Întreţinerea ne arde la buzunare iarna asta

Ultima actualizare:

    Românii aşteaptă cu înfrigurare afişarea întreţinerii pe luna noiembrie
Românii aşteaptă cu înfrigurare afişarea întreţinerii pe luna noiembrie

Bucureştenii care stau la bloc trebuie să se pregătească să scoată bani mulţi din buzunar. Întreţinerea pe luna noiembrie va fi uriaşă. Doar pentru încălzire şi apă caldă, o familie care locuieşte la 4 camere va plăti în medie 221 de lei. Cu apa rece şi alte datorii către administraţie se ajunge undeva la 400 de lei.

A venit iarna şi, odată cu ea, vin şi grijile. Factura la întreţinere creşte văzând cu ochii, din cauza căldurii. O comparaţie făcută de Liga Asociaţiilor de Proprietari ”Habitat” arată că bucureştenii vor plăti cu 21% mai mult căldura şi apa caldă pentru prima lună de iarnă, faţă de acum doi ani.

Dacă în noiembrie 2015, la un apartament cu 4 camere s-a achitat, în medie, 174,98 lei, în noiembrie 2017 costul este de 220,91 de lei.

Asta în condiţiile în care TVA a scăzut în tot acest timp, de la 24% la 19%, cât este în prezent, iar tariful la gigacalorie e mai mic cu 5,8 de lei, de la 169,88 la 164,40 lei.

Singurul motiv care ar fi putut umfla factura este că acum au fost facturate 35 de zile, faţă de 30, în urmă cu doi ani. 

În plus, specialiştii spun că trebuie să ţinem cont şi de temperatura de afară. Cu cât este mai frig, cu atât se consumă mai mult, deci plătim mai mult. În noiembrie 2017 s-au înregistrat 8,6 grade Celsius, iar în noiembrie 2017, 7,3 grade.

”Un grad în minus reprezintă un cosum de 6% în plus.

Ţinând cont de starea generală a sistemului şi de lipsa investiţiilor cu adevărat importante, este un miracol că avem acest consum în gigacalorii. Este absolut necesar să se reabiliteze blocurile termic, dar şi structural”, punctează Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari ”Habitat”.

Dacă e să dăm timpul înapoi cu opt ani, vedem că, în tot acest timp, factura la căldură şi apă caldă a crescut cu 70 de lei. În noiembrie 2009, la 4 camere s-a plătit 150,77 lei. Asta în condiţiile în care gigacaloria era 119 lei şi au fost facturate 30 de zile. 


    Factura pentru încălzire şi apă caldă a crescut cu 21% în prima lună de iarnă faţă de noiembrie 2015
Factura pentru încălzire şi apă caldă a crescut cu 21% în prima lună de iarnă faţă de noiembrie 2015

Din aceeaşi statistică, reiese faptul că în noiembrie 2011 s-a plătit cel mai mult de până acum: 240, 21 lei. Gigacaloria era atunci 169,88 lei, iar temperatura medie s-a situat undeva la 3,8 grade. 

Alte tarife în funcţie de numărul de camere 

Liga ”Habitat” arată că o persoană care locuieşte într-o garsonieră plăteşte pentru luna noiembrie 91,79 lei pentru încălzire şi apă numai bună de îmbăiat, două persoane, la două camere, 138,58 lei, iar trei persoane, care stau în trei camere, 174,12 lei. Acestea sunt preţurile medii, calculate fără apă rece, curăţenia pe scara blocului, liftul, gunoiul, fondul de rulment şi cel de reparaţii.   

În țară prețurile la căldură sunt și mai mari 

  • La  Craiova, costul gigacaloriei a crescut din luna august de la 220,5 lei la 236,8 lei, ceea ce va adăuga la factură un plus de 20 până la 50 de lei. „În luna noiembrie 2016-2017, un apartament cu două camere din asociația noastră a plătit pentru consumul de căldură 213,18 lei și estimăm că în acest sezon, cu noul preț, va plăti doar căldura 228,99 lei, a precizat Petru Becheru, președintele Asociației de proprietari Bloc „Romarta“ pentru gds.ro. 
  • La  Ploiești, costul gigacaloriei subvenționată este de 189,5 lei, însă factura pe noiembrie la apă caldă și căldură va fi enormă. ”La un apartament cu 4 camere, cu o suprafață de 91 mp, se va plăti, din calculele noastre, 450 de lei”, ne-a explicat Eugen Cristescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova. 
  • La Brăila nu mai există sistem centralizat din 2013, astfel că populația se încălzește fie cu centrală de apartament, fie cu centrală de bloc. ”La centrala pe gaz factura la căldură și apă caldă va veni undeva la 370-400 de lei, pentru cei care o țin pornită la 22 de grade, iar cei care se încălzesc cu centrala comună în jur de 600 de lei”, ne-a declarat Răducan Stoian, vicepreședintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Brăila. 
  • La Arad, gigacaloria costă 266 de lei, iar factura pe luna noiembrie la 4 camere este în medie la încălzire și apă caldă de 478-500 de lei, în funcție de dimensiunea apartamentului, după cum ne-a precizat Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor de Proprietari Arad. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net