialiștii decid dacă este sau nu apt pentru a urma cursurile învățământului preșcolar. Poate încă nu este pregătit pentru o astfel de schimbare și ar avea nevoie să mai rămână un an la grădiniță.

Evaluarea psihosomatică se realizează de către Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională și de către Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională. Testul durează 20 de minute și constă, de fapt, într-o întâlnire a copilului, însoțit de un părinte, cu un psihopedagog.

Evaluarea psihosomatică, o întâlnire a copilului cu un psihopedagog

Aurelia Stănculescu, directorul Centrului de la București a explicat pentru edupedu.ro că evaluarea psihosomatică este o întâlnire firească a copilului cu o persoană necunoscută, străină. „În cadrul acestei întâlniri va avea loc o discuție care nu vrem să fie deloc tensionată. Evaluarea nu trebuie să fie pentru ei un stres. Un copil pregătit pentru a merge la școală se va vedea din prima interacțiune cu evaluatorul: va fi dezinvolt, întrebările care îi sunt puse sunt firești, nu au un grad de dificultate înalt, iar copiii pot răspune oriunde ar fi, oricând și oricui la astfel de întrebări”.

Copilul trebuie să răspundă la 20 de întrebări

Potrivit Edupedu, acest mic „examen” se realizează chiar în cadrul grădinițelor de stat pentru copiii înscriși acolo și la sediile Centrelor de Resurse și Asistență Educațională în cazul celor care urmează o grădiniță privată. Rezultatul acestei evaluări atestă că cel mic este pregătit pentru școală. Aurelia Stănculescu, directorul Centrului de la București a declarat pentru Edupedu că părinții ar trebui să vină la întâlnire relaxați. „Aici nu se dau examene, ci un coleg de-al nostru se împrietenește cu copilul. Ne interesează dacă acesta este cu adevărat pregătit pentru școlarizare. Contează partea socioafectivă, comportamentul cognitiv, comportamentul verbal, dar și cel motric. Noi avem 20 de întrebări. Dacă cel mic a răspuns la cel puțin 15, el a trecut testul. Dacă a răspus la mai puține, îi recomandăm să mai rămână la grădi. Evaluarea psihosomatică ajută la depistarea copiilor care sigur vor avea probleme de adaptare la școală. Nu putem prezice performanța lor școlară, dar putem anticipa capacitatea de adaptare la mediul școlar”, a mai explicat directorul.

Testul poate fi reluat după 6 luni

În cazul în care un copil nu trece testul din prima, el se poate întoarce peste 6 luni pentru o nouă evaluare. „Avnd în vedere că acești copii sunt la vârsta de 5-6 ani, când achizițiile se fac în ritmuri alerte și cantitatea de informație pe care o procesează este foarte mare, e posibil ca un copil care acum nu face cei 15 itemi (nu răspunde la cele 15 întrebări) să o facă în apropiere de începutul școlii. De aceea, noi nu îi descurajăm pe cei care nu iau acum testul și le spunem că pot să îl mai facă o data peste 6 luni”, a mai explicat Aurelia Stănculescu.  

Ce înseamnă că un copil nu este încă pregătiti pentru școală

Un copil nu este pregătit pentru școală dacă nu a dobândit anumite achiziții. Astfel, specialiștii evaluează copilul din punct de vedere verbal, cognitiv, motric și socioafectiv. Dacă nu are achizițiile minimale, el riscă să nu se adapteze, nu se va putea concentra pe sarcinile date, va avea probleme să creeze legături în contexte noi, dacă e foarte mic în greutate și înălțime va avea dificultăți în a-și duce ghiozdanul. Copilul trebuie să știe și să poată să se îmbrace singur, să știe în ce zi a săptămânii ne aflăm. Dacă nu, el nu va reuși să înțeleagă orarul de la clasă. De asemenea, el trebuie să cunoască anotimpurile, să identifice numerele la la 1 la 10, literele scrise cu majuscule – pentru că va fi repartizat într-o clasă cu o literă și va trebui să se descurce să o găsească pe culoar.

Înscrieri la clasa pregătoare 2020. Noutăți

Înscrierile la clasa pregătitoare 2020 vin cu câteva noutăți pe care orice părinte cu copil preșcolar ar trebui să le cunoască. Astfel, pentru prima oară, în acest an școlar, în fiecare clasă pregătitoare poate fi maximum un elev cu cerințe educaționale speciale. Apoi, procedura de repartizare a copiilor în clasă se va face în ordinea alfabetică a numelor copiilor sau prin tragere la sorți și este stabilită de inspectoratele școlare, nu de către unitatea respectivă de învățământ. Nu în ultimul rând, formarea claselor de elevi se va face după ce se termină toate etapele de înscriere în clasa zero, în perioada 1-4 septembrie 2020. 

Citește și:

O profesoară din Satu Mare a atacat doi elevi de 6 și 7 ani cu spray lacrimogen. Susține că a fost agresată de copii

Clasa pregătitoare. Noi reguli de înscriere în anul școlar 2020-2021

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net