Irina Rimes, remix după Maria Tănase de „Ziua Brâncuși”. Tot ce nu s-a văzut la marele eveniment

20 februarie 2020
image
Irina Rimes a fost ambasadoarea evenimentului organizat la Muzeul Național de Artă al României cu prilejul „Zilei Brâncuși”Foto: Click/Sever Gheorghe

Miercuri seară, în curtea Muzeului Național de Artă al României (MNAR), „Ziua Brâncuși” a fost celebrată prin discursuri și un spectacol high-tech. Vedetele evenimentului: Irina Rimes, ambasadoarea manifestării, care, în melodia ce a însoțit proiecția holografică a intepretat un remix după un vechi cântec din repertoriul Mariei Tănase, „Până când nu te iubeam” și holograma 3D a lui Brâncuși.

O ploaie măruntă a însoțit evenimentul de la MNAR dedicat aniversării a 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. În buna tradiție românească, totul a început cu 20 de minute întârziere. Dar cine a vrut a vizitat gratuit expoziția cu lucrările țăranului genial din Hobița, cuibărită la etajul al doilea al fostului Palat Regal. 14 lucrări, mai ales din prima parte a creației lui, au atras toată ziua aproximativ 700 de vizitatori. Tot cam atâția – majoritatea copii și tineri - au umplut curtea muzeului, seara, când a apărut „lumea bună”: premierul Ludovic Orban, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, amabasadoarea Franței, Michele Remis și, cireașa de pe tort, cunoscuta și delicata cântăreață Irina Rimes, desemnată ambasador al evenimentului.

După ce și-a aranjat singură microfoanele plasate prea sus pentru înălțimea ei, solista a ținut un discurs despre Brâncuși. Și despre ea. „Mă uit la Coloana Infinită şi mi se face dor. Mă uit ca un copil care vede o excrescenţă uriaşă a pământului. Mă uit şi mă înfior. Mă uit la Coloană şi mi se face dor să cânt”, a spus Irina, în cuvinte bine-simțite, alegându-se cu ceva aplauze din partea celor tineri.

image
Holograma 3D a lui Brâncuși - întruchipat de un actor - a fost însoțită de proiecții luminoase cu lucrări din cadrul operei marelui artist

Premierul Ludovic Orban: „Gata? Atât a fost?”

„Aşa cum lucrările lui se plimbă prin lumea întreagă, plimbaţi-l pe Brâncuși, pentru că a fost român!”, a mai spus ea, îndemnându-i mai ales pe tineri să se apropie cât mai mult de opera marelui artist. Apoi, după scurtele cuvinte adresate și de oamenii politici, a urmat proiecția hologramei 3D a lui Brâncuși – întruchipat de un actor – ce a costat 40.000 de euro, însoțită de proiecții luminoase pe corpul central al Palatului, reprezentând diverse lucrări ale acestuia. Surpriza – promisă de Irina înainte de eveniment – a fost fondul sonor al showului de lumini – ea fiind vocea unui remix bine făcut al cântecului „Până când nu te iubeam”, din repertoriul Mariei Tănase, una dintre iubirile lui Brâncuși, vechi cântec popular descoperit de Anton Pann în 1852. Toată proiecția a durat cam trei minute, apoi a fost repetată „în buclă” până spre miezul nopții. „Gata? Atât a fost?”, s-a mirat însuși Ludovic Orban în timp ce îi ținea umbrela distinsei ambasadoare a Franței. Atât a fost, iar părerile despre eveniment și Irina Rimes în rolul avut pot rămâne împărțite. Dar, până la urmă, a fost doar o zi, doar o seară. Brâncuși va fi etern. Ce rămâne e, poate, îndemnul Irinei Rimes către tineri: „Plimbați-l pe Brâncuși!”. Adică, apropiați-vă de el, de opera lui și dați-le mai departe!

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
irina fodor asia express jpg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
3 helen mirren jpg jpeg
9 brad pitt si jennifer aniston 1 jpg jpeg
cub nicoleta luciu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
kate middleton si printul william foto profimedia 11 jpeg
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg