Iohannis vine la proteste? A vorbit cu reprezentanții străzii

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții societății civileFoto: Lucian Muntean/Facebook
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții societății civileFoto: Lucian Muntean/Facebook

După protestele masive care au avut loc în țară și în contextul unui Guvern demisionar, Klaus Iohannis i-a invitat pe reprezentanții societății civile, vineri (6 noiembrie), la Cotroceni. Dar nu oricum. Strada a fost nevoită să își aleagă liderii în doar 24 de ore și să îi propună. Nimeni nu știe pe ce criterii au fost aleși oamenii care ar trebui să reprezinte protestele făcute după incendiul din Club Colectiv.

Cei care s-au dus la Cotroceni sunt nume sonore, artiști, jurnaliști, reprezentanți ai unor asociații sau sociologi. Pe lista președintelui a fost și cineva care a refuzat să se prezinte. Oana Băluță, conferențiar la Unversitatea din București, nu a vrut să se prezinte la consultări, menționând că nu vrea să ia parte la decridibilizarea protestelor.

Mai mulți oameni s-au sesizat pe rețelele de socializare și au spus că ar fi fost corect ca ședința să fi fost transmisă live, însă presa nu a avut acces la consultări. În fața palatului Cotroceni s-au prezentat mai mulți oameni nemulțumiți de lista cu reprezentanți care ar trebui să reprezinte protestatarii care au ieșit în stradă în ultimele zile.

„Aceasta este o întâlnire atipică, pentru că vremuri deosebite produc rezultate deosebite, aceasta este speranța mea. Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanșator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mișcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mișcarea cu care avem acum de-a face este mai mult decât o schimbare de guvern. Eu cred că este vorba de o schimbare de paradigmă și trebuie să recunosc că lumea, pe bună dreptate, așteaptă o nouă abordare a politicii, o nouă abordare din partea politicienilor. Am considerat că, în această situație, când strada a jucat un rol decisiv, când societatea civilă a formulat cereri, solicitări, abordări specifice, este foarte să avem această întâlnire. (...) Cred că este o modalitate foarte potrivită pentru a folosi președintele în calitatea lui de mediator”, a declarat președintele la începutul întrevederii cu reprezentanți ai societății civile", a declarat Klaus Iohannis la începerea consultărilor cu reprezentanții societății civile, potrivit Digi24.

Ce s-a discutat la Cotroceni: „Președintele vine în stradă"

  • „Nu vrem ca o tragedie ca cea din Colectiv să se repete. În ceea ce privește frustrarea mai generală a pieței, oamenii vor un guvern în care să nu fie oameni murdari: traseiști, anchetați, colaboratori ai securității. (...) România are nevoie de o administrație puternică. Nu de o administrație politilizată. (...). Sunt instituții care nu funcționează așa cum trebuie. Precum este Avocatul Poporului, a spus Mihai Dragoș, după consultările cu președintele Klaus Iohannis.
  • „Eu reprezint breasla personalului medical care dorește schimbarea sistemului. (...) Poporul român are nevoie de o schimbare de conștiință. Principala problemă care a stârnit mișcarea de stradă este corupția", a spus Dragoș Slăvescu, medic chirurg.
  • Am reprezentant cinci organizații cu doleanțele noastre, pe care le știți de pe internet. (...) În continuare crede că e mai bine ca Președintele să-și ia riscul de a pune un prim-ministru cum vrea strada, nu cum vor partidele politice. Multă lume i-a spus că e mai bine să vină în piața. Va veni în piață, dar când...nu știm nici noi. (...) Am fost selectați de aparatul prezidențial, lumea trebuie să știe cum am fost selectați, deci am fost aleși de ei, Sorin Ioniță, expert Forum
  • Președintele va veni în piața, nu se știe când. Am fost 20 de organizații din majoritatea domeniilor societății. A fost o discuție excepțională, s-a discutat foarte frumos. (...) S-a abordat cazul Avocatului Poporului. Eu l-am rugat pe Iohannis să facă din societatea civilă un partener oficial, nu doar cu șase luni înainte de alegeri. Președintele ne-a spus că dacă vrem să schimbăm clasa politică trebuie să ne implică. Nu doar să strigăm, să ne implicăm. Ne-a invitat să venim, noi de aici, dar și cei din stradă, să formăm un nou corp politic", a declarat Liviu Mihaiu.
  • „Noi am ieșit în stradă din solidaritate pentru victimele din Colectiv. Și pentru că suntem conștienți că avem nevoie de o resetare a clasei politice. I-am spus domnului președinte să nu facă niciun compromis atunci când va trebui să aleagă un nou prim-ministru. Președintele cântărește varianta unui guvern tehnocrat sau unui guvern format după alegerile anticipate", a precizat Alexandru Bindar (Uniunea Studenților din România)
  • „Noi am avut și un comunicat. Ideea principală este deschiderea clasei politice. Oamenii nu au alternativă. Am cerut punctual diminuarea membrilor parlamentului, renunțarea la imunitate, votul prin corespondență făcut în mod corect, scrutin în două tururi", a spus Cristina Guseth (Freedom House).
  • „L-am rugat pe domnul Iohannis să transmită clasei politice că nu e legitimă. (...) L-am rugat să facă consultări regulate cu societatea civilă pe teme importante. El ne-a zis să avem răbdare. Va veni în stradă, dar o va face incognit", a spus Claudia Postelnicescu (Inițiativa România).
  • „I-am spus unu lucru simplu: strada este mult mai deșteaptă decât i se dă credit de clasa politică. Strada înțelege tot ce se întâmplă (...) Domnul președinte înțelege că momentul ăsta este mai mult decât o schimbare a Guvernului", Tudor Benga (OKIAN ).

