Îţi faci o asigurare pentru casă? Ce capcane să eviţi

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Dacă vrei să închei o asigurare facultativă pentru locuinţă, trebuie să fii foarte atent la contractul pe care îl semnezi. Asta, pentru că multe contracte prevăd la capitolul „Excluderi” clauze abuzive care te pot lăsa fără despăgubiri. Specialiştii economica.net ne spun la ce să fim atenţi.

Nu întotdeauna secţiunea „Riscuri Asigurate” este cea mai importantă parte a unei poliţe de locuinţă. De fapt, dacă nu parcurgi cu atenţie capitolul „Excluderi”, poţi avea surprize. 

Se încalcă dreptul legal la succesiune

De exemplu, cel puţin trei societăţi de asigurare importante din România limitează, în cazul asigurărilor de locuinţă, dreptul legal la succesiune. Mai clar, contractul de asigurare prevede la secţiunea „Excluderi” că moştenitorii beneficiarului nu pot ridica pretenţii de despăgubire în cazul decesului acestuia. În situaţia asigurării de locuinţă, care acoperă inclusiv riscuri letale cum ar fi cutremurul sau alunecările de teren, o astfel de clauză contractuală este extrem de importantă. Practic, prevederea inclusă în contractele a trei mari companii de asigurări spune că în cazul în care semnatarul contractului moare, de exemplu, în timpul unui cutremur care îi distruge integral locuinţa (situaţie destul de probabilă), familia lui nu este îndreptăţită să primească despăgubirea pentru casă. Această prevedere, spun specialiştii contactaţi de economica.net, contrazice chiar Codul Civil şi îngrădeşte dreptul legal la moştenire. Poate fi, deci, considerată o clauză abuzivă. Cu toate acestea, dacă familia nu contestă respectiva prevedere contractuală, ea primează în faţa legii. Cu alte cuvinte, familia nu va primi despăgubirea decât în urma unui proces, iar o astfel de acţiune poate dura 2 sau chiar 3 ani. Aşadar, singura soluţie rămâne aceea de a evita companiile care utilizează asemenea clauze sau de a le convinge să retragă din contract excluderile respective. 

Dacă blocul are crăpături, nu iei asigurare 

Cu toţii ne putem afla în situaţia de a plăti anual sume mari de bani pentru o foaie fără valoare, în condiţiile în care în majoritatea contractelor de asigurare a locuinţei scrie că asiguratul nu va fi despăgubit dacă există „crăpături în pereţii de rezistenţă ai imobilului sau tencuiala exterioară este degradată”.

Daunele sunt provocate de pompieri? Adio despăgubiri!

Călin Rangu, şeful departamentului de protecţie a consumatorilor din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat pentru economica.net că în contractele firmelor de asigurare încep să fie descoperite din ce în ce mai multe clause abuzive. “Există, de exemplu, situaţii în care asiguratul nu este despăgubit pentru că daunele au fost provocate de pompieri, în caz de incendiu. Este doar un exemplu, însă problemele sunt cu mult mai mai mari”, a spus Călin Rangu.  

Locuinţa ţi-a fost avariată în urma unor tulburări sociale? Nu vezi nici un ban

Alte clauze incluse la categoria “Excluderi” au un nivel de ambiguitate extrem de ridicat care poate permite asiguratorului să refuze plata despăgubirilor. De exemplu, “pagubele produse ca urmare a revoltelor sau tulburărilor sociale” nu sunt despăgubite. Această clauză nu este însoţită şi de o definiţie a “tulburărilor sociale”, ceea ce lasă loc de interpretări. 

Ce poţi asigura prin poliţa facultativă

  • Riscurile catastrofice pentru clădire (dezastrele naturale) – pentru valori care exced suma asigurată prin PAD (10.000/20.000 euro);
  • Riscurile catastrofice pentru bunuri din gospodărie, pentruvalorile nominale: cutremur, inundaţii şi aluviuni, prăbuşire/alunecare teren.
  • Riscurile standard: incendiu, trăznet, explozie, căderea aparatelor de zbor;
  • Inundarea provocată de apa de conductă;
  • Furt şi vandalism prin efracţie sau acte de tâlhărie;
  • Furtună, uragan, vijelie, tormadă;
  • Ploaie torenţială – efecte directe;
  • Greutatea zăpezii/gheţii, avalanşă de zăpadă;
  • Izbirea din exterior de către autovehicule;
  • Cădere accidentală de corpuri pe clădirea asigurată;
  • Greve, tulburări civile şi acţiuni ale unor grupări răuvoitoare;
  • Spargerea accidentală a bunurilor casabile pentru o limită maximă de despăgubire.

În plus, potrivit avocatnet.ro, mai există posibilitatea de a alege suplimentar pentru o protecţie sporită. Astfel, putem opta pentru asigurare împotriva avariilor accidentale produse la instalaţiile interioare de gaze, apă, canal, climatizare sau încălzire centrală. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net