Invazia țânțarilor ne aduce epidemia de meningită?

Ultima actualizare:

    Zika e transmis de țânțarul-tigru, Aedes Aegyptifoto: 123RF
Zika e transmis de țânțarul-tigru, Aedes Aegyptifoto: 123RF

Vara 2016, bombă cu explozie întârziată. Vremea capricioasă care a pus stăpânire pe întreaga ţară anunţă o epidemie de proporţii, provocată de ţânţari. Bucureştiul este în capul listei, din cauză că nu are nici acum serviciu de dezinsecţie.

Ploile abundente din ultimele săptămâni au dus la umflarea râurilor şi la crearea de mari rezerve de apă. Acest mediu a favorizat din plin înmulţirea ţânţarilor, care şi-au depus ouăle în zone în care apa a băltit. Sunt vizate zonele în care au fost semnalate inundaţii pe teritorii vaste şi locurile cu mari întinderi de apă. Însă încălzirea accentuată a vremii a creat condiţii ideale pentru ca numărul acestora să crească exponenţial.

Simptomele  meningoencefalitei pot  fi confundate, la debut,  cu cele ale unei răceli
Simptomele meningoencefalitei pot fi confundate, la debut, cu cele ale unei răceli

„După aceste ploi au rămas bălţi în care ţânţarii şi-au depus ouăle. Însă la temperaturi ridicate, cum au fost în aceste zile, perioada de eclozare a ouălor scade considerabil. Urmează alte două zile de ploi, ceea ce favorizează din nou depunerea ouălor. În fapt, acest ciclu meteo duce la scăderea perioadei de trecere de la stadiul de larvă la cel de ţânţar adult. În această vară vom avea o invazie de ţânţari pe care nu ştiu cum o mai putem stăpâni”, ne spune biologul Constantin Răduţu, specialist în combaterea răspândirii insectelor. Biologul spune că pericolul de infectare cu Zika este mai mic decât cel reprezentat de West Nile, virus care a făcut ravagii în România în anii ‘90. Atunci, în ţara noastră au fost semnalate 94.000 de îmbolnăviri cu meningo-encefalită, boală cauzată de infectarea cu West Nile, virus transmis prin înţepătura ţânţarului comun.

„Doar în 1996, în Capitală s-au semnalat 800 de îmbolnăviri cu meningoencefalită, dintre care 40 s-au soldat cu decese”, ne spune biologul. O persoană poate fi înţepată de un ţânţar purtător de West Nile şi să nu ştie că e bolnavă. De cele mai multe ori, simptomele sunt asemănătoare unei răceli sau gripe şi debutează cu febră uşoară, dureri de cap şi frisoane. Bolnavul poate acuza stări de slăbiciune, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi chiar dispărea. Însă cele mai grave manifestări ale bolii continuă cu dureri mari de cap, gât înţepenit, tremurat şi convulsii, amorţeală a degetelor şi paralizie, urmate de comă, la cel mult 14 zile de la contatul cu virusul. Boala nu se ia de la un om la altul, însă la ce acoperire au ţânţarii pe teritoriul României nici nu au nevoie de ajutor. Fac ei totul. Cel mai mare pericol de răspândire a acestei boli este, culmea, în capitala României, singurul mare oraş din ţară care nu are servicii de dezinsecţie şi deratizare. Motivul? Reprezentanţii Municipalităţii nu au demarat la timp licitaţia pentru desemnarea unui operator privat care să execute tratamentele de combatere a dăunătorilor.

August, luna critică în Bucureşti

Pentru bucureşteni se anunţă o lună august de foc. Nu doar din cauza temperaturilor ridicate, ci şi din cauza ameninţării unei epidemii cauzate de ţânţari. De la începutul anului, în Capitală nu au fost făcute deloc tratamente pentru combaterea „vampirilor” cu aripi, din cauză că nu a avut cine. Contractul de servicii a expirat în decembrie 2015, iar licitaţia actuală este blocată de contestaţia unei firme din Ploieşti. „Oprirea tratamentelor atâtea luni va avea efecte grave asupra stării de sănătate a populaţiei. Înseamnă că anul viitor va trebui să o luăm de la zero în ceea ce priveşte stropirile şi să ne rugăm să nu aveam probleme cu îmbolnăvirile cauzate de virsul West Nile. Însă, din punctul meu de vedere, sezonul e compromis total”, ne spune biologul Constantin Răduţu.

Căldură şi furtuni, toată săptămâna

La noi a fost cald în weekend şi cer senin. S-au înregistrat frecvent temperaturi de 28, 30 de grade, iar luni va fi tot o zi toridă. Însă din Marea Mediterană şi din vestul continentului vin valuri de aer umed care ne vor aduce spre seară ploi şi chiar furtuni, anunţă ANM.

De luni seară, vor fi averse în aproape toată ţara, furtuni în vest, dar în timpul zilei se vor înregistra până la 32 de grade în Lunca Dunării, iar în Moldova până la 30 de grade. Această instabilitate va dura până în 5 iunie. Şi în Europa, furtunile au făcut ravagii. 35 de oameni au ajuns la spital în stare gravă, sâmbătă, loviţi de fulgere, în Germania. Victime au fost patru adulţi şi 30 de copii. Tot sâmbătă, la Paris, o petrecere de copii din parcul Monceau s-a sfârşit la fel de tragic: 11 persoane, între care opt copii, sunt în stare gravă după ce au fost lovite de fulgere. În Polonia, bilanţul furtunilor a fost de doi morţi şi trei răniţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net