Ce spune președintele: „Voi fi în Piață, dar incognito"

„Am terminat prima rundă de consultări și nu spun consultări cu partidele, fiindcă de data aceasta consultările au avut un specific aparte. Ultimii participanți i-am avut acum la consultări și este vorba de reprezentanți din socitatea civilă și din Piață. Mi s-a părut o întâlnire foarte bună. Au fost oameni care au venit cu idei foarte bune, abordări foarte bune.

Voi prelua bună parte din aceste idei și le voi duce înspre partidele politice. A fost evident în discuția cu reprezentanții societății civile și ai Pieței că așteptările sunt multiple. Cu siguranță, toate sunt îndreptățite. (...) Nu este nevoie de o simplă schimbare de guvern. Este nevoie de o schimbare complexă în politica românească. Toți vor să iasă în față politicieni noi. În cursul acestei întâlniri am primit multiple invitații de a merge în Piața. Nu voi anunța ora și ziua, nu vreau să fac un eveniment media.

Vreau să vorbesc cu oameni simpli din Piață, să îmi spună ce așteaptă de la mine și ce așteaptă de la clasa politică. (...) Toată lumea a înțeles că este mai mult decât o schimbare de guvern. Strada așteaptă schimbări în abordarea politică, mai multă curățenie, mai multă transparență. Am constatat că nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru, după consultările cu partidelor. Este o noutate pentru politica românească.Toți au venit cu soluții care sunt așteptate și dorite. Cu fiecare grup în parte am convenit câteva lucruri. Aceste lucruri vreau să le spun și acum în public. O singură serie de consultări nu este suficientă de data această, pentru că situația este specială. Nu este de ajuns să vii cu un nume. Ceea ce vrem să facem este să ne înțelegem asupra unor abordări. Sunt multe variante.

S-a vehiculat varianta unor alegeri participante, unui prim-ministru politic, unuia nepolitic, așa numit tehnocrat. Concluzia mea este că majoritatea liderilor politice sunt dispuși să vorbească despre alegeri anticipate. Sunt dispuși să discute despre un guvern tehnocrat, aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate, de aceea nu a venit niciun partid cu o propunere de prim-ministru. Indiferent în ce variantă vom merge mai departe, este evident să se înțeleagă partidele politice asupra unui program minimal: ce trebuie făcut mai departe. Eu sunt optimist, voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare și cred că la sfârșitul săptămânii vitoare vom avea o concluzie", a concluzionat Klaus Iohannis.

Lista completă a reprezentanților societății civile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net