Ipoteză-şoc! Au picat Bac-ul din cauza drogurilor legale?
Un elev din Focşani a fost eliminat din bacalaureat, la proba scrisă de Istorie. Nu a vrut să copieze, ci a fost prins cu şase pliculeţe cu substanţe suspecte. De aici, a apărut o ipoteză îngrijorătoare: dezastrul de la Bac este o urmare a creşterii consumului de etnobotanice printre elevi!
Prima sesiune de Bac din acest an a fost un dezastru total. 245.000 de elevi ar fi trebuit să dea examenul maturităţii, dar doar 200.000 de absolvenţi s-au înscris.
Pe lângă aceştia mai erau aşteptaţi şi cei 100.000 de „picaţi" de anul trecut, dar nu au venit. În final, au participat la probe 186.000 de candidaţi şi au promovat doar 80.647.
Procentul de promovabilitate e sub cel de anul trecut, considerat cel mai negru Bac din istorie - 43,04%, în 2012, faţă de 44,5% în 2011.
Acum se caută explicaţii şi vinovaţi: miniştrii care s-au tot perindat, legile şi regulamentele care s-au tot schimbat, materiile şi examenele din timpul anului etc. Şi acum apare o nouă ipoteză: „pasiunea" tinerilor pentru etnobotanice!
Click! a atras atenţia în nenumărate rânduri despre această problemă
Incidentul de la Bac, cu un elev prins cu „prafuri" la examen, a dat apă la moară celor care susţin că a crescut îngrijorător consumul de plante etnobotanice.
Liceanul avea mai multe pliculeţe cu plante uscate şi mărunţite, de culoare verde închis, plus o rolă de hârtie pentru confecţionat ţigări.
Tânărul a spus că a cumpărat „marfa" de la un magazin din Constanţa, pentru consum propriu, şi s-a ales cu un dosar penal.
Ziarul Click! a realizat o campanie împotriva magazinelor de vise, dar autorităţile par depăşite de amploarea fenomenului.
Dezastrul de la Bac din acest an este strâns legat de consumul de etnobotanice, spune Centrul Internaţional Antidrog, CIADO, citat de stirileprotv.ro.
În ultimii ani, consumul în mediul şcolar s-a dublat, de la 5 la 10%, ne-a confirmat Iuliana Teodorescu, reprezentantul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
Numărul cazurilor de consum de droguri ilicite a crescut la nivel naţional printre elevii de 16 ani: 10% folosesc substanţe halucinogene, cu 5% mai mult decât în 2007.
Absolvenţii de clasa a XII-a de la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" din Bacău plâng la aflarea rezultatelor
Cele mai folosite sunt etnobotanicele, apoi canabis/haşiş şi inhalante. Surprinzător, fetele şi băieţii sunt în egală măsură consumatori.
„Într-adevăr, este o creştere îngrijorătoare a cazurilor de consum de substanţe interzise, droguri, tranchilizante.
În mod direct nu poate fi legat dezastrul de la examenul de Bac cu această realitate, dar este evident că elevii nu învaţă şi îşi petrec timpul cu altceva decât studiul", ne-a declarat gen. Pavel Abraham, fost şef al ANA.
Disperare şi în cazul elevilor de la Iaşi care au ratat examenul
Îi dă dreptate un absolvent de liceu, de la Grupul Şcolar Tărtăşeşti, Dâmboviţa, unde nici un elev nu a promovat Bac-ul.
Băiatul a spus cu sinceritate cum s-a pregătit el pentru examen: „Mi-am făcut freza, m-am aranjat, m-am pregătit să fiu sexy".
Sfat pentru părinţi: «Discutaţi serios cu copilul»
Comunicarea este esenţială pentru a trece cu bine peste acest impas, spun specialiştii.
Psihiatrul Florin Tudose (foto stânga) le recomandă părinţilor să poarte discuţii serioase cu tânărul, dar amicale, ca de la prieten la prieten, fără reproşuri şi învinovăţiri.
„Nu este un capăt de ţară să pici Bacul. Tinerii trebuie să analizeze profund ce sunt ei în acest moment şi ce vor de la viaţă şi, împreună cu părinţii, să stabilească ce este de făcut pe viitor.
Soluţii sunt destule, nu trebuie dramatizat! Te poţi pregăti mai bine, să promovezi anul viitor, sau te poţi reorienta către o anumită meserie.
Peste tot în lume sunt absolvenţi şi picaţi, dar aşa este normal. Cel care a picat nu trebuie să creadă că nu este bun de nimic.
Ar fi o eroare! Are destule oportunităţi în viaţă", a explicat, pentru Click! psihiatrul Florin Tudose.
Ieri s-au depus 50.000 de contestaţii
Tinerii sunt şocaţi de notele pe care le-au luat la examen. Au plâns, au căutat scuze, şi-au convins părinţii că au fost nedreptăţiţi, aşa că ieri au dat buluc la şcoli pentru a depune contestaţii.
În total au fost depuse peste 50.000 de contestaţii, la care se vor afişa rezultatele vineri, 13 iulie.
Tinerii s-au înghesuit să depună contestaţii
Din experienţa anilor trecuţi, procentul naţional nu va creşte cu mai mult de 1%.
Pentru cei care nu iau Bac-ul nici după contestaţii, sesiunea de toamnă este varianta salvatoare.
Iată programul:
16-20 iulie: Înscrierea la a doua sesiune de examen;
20-21 august: evaluarea compeţentelor lingvistice de comunicare orală în Limba română;
20-22 august: evaluarea compeţentelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
21-22 august: evaluarea compeţentelor lingvistice într-o limbă străină;
23-24 august: evaluarea compeţentelor digitale;
27 august: proba scrisă la Română;
28 august: proba scrisă la limba maternă;
29 august: proba obligatorie a profilului;
31 august: proba la alegere;
2 septembrie: afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea constestaţiilor (16:00-20:00);
5 septembrie: afişarea rezultatelor finale.
Margherita, fata Clejanilor, speră să facă parte dintre cei care vor promova Bac-ul după recorectare. Nu are nevoie decât de 0,02 în plus la medie, deoarece ea a picat cu 5,89
Flash bac
Şi-a scris pe maşină victoria la Bac. După ce profesorii care au corectat lucrările de la Bac au tăiat în carne vie şi mai mult de jumătate dintre absolvenţii de liceu au picat examenul, cei care au promovat sunt în culmea fericirii.
Ca să înţeleagă toată lumea ce bine se simte, un tânăr bucureştean şi-a lipit pe maşină mesajul „Am luat Bacu'!".
Un alt partener de trafic, amuzat de mesajul tânărului, a fotografiat maşina buclucaşă şi a postat fotografia pe facebook.
************************************************************************
67 de elevi au luat nota 10. Bacul 2012 în cifre arată că, din cei peste 180.000 de absolvenţii ai clasei a XII-a, doar 67 de elevi au luat nota 10, cei mai mulţi fiind în Iaşi.
Astfel, nota 10 s-a obţinut în judeţele: Alba - 1, Argeş - 11, Bucureşti - 3, Bacău - 1, Brăila - 2, Botoşani - 1, Braşov - 1, Buzău - 1, Cluj - 6, Călăraşi - 1, Costanţa - 1, Dâmboviţa - 2, Dolj - 3, Gorj - 1, Giurgiu - 2, Ialomiţa - 2, Iaşi - 15, Neamţ - 1, Prahova - 1, Sibiu - 2, Sălaj - 2, Satu Mare - 1, Suceava - 4 şi Tulcea - 2.
Au obţinut note între 9 şi 9,99 un număr de 11.279 de absolvenţi, iar numărul celor care au primit note între 8 şi 8,99 este de 21.246.
Dacă la ediţia din acest an a examenului de bacalaureat rata de promovare la nivel naţional, înainte de contestaţii, a fost de 43,04%, în anul 2011, aceasta a fost de 44,5%.
************************************************************************
Se vor organiza cursuri pe timpul verii. Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, va analiza rezultatele la bacalaureat, dar şi admiterea în licee, unde mii de copii intră în clasa a IX-a cu medii cuprinse între 3 şi 4,99, apoi vor fi luate măsurile ce se impun, nefiind exclusă închiderea unor şcoli cu rezultate foarte slabe.
Etapa a doua a examenului de bacalaureat are loc în august, iar ministrul educaţiei a spus că elevii vor fi ajutaţi pentru a se pregăti, în acest sens urmând a fi organizate cursuri.
Rezultatele din acest ar putea duce la modificarea Legii Educaţiei. "Modificarea bacalaureatului ar fi posibilă chiar din această toamnă.
Avem Legea educaţiei în Senat. Dacă vom decide modificarea bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamnă", a mai spus Andronescu